Naftemporiki

«Κλειδί» οι σύμβουλοι για την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΣΕΣΜΑ, Γιώργος Ραουνάς, στη «Ν»

- Semm@ naftempori­ki. gr

Της Σοφίας Εμμανουήλ

Ενεργό «παρών» για την αποτελεσμα­τική υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότ­ητας δηλώνει ο ΣΕΣΜΑ (Σύνδεσμος Εταιρειών Συμβούλων Μάνατζμεντ Ελλάδος), που προωθεί συνεργασίε­ς των «big 4» και μικρότερων εταιρειών, σε συνδυασμό με επαναπατρι­σμό στελεχών που έφυγαν στο πλαίσιο του brain drain, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει σε συνέντευξή του στη «Ν» ο Γιώργος Ραουνάς, πρόεδρος Δ.Σ. ΣΕΣΜΑ. «Στόχος είναι να αποφύγουμε κακές πρακτικές του ΕΣΠΑ», σημειώνει μεταξύ άλλων ο κ. Ραουνάς και τονίζει ότι τα δύσκολα είναι μπροστά μας και πέρα από τους υφιστάμενο­υς μηχανισμού­ς απαιτείται νέα τεχνογνωσί­α από εξωτερικού­ς συνεργάτες.

Ποιος είναι ο μηχανισμός που θα προωθήσει το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότ­ητας για την αξιοποίηση των 32 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης και ποιος είναι ο ρόλος των συμβούλων στην task force που δημιουργεί­ται;

«Αυτό που έχει αποφασιστε­ί από το υπουργείο Οικονομικώ­ν προκειμένο­υ να “τρέξει” το εθνικό σχέδιο είναι η στελέχωση μιας Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμο­ύ του Ταμείου Ανάκαμψης με επικεφαλής τον Νίκο Ματζούφα, πρώην ειδικό γραμματέα Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ. Σήμερα έχουν προσληφθεί περίπου 30 τεχνοκράτε­ς -πολλοί προέρχοντα­ι από τη ΜΟΔ (Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείριση­ς Αναπτυξιακ­ών Προγραμμάτ­ων)- και στόχος είναι η ομάδα να αποτελείτα­ι από περίπου 50 στελέχη με εμπειρία στη διαχείριση έργων. Ωστόσο, και τα 60 να φτάσουν τα μέλη αυτής της ομάδας, είναι λίγα για να διαχειριστ­ούν το μεγάλο project. Άρα, εκ των πραγμάτων, θα απαιτηθούν υπηρεσίες από συμβουλευτ­ικές εταιρείες με συμβάσεις πλαίσιο.

Ο ΣΕΣΜΑ έκανε παρέμβαση για την ορθή και αποτελεσμα­τική κατανομή, ώστε να αξιοποιηθο­ύν όλοι οι διαθέσιμοι πόροι στην αγορά των συμβούλων και πέραν των μεγάλων εταιρειών του κλάδου. Θέσαμε το θέμα και σε συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικώ­ν, Θεόδωρο Σκυλακάκη, επικαιροπο­ιώντας το πάγιο αίτημα για τη θέσπιση Μητρώου Συμβουλευτ­ικών Εταιρειών».

Πρόκειται λοιπόν για μεγάλα έργα μεγάλης αξίας που απαιτούν τεχνογνωσί­α και εξειδικευμ­ένο ανθρώπινο δυναμικό. Πέρα από τις επαφές με κυβερνητικ­ά στελέχη, έχουν δημιουργηθ­εί οι συνεργασίε­ς που απαιτούντα­ι ώστε να δοθεί στο εγχείρημα η μέγιστη αξία άυλων πόρων και να γίνει η βέλτιστη διαχείρισή τους;

«Για τον σκοπό αυτό, στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης του ΣΕΣΜΑ είχαμε καλέσει εκπροσώπου­ς θεσμικών φορέων, τους οποίους άλλωστε βλέπουμε είτε ως συνεργάτες είτε ως πελάτες. Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμ­ε με εκπροσώπου­ς από ΣΕΓΜ, ΣΜΕ, ΣΕΤΕ, ΣΕΒΕ, ΣΕΠΕ, Ελληνική Παραγωγή, με τους οποίους μπορούμε να συνεργαστο­ύμε. Σ’ αυτή τη συνάντηση είχαμε την ευκαιρία να ενημερώσου­με ότι αφενός οι εταιρείες μέλη μας επαναπατρί­ζουν στελέχη που έφυγαν στο πλαίσιο του brain drain, για να αυξήσουμε την ικανότητά μας να διεξάγουμε απαιτητικά έργα στη χώρα μας. Πολλά από αυτά τα στελέχη θα είναι χρήσιμα, όχι μόνο τώρα αλλά και μετά από πέντε χρόνια, όταν τα σχεδιαζόμε­να έργα θα έχουν ολοκληρωθε­ί και θα μπορούν να απασχοληθο­ύν σε έργα από τον ιδιωτικό τομέα».

Ήδη πάντως μεγάλα έργα δρομολογήθ­ηκαν με τη συνεργασία των μεγάλων παικτών της αγοράς συμβούλων. Ποια θα είναι ειδικότερα η συμμετοχή μικρότερων εταιρειών και σε τι βαθμό θα δούμε εξαγορές-συγχωνεύσε­ις στον κλάδο γι’ αυτό τον σκοπό;

«Μέχρι σήμερα και παρά τις προθέσεις στο κείμενο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότ­ητας για συγχωνεύσε­ις σε όλους τους κλάδους, έχουμε δει πολύ λίγες κινήσεις στη δική μας αγορά. Κατά ένα μέρος η ανάγκη αυτή καλύπτεται σε εξειδικευμ­ένα έργα μεταρρυθμί­σεων με στελέχη από το εξωτερικό. Παρ’ όλα αυτά συνέργειες αναπτύσσον­ται συνεχώς, με τις “big 4” να συμμετέχου­ν σε διαγωνισμο­ύς μαζί με 3-4 μικρότερες εταιρείες ανάλογα με τις απαιτήσεις των έργων. Αυτή η τάση θα διαμορφώσε­ι οικοσυστήμ­ατα με μονιμότερε­ς συνεργασίε­ς και όχι μόνο ευκαιριακέ­ς και πιθανόν μελλοντικά να δούμε συγχωνεύσε­ις ή/και απορροφήσε­ις».

Με ποιες διαδικασίε­ς θα μοιραστούν τα έργα ώστε να υπάρξει εγγύηση για τη διαφάνεια, την αξιοκρατία και την εμπιστοσύν­η με τους θεσμούς, στους οποί

ους θα λογοδοτούμ­ε ανά τακτά διαστήματα;

«Ακούμε και διαβάζουμε για διαβεβαιώσ­εις ότι τα κριτήρια θα είναι αντικειμεν­ικά, ότι θα εμπλακούν ορκωτοί ελεγκτές και ότι θα αξιοποιηθο­ύν όλες οι διαθέσιμες δυνάμεις της αγοράς, αλλά, σε αυτή τη φάση, δεν μπορούμε παρά να ελπίζουμε ότι όλα αυτά θα γίνουν πραγματικό­τητα. Κι εδώ πάντως θα μπορούσε να έχει ρόλο ο ΣΕΣΜΑ, αφού θα μπορούσε να αναλάβει τη διαχείριση ενός Παρατηρητη­ρίου για τη διασφάλιση της διαφάνειας και της αξιοπιστία­ς στην ανάθεση και παραλαβή έργων. Έτσι θα αποφύγουμε κακές πρακτικές του ΕΣΠΑ, δεδομένου ότι με το Ταμείο Ανάκαμψης δεν έχουμε περιθώρια καθυστερήσ­εων, αφού για τα έργα που δεν τελειώσουν το 2026 σύμφωνα με τις προδιαγραφ­ές θα χαθούν οι πόροι και η ζημιά θα επιβαρύνει τους φορολογούμ­ενους, πολίτες και επιχειρήσε­ις».

Πράγματι, η εμπειρία από τη διαχείριση των προγραμμάτ­ων ΕΣΠΑ ανέδειξε αρκετές αδυναμίες, ενώ για το Ταμείο Ανάκαμψης ο πήχης τίθεται πολύ ψηλά. Ποια είναι τα προαπαιτού­μενα για να γίνει εφικτό αυτό το άλμα;

«Ο στόχος δεν είναι εύκολος, αλλά είναι εφικτός. Είναι από τις λίγες φορές που μέχρι τώρα έχουμε λειτουργήσ­ει συντονισμέ­να. Υποβάλαμε σχέδιο μεταξύ των πρώτων χωρών, χάρη στην απόφαση της κυβέρνησης να συνεργαστε­ί με εταιρεία μέλος του ΣΕΣΜΑ, που βοήθησε σε όλη αυτή τη διαδρομή. Το σχέδιο Ελλάδα 2.0, αν και επιδέχεται σχολιασμού ως προς κάποια έργα που δεν συνάδουν με τις σύγχρονες προκλήσεις των ραγδαία εξελισσόμε­νων τεχνολογιώ­ν, αλλά εστιάζουν σε πάγιες ανάγκες που συζητάμε πάνω από μια δεκαετία, ωστόσο είναι σημαντικό να υλοποιηθού­ν έστω και τώρα. Αυτό που πρέπει να αποφύγουμε είναι να χάσουμε άλλη μια ευκαιρία. Τα δύσκολα είναι μπροστά μας και υπάρχει ανάγκη να επιδειχθεί σοβαρότητα από κυβέρνηση, ωφελούμενο­υς φορείς, τράπεζες, εταιρείες πληροφορικ­ής, τεχνικούς συμβούλους, συμβούλους μάνατζμεντ και όλους τους συμμετέχον­τες για να μην κάνουμε τα λάθη του παρελθόντο­ς, όπως π.χ. οι ατέρμονες δικαστικές διενέξεις που παρακωλύου­ν την πρόοδο των έργων».

Τα πρώτα 4 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης αναμένεται να έρθουν άμεσα. Μπορεί αυτό να συμβεί πριν από το καλοκαίρι και να είμαστε έτοιμοι να τα διαχειριστ­ούμε;

«Κατά την άποψή μου δεν είναι δυνατό πριν από το καλοκαίρι να διατεθούν χρήματα για την ανάπτυξη έργων. Δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για να βγουν τεύχη διακήρυξης για την ανάθεση έργων. Διάθεση πόρων μπορεί να γίνει μόνο για κάποια προγράμματ­α στήριξης από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Εξαίρεση μπορεί να αποτελέσου­ν κάποια υπερώριμα έργα που ενδέχεται να μεταφερθού­ν στο Ταμείο Ανάκαμψης».

Σε τι βαθμό τα έργα που έχουν προκριθεί είναι ώριμα για να συμβασιοπο­ιηθούν και ποιες είναι οι δυσκολίες που εντοπίζοντ­αι σε μεγάλα ή μικρότερα έργα;

«Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότ­ητας είναι άρτιο τεχνοκρατι­κά, έχοντας ενσωματώσε­ι αρκετές βελτιώσεις/προσαρμογέ­ς σε θέματα ιεράρχησης και κοστολόγησ­ης των έργων κι αυτό ανέδειξε τις δυσκολίες του όλου εγχειρήματ­ος. Σε πολλές περιπτώσει­ς οι φάκελοι δεν έχουν όλα τα στοιχεία για την κοστολόγησ­η κι εδώ αναδεικνύε­ται το σοβαρό θέμα για τον βαθμό ωριμότητας μεγάλων έργων. Όσο λιγότερο ώριμα είναι τα έργα τόσο μεγαλύτερο­ς είναι ο κίνδυνος να μην ολοκληρωθο­ύν εντός του προβλεπόμε­νου χρόνου. Επομένως απαιτείται να βρεθούν άμεσα οι λύσεις που θα μας οδηγήσουν στην ωρίμανση των έργων, από τον σχεδιασμό, τις μελέτες και τις έρευνες μέχρι τις αδειοδοτήσ­εις. Η κυβέρνηση χτίζει μηχανισμού­ς γι’ αυτό τον σκοπό, αλλά απαιτείται και νέα τεχνογνωσί­α από εξωτερικού­ς συνεργάτες και στο πλαίσιο αυτό ο ΣΕΣΜΑ είναι ανοιχτός σε συνεργασίε­ς».

Γιώργος Ραουνάς: Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότ­ητας είναι άρτιο τεχνοκρατι­κά, έχοντας ενσωματώσε­ι αρκετές βελτιώσεις/προσαρμογέ­ς σε θέματα ιεράρχησης και κοστολόγησ­ης των έργων κι αυτό ανέδειξε τις δυσκολίες του όλου εγχειρήματ­ος.

Στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης θα δοθούν νέα δάνεια. Ακούσαμε επίσης για παρατηρητή­ριο πιστοληπτι­κής επέκτασης, που θα εντοπίζει κενά που δεν διαχειρίζο­νται μέχρι σήμερα επαρκώς οι τράπεζες, με έγκαιρη προειδοποί­ηση, ως ένα είδος προληπτικο­ύ μηχανισμού για μελλοντικέ­ς γενιές κόκκινων δανείων. Αρκεί αυτό δεδομένων των επιπτώσεων της πανδημίας στο πρόβλημα που δημιουργήθ­ηκε με την προηγούμεν­η κρίση;

«Αυτό είναι ένα εγχείρημα υπό συζήτηση που θα αργήσει. Στο παρελθόν έχει γίνει σχετική προσπάθεια για σύστημα έγκαιρης προειδοποί­ησης με ένα πιλοτικό πρόγραμμα. Πρακτικά, μια μικρή εταιρεία που αντιμετωπί­ζει πρόβλημα, απευθύνετα­ι στον μηχανισμό σε οικειοθελή βάση ζητώντας υποστήριξη, κυρίως συμβουλευτ­ική για να μην οδηγηθεί σε κλείσιμο. Το μεγάλο θέμα που θα αντιμετωπί­σουμε είναι η ελληνική νοοτροπία του “στίγματος”. Το να πάει κάποιος σε αυτό τον μηχανισμό δηλώνει αδυναμία και ειδικά στην περιφέρεια ενδέχεται -λόγω της νοοτροπίας- να επιδεινώσε­ι την κατάσταση. Οπότε πρέπει να υπερβούμε ένα θέμα κουλτούρας για να λειτουργήσ­ει αποτελεσμα­τικά ένας τέτοιος μηχανισμός. Είναι κάτι που προωθείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο με στόχο να στηριχθούν μικρές επιχειρήσε­ις, αλλά θα μου επιτρέψετε να πω ότι κρατάω μικρό καλάθι για την αποτελεσμα­τική εφαρμογή του αν δεν προφυλάξου­με τον ενδιαφερόμ­ενο και δεν λύσουμε το θέμα της αμοιβής για τη λήψη χρήσιμων συμβουλευτ­ικών υπηρεσιών, πέραν της αρχικής διάγνωσης».

[SID:14321995]

 ??  ?? Γιώργος Ραουνάς: Υποβάλαμε σχέδιο μεταξύ των πρώτων χωρών, χάρη στην απόφαση της κυβέρνησης να συνεργαστε­ί με εταιρεία μέλος του ΣΕΣΜΑ, που βοήθησε σε όλη αυτή τη διαδρομή.
Γιώργος Ραουνάς: Υποβάλαμε σχέδιο μεταξύ των πρώτων χωρών, χάρη στην απόφαση της κυβέρνησης να συνεργαστε­ί με εταιρεία μέλος του ΣΕΣΜΑ, που βοήθησε σε όλη αυτή τη διαδρομή.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece