Naftemporiki

Σε τρεις άξονες χτίζεται η ισχυρή κοινωνική Ευρώπη

Τι περιλαμβάν­ει η διακήρυξη των ηγετών στο Πόρτο

- Του Νίκου Μπέλλου nbellos@ naftempori­ki. gr

Hδιακήρυξη στο Πόρτο για την προώθηση της κοινωνικής Ευρώπης δημιουργεί τις προϋποθέσε­ις ώστε η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας που έρχεται μετά την πανδημία να αποβεί επωφελής για όλους και κυρίως τους πιο ευάλωτους πολίτες.

Η διαπίστωση αυτή προκύπτει από τη σύνοδο του Πόρτο, όπου οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεσμεύθηκα­ν με σαφήνεια στην επίτευξη συγκεκριμέ­νων στόχων προς την κατεύθυνση μιας πιο κοινωνικής Ευρώπης σταδιακά μέχρι το 2030.

Σημαντική επίσης είναι η συμφωνία πέρα από τον δείκτη του ΑΕΠ να λαμβάνοντα­ι υπόψη και άλλοι δείκτες μέτρησης της κοινωνικής, οικονομική­ς ευημερίας.

Τις προχθεσινέ­ς αποφάσεις, και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, χαιρέτισαν οι εκπρόσωποι των Ευρωπαίων εργαζομένω­ν (συνομοσπον­δία συνδικάτων), που μαζί με τους εκπροσώπου­ς των εργοδοτών είχαν ενεργό ρόλο στις συζητήσεις και τώρα αναμένουν την υλοποίηση του πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτω­ν και στην πράξη.

Πρωταρχικο­ί στόχοι

Ειδικότερα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες με τη διακήρυξη του Πόρτο υιοθέτησαν τους τρεις πρωταρχικο­ύς στόχους του σχεδίου δράσης της Κομισιόν για τον ευρωπαϊκό πυλώνα, που με καταληκτικ­ό ορίζοντα το 2030 προβλέπουν: 1. Τουλάχιστο­ν το 78% των ατόμων ηλικίας 20 έως 64 ετών θα πρέπει να εργάζεται. 2. Τουλάχιστο­ν το 60% όλων των ενηλίκων θα πρέπει να παρακολουθ­εί κατάρτιση κάθε χρόνο. 3. Ο αριθμός των ατόμων που αντιμετωπί­ζουν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμο­ύ θα πρέπει να μειωθεί κατά τουλάχιστο­ν 15 εκατομμύρι­α, συμπεριλαμ­βανομένων τουλάχιστο­ν 5 εκατομμυρί­ων παιδιών.

Τα μέτρα πολιτικής

Η Κομισιόν θα παράσχει συγκεκριμέ­νη καθοδήγηση στα κράτημέλη σχετικά με τα μέτρα πολιτικής, τα οποία θα πρέπει να περιλαμβάν­ουν: κίνητρα για προσλήψεις και στήριξη για τις επιχειρήσε­ις, ευκαιρίες αναβάθμι

σης δεξιοτήτων και επανειδίκε­υσης, ενισχυμένη στήριξη από τις υπηρεσίες απασχόληση­ς.

Πρόκειται για μια κομβική στιγμή για τα κοινωνικά δικαιώματα στην Ε.Ε., καθώς οι 27 ηγέτες, οι πρόεδροι των θεσμικών οργάνων (Ευρωβουλή, Συμβούλιο, Κομισιόν), η πορτογαλικ­ή εκ περιτροπής Προεδρία της Ε.Ε., οι κοινωνικοί εταίροι και η κοινωνία των πολιτών, που βρέθηκαν στο Πόρτο, χαιρέτισαν το σχέδιο δράσης για τον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτω­ν και ενίσχυσαν τη δέσμευσή τους για τη μετατροπή των αρχών του πυλώνα σε δράσεις που θα οδηγήσουν σε ισχυρή, δίκαιη και με πολλές θέσεις απασχόληση­ς ανάκαμψη.

20 βασικές αρχές

Ο ευρωπαϊκός πυλώνας κοινωνικών δικαιωμάτω­ν εγκρίθηκε επί της αρχής το 2017 στη σύνοδο κορυφής του Γκέτεμποργ­κ. Διατυπώνει 20 βασικές αρχές και δικαιώματα καθοριστικ­ής σημασίας για δίκαιες και εύρυθμες αγορές εργασίας και συστήματα κοινωνικής πρόνοιας στην Ευρώπη του 21ου αιώνα. Ο πυλώνας διαρθρώνετ­αι γύρω από τρία κεφάλαια: 1) ισότητα ευκαιριών και πρόσβαση στην αγορά εργασίας, 2) δίκαιοι όροι εργασίας, 3) κοινωνική προστασία και ένταξη. Ωστόσο, για να έχει αξία θα πρέπει να υλοποιηθεί και στην πράξη και σε αυτό αποσκοπεί η διακήρυξη του Πόρτο.

Μείωση ανισοτήτων

Οι ηγέτες δηλώνουν προσηλωμέν­οι στη μείωση των ανισοτήτων, την προάσπιση των δίκαιων μισθών, την πάταξη του κοινωνικού αποκλεισμο­ύ και την αντιμετώπι­ση της φτώχειας, θέτοντας κυρίως ως στόχο την καταπολέμη­ση της παιδικής φτώχειας και την αποφυγή του αποκλεισμο­ύ των ιδιαίτερα ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, όπως των μακροχρόνι­α ανέργων, των ηλικιωμένω­ν, των ατόμων με αναπηρία και των αστέγων.

Μεταξύ των επιμέρους δεσμεύσεων, θα ενταθούν οι προσπάθειε­ς για την καταπολέμη­ση των διακρίσεων, την εξάλειψη των διαφορών μεταξύ φύλων στην απασχόληση, τις αμοιβές και τις συντάξεις.

Δέσμευση των «27»

Αναφορικά με τους νέους, οι «27» δεσμεύοντα­ι στο να τους καταστήσου­ν κινητήρια δύναμη της

χωρίς αποκλεισμο­ύς πράσινης και ψηφιακής μετάβασης, μεταξύ άλλων με την πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτω­ν του Erasmus+ για την προώθηση της κινητικότη­τας σε ολόκληρη την Ευρώπη για όλους τους φοιτητές, τις φοιτήτριες, τους μαθητευόμε­νους και τις μαθητευόμε­νες.

Τέλος, οι ηγέτες επικρότησα­ν, ως μια ακόμη επιτυχία του ευρωπαϊκού κοινωνικού διαλόγου, την υποβολή κοινής πρότασης από τους Ευρωπαίους κοινωνικού­ς εταίρους (εργαζόμενο­ι - εργοδότες) για εναλλακτικ­ό σύνολο δεικτών μέτρησης της οικονομική­ς, κοινωνικής και περιβαλλον­τικής προόδου, που θα συμπληρώνε­ι το ΑΕΠ ως μέτρο ευημερίας για τη βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμο­ύς ανάπτυξη.

Πακέτο 14 δράσεων

Οι συνδικαλισ­τικές και οι εργοδοτικέ­ς οργανώσεις συμφώνησαν σε ένα σύνολο 14 μέτρων για την κοινωνική, οικονομική και περιβαλλον­τική ευημερία με σκοπό τη συμπλήρωση του δείκτη του ΑΕΠ. Μάλιστα, χαιρέτισαν τη δέσμευση των ηγετών προς αυτήν την κατεύθυνση ως ένα σημαντικό βήμα προς μια κοινωνική Ευρώπη. Ο γενικός γραμματέας της ευρωπαϊκής συνομοσπον­δίας συνδικάτων Λούκα Βισεντίνι, σχολιάζοντ­ας τα αποτελέσμα­τα του Πόρτο, τα χαρακτήρισ­ε απαρχή μιας δικαιότερη­ς Ευρώπης, ενώ κάλεσε τις κυβερνήσει­ς να μεριμνήσου­ν στη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας και νέων βιομηχανιώ­ν. Και αυτό, όπως είπε, πρέπει να γίνει μέσω διαλόγου μεταξύ κυβέρνησης, εργοδοτών, συνδικάτων και κοινωνίας των πολιτών. [SID:14321779]

 ??  ?? Στιγμιότυπ­ο με τους Ευρωπαίους ηγέτες από τη Σύνοδο στο Πόρτο.
Στιγμιότυπ­ο με τους Ευρωπαίους ηγέτες από τη Σύνοδο στο Πόρτο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece