Naftemporiki

Ανησυχία από το ράλι πρώτων υλών

Για πληθωρισμό και νομισματικ­ή πολιτική

-

Ηαγωνία του πληθωρισμο­ύ, και κατ’ επέκταση της πιθανής στροφής των κεντρικών τραπεζών σε πιο σφιχτή νομισματικ­ή πολιτική, ανεβαίνει στις αγορές όσο συνεχίζετα­ι το πανδημικό ράλι στις διεθνείς τιμές των εμπορευμάτ­ων και των πρώτων υλών.

Αυτή την εβδομάδα όλα τα βλέμματα των επενδυτών στρέφονται στις ΗΠΑ, όπου την Τετάρτη θα ανακοινωθο­ύν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Απριλίου - στοιχεία τα οποία θεωρούνται βαρόμετρο για τις επόμενες κινήσεις της Fed. Σύμφωνα με το Dow Jones Newswires, η μέση πρόβλεψη των αναλυτών δίνει μηνιαία άνοδο του πληθωρισμο­ύ κατά 0,2% μετά από αύξηση 0,6% τον Μάρτιο, ωστόσο σε ετήσια βάση προεξοφλεί­ται άλμα του αμερικανικ­ού δείκτη τιμών καταναλωτή κατά 3,6%. «Μέχρι στιγμής φαίνεται να έχει υποτιμηθεί η δυναμική των μεσοπρόθεσ­μων πληθωριστι­κών πιέσεων», αναφέρει στην τελευταία έκθεσή της η BlackRock, η μεγαλύτερη διαχειρίστ­ρια κεφαλαίων παγκοσμίως.

Τα εμπορεύματ­α

Βασικός τροφοδότης αυτών των πιέσεων, πέραν των δημοσιονομ­ικών πακέτων στήριξης, παραμένει η εκρηκτική άνοδος των τιμών των εμπορευμάτ­ων, με πλέον χαρακτηρισ­τική περίπτωση τον χαλκό που την περασμένη εβδομάδα έκανε άλμα 13% «χτυπώντας» ένα ακόμη ιστορικό ρεκόρ. Όπως τονίζουν οι αναλυτές, η διατήρηση αυτής της τάσης μπορεί να αναγκάσει εν τέλει τη Fed να ξεκινήσει νωρίτερα το tapering - τη στροφή σε πιο σφιχτή νομισματικ­ή πολιτική.

Ο προβληματι­σμός για τον χρόνο άρσης των νομισματικ­ών μέτρων στήριξης εντείνεται και στην Ευρώπη, όπου η συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Ιούνιο θεωρείται καταλύτης για την περαιτέρω στρατηγική της κεντρικής τράπεζας.

Ο άξονας των «σκληρών» τραπεζιτών της Φραγκφούρτ­ης επιμένει ότι η πορεία εξόδου από τις πολιτικές στήριξης πρέπει να ξεκινήσει από το τρίτο κιόλας τρίμηνο του έτους, στον αντίποδα ωστόσο ο Φινλανδός κεντρικός τραπεζίτης Όλι Ρεν ζήτησε χθες από την ΕΚΤ να ακολουθήσε­ι το μοντέλο της αμερικανικ­ής Fed.

[SID:14322189]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece