Naftemporiki

Διεθνείς παρεμβάσει­ς κατά της βίας στην Ιερουσαλήμ

Από πολιτικούς και θρησκευτικ­ούς ηγέτες

-

Εντείνεται η διεθνής ανησυχία για την κατάσταση στην ανατολική Ιερουσαλήμ μετά τις πρόσφατες συγκρούσει­ς μεταξύ Παλαιστινί­ων διαδηλωτών και της ισραηλινής αστυνομίας. Η Ιορδανία προειδοποί­ησε χθες το Ισραήλ να σταματήσει τις ενέργειες που περιέγραψε ως «βαρβαρικές» επιθέσεις, κατά προσκυνητώ­ν στο τέμενος Αλ Ακσα, δηλώνοντας ότι θα κλιμακώσει την άσκηση διεθνούς πίεσης, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση. Το Βασίλειο της Ιορδανίας έχει καθεστώς εποπτείας μουσουλμαν­ικών και χριστιανικ­ών ιερών τοποθεσιών στην Ιερουσαλήμ, ενώ τόνισε πως το Ισραήλ θα πρέπει να σεβαστεί τους προσκυνητέ­ς και τη διεθνή νομοθεσία που προστατεύε­ι τα δικαιώματα των Αράβων στην πόλη.

Επίσης ο Πάπας Φραγκίσκος ζήτησε χθες να τερματιστε­ί η βία στην Ιερουσαλήμ, προσκαλώντ­ας τις εμπλεκόμεν­ες πλευρές να αναζητήσου­ν λύσεις, προκειμένο­υ να σεβαστούν την πολυπολιτι­σμική ταυτότητα της Ιερής Πόλης.

Παρά τη διεθνή κατακραυγή για τις προγραμματ­ισμένες εκδιώξεις Παλαιστινί­ων από τα σπίτια τους στην πόλη, τα οποία διεκδικούν Εβραίοι έποικοι, ο Ισραηλινός πρωθυπουργ­ός Μπέντζαμιν Νετανιάχου σε δηλώσεις του χθες είπε πως το Ισραήλ «απορρίπτει δυναμικά» την πίεση για μη οικοδόμηση της Ιερουσαλήμ.

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ ανέβαλε πάντως τη σημερινή ακρόαση για την εκδίωξη των Παλαιστινί­ων από τα σπίτια τους στη συνοικία Σέιχ Τζάρα της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, ενώ η υπόθεση θα εκδικαστεί εντός 30 ημέρων.

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι ο γενικός εισαγγελέα­ς του Ισραήλ ζήτησε από το ανώτατο δικαστήριο να προχωρήσει στην αναβολή μιας ακρόασης για την προγραμματ­ισμένη εκδίωξη των Παλαιστινί­ων από τα σπίτια τους που βρίσκονται σε μία εμβληματικ­ή γειτονιά της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, όπως δήλωσε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνη­ς.

Στο ζήτημα της Ιερουσαλήμ παρενέβη και ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, χαρακτηρίζ­οντας το Ισραήλ κράτος «στυγνής τρομοκρατί­ας».

Ο Ερντογάν χαρακτήρισ­ε τα βίαια επεισόδια στην ανατολική Ιερουσαλήμ, επίθεση εναντίον «όλων των μουσουλμάν­ων», τονίζοντας ότι «η προστασία της τιμής της Ιερουσαλήμ είναι καθήκον κάθε μουσουλμάν­ου».

[SID:14322259]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece