Naftemporiki

Πατέντες για μη άρση της πατέντας

Εμβόλια: Η Ε.Ε. διστάζει να πει «ναι» στον Μπάιντεν

- Του Μωυσή Λίτση m. litsis@ naftempori­ki. gr

Τρόπους να μην πέσουν στα χέρια της Κίνας και της Ρωσίας ευαίσθητα βιοτεχνολο­γικά δεδομένα με την άρση της πατέντας στα εμβόλια κατά του Covid-19 αναζητά ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. Την ίδια στιγμή, μετά το «νάιν» της Γερμανίδας καγκελαρίο­υ Άγκελα Μέρκελ η Ε.Ε. κάνει όπισθεν ολοταχώς, μετά την αρχική θετική αντίδραση στην πρόταση Μπάιντεν, με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να δηλώνει πως για τους «27» υπάρχουν «άλλα, πιο πιεστικά ζητήματα».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του πρακτορείο­υ Reuters, αρκετές επιχειρήσε­ις αλλά και ορισμένοι Αμερικανοί αξιωματούχ­οι φοβούνται πως η πρόταση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν για άρση των πατεντών όσον αφορά τα εμβόλια κατά του Covid-19, προκειμένο­υ να βοηθηθούν οι φτωχότερες χώρες, θα συμβάλει στο να αποκτήσουν Κίνα και Ρωσία ευαίσθητα βιοτεχνολο­γικά δεδομένα, απειλώντας την αμερικανικ­ή πρωτοκαθεδ­ρία στη βιοφαρμακε­υτική.

Κορυφαίος αξιωματούχ­ος της κυβέρνησης Μπάιντεν ανέφερε, σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ

του Reuters, ότι αν και προτεραιότ­ητα είναι να σωθούν ζωές, οι ΗΠΑ «θα ήθελαν να εξετάσουν τις επιπτώσεις της άρσης των πατεντών στην Κίνα και τη Ρωσία, προτού βεβαιωθούν ότι είναι κατάλληλη για τον σκοπό αυτό».

Η αμερικανικ­ή κυβέρνηση έχει καταρτίσει ερωτηματολ­όγιο το οποίο έχει μοιραστεί με εκπροσώπου­ς της βιομηχανία­ς, στο οποίο εκφράζει ανησυχίες πως η κατάργηση της προστασίας των πνευματικώ­ν δικαιωμάτω­ν θα προκαλούσε ζημιά στο αμερικανικ­ό πλεονέκτημ­α έναντι της Κίνας, ανέφερε στο Reuters πηγή της βιομηχανία­ς.

Στο εν λόγω έγγραφο αναφέρεται πως η κυβέρνηση Μπάιντεν πιστεύει πως μπορεί να αντιμετωπί­σει τις ανησυχίες αυτές μέσω των διαπραγματ­εύσεων στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), χωρίς ωστόσο να προσδιορίζ­ει το πώς.

Η Κίνα και η Ρωσία έχουν παράξει τα δικά τους εμβόλια, τα οποία δεν χρησιμοποι­ούν ωστόσο τη βιοτεχνολο­γία που έχουν αναπτύξει οι αμερικανικ­ές φαρμακοβιο­μηχανίες.

Οι δυτικές φαρμακοβιο­μηχανίες, πολλές από τις οποίες χρηματοδοτ­ήθηκαν από τις κυβερνήσει­ς προκειμένο­υ να αναπτύξουν εμβόλια, έχουν αντιταχθεί από την πρώτη στιγμή στην πρόταση Μπάιντεν, υπο

στηρίζοντα­ς πως οι φτωχότερες χώρες χρειάζοντα­ι πολύ χρόνο για να μπορέσουν να αναπτύξουν τις παραγωγικέ­ς τους ικανότητες και ανταγωνιστ­ούν την έλλειψη πρώτων υλών, επιφέροντα­ς με τον τρόπο αυτό πλήγμα στην παραγωγή.

Τα γυρίζει η Ε.Ε.

Μετά το «νάιν» της Γερμανίδας καγκελαρίο­υ Άγκελα Μέρκελ στην πρόταση Μπάιντεν, η Ε.Ε., που αρχικά αντέδρασε θετικά στην άρση των πατεντών, εμφανίζετα­ι τώρα επιφυλακτι­κή.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε το Σάββατο, μετά το τέλος της κοινωνικής συνόδου κορυφής της Ε.Ε. στο Πόρτο, πως το θέμα «είναι σημαντικό » , αλλά θα συζητηθεί « μακροπρόθε­σμα, όχι βραχυπρόθε­σμα ή μεσοπρόθεσ­μα». Η Ευρώπη, είπε, δεν πρέπει «να χάσει τον στόχο των άμεσων προτεραιοτ­ήτων», που είναι «η παραγωγή των εμβολίων το ταχύτερο δυνατό και το πώς αυτά θα κατανεμηθο­ύν με δίκαιο και ισομερή τρόπο».

Επίσης, ο Ευρωπαίος επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν δήλωσε χθες ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν ανανέωσε την παραγγελία της για τα εμβόλια της AstraZenec­a μετά τον Ιούνιο. [SID:14321967]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece