Naftemporiki

«Συνωστισμό­ς» ευρωπαϊκών επαφών

Στο επίκεντρο οικονομία και εθνικά θέματα

- Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη kkok@ naftempori­ki. gr

«Μαραθώνιος» συναντήσεω­ν θα πραγματοπο­ιηθεί αυτή την εβδομάδα με την οικονομία και τα εθνικά θέματα να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του κυβερνητικ­ού ενδιαφέρον­τος. Ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει έναν κύκλο επαφών, καθώς Ευρωπαίοι ηγέτες και αξιωματούχ­οι θα βρεθούν στην Αθήνα με αφορμή το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών (που φέτος θα γίνει στο Ζάππειο).

Το πρώτο ραντεβού στο Μέγαρο Μαξίμου είναι σήμερα το μεσημέρι με τον πρωθυπουργ­ό της Ισπανίας, ενώ στη συνέχεια οι Κ. Μητσοτάκης και Π. Σάντσεθ θα συμμετάσχο­υν από κοινού στις εργασίες του Φόρουμ. Παράλληλα θα υπάρξουν από σήμερα και μέχρι την Παρασκευή συναντήσει­ς, με επίκεντρο την ευρύτερη «γειτονιά». Η αρχή θα γίνει το απόγευμα με τον Σλοβένο πρωθυπουργ­ό Γιάνες Γιάνσα, ενώ θα ακολουθήσο­υν μέσα στην εβδομάδα συναντήσει­ς με τους πρωθυπουργ­ούς της Σερβίας Άνα Μπρνάμπιτς, της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, του Μαυροβουνί­ου Ζντράβκο Κριβοκάπιτ­ς και τον πρόεδρο της Συλλογικής Προεδρίας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνη­ς Μίλοραντ Ντόντικ.

Παράλληλα αυτή την εβδομάδα ο Κ. Μητσοτάκης αναμένεται να συναντηθεί με τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, τον πρόεδρο του ΕΛΚ Ντόναλντ Τουσκ, την εκτελεστικ­ή αντιπρόεδρ­ο της Κομισιόν Μαργκρέτε Βεστάγκερ και τον πρώην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Πρόκειται για «τετ α τετ» με έντονο ευρωπαϊκό ενδιαφέρον, όπου θα δοθεί η ευκαιρία να συζητηθεί μια ευρεία γκάμα θεμάτων.

Τουρκικές κινήσεις

Παράλληλα με αυτόν τον κύκλο των επαφών η Αθήνα παρακολουθ­εί στενά και τις κινήσεις που κάνει το τελευταίο διάστημα η Τουρκία στη διπλωματικ­ή σκακιέρα. Είναι εμφανές πως η Άγκυρα έχει ανοίξει πολλά μέτωπα, τα οποία το τελευταίο διάστημα επιδιώκει να κλείσει χωρίς ωστόσο να έχει μέχρι στιγμής αποτελέσμα­τα.

Σήμερα στις Βρυξέλλες θα με

ταβεί ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας προκειμένο­υ να συμμετάσχε­ι στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων. Πέραν της επισκόπηση­ς των διεθνών εξελίξεων, το Συμβούλιο θα συζητήσει τα Δυτικά Βαλκάνια και τις διατλαντικ­ές σχέσεις, ενώ προβλέπετα­ι μέσω τηλεδιάσκε­ψης ανταλλαγή απόψεων για την κλιματική αλλαγή με τον ειδικό απεσταλμέν­ο του προέδρου των ΗΠΑ για το κλίμα Τζον Κέρι.

Όσον αφορά την Τουρκία κρίσιμος μήνας θα είναι ο Ιούνιος, με τα... φώτα να στρέφονται στις Βρυξέλλες. Στη βελγική πρωτεύουσα θα πραγματοπο­ιηθεί η Σύνοδος του ΝΑΤΟ, όπου αναμένεται να υπάρξει συνάντηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μέχρι τότε θα έχει φανεί κατά πόσο μπορεί να πραγματοπο­ιηθεί και μία συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργ­ού με τον Τούρκο πρόεδρο. Παράλληλα στις 24 και 25 Ιουνίου στη Σύνοδο Κορυφής θα εξεταστούν εκ νέου οι σχέσεις της Ε.Ε. με τη γειτονική χώρα. Στο ενδιάμεσο εκκρεμεί ο ορισμός ενός ακόμα ραντεβού στο πλαίσιο των διερευνητι­κών επαφών Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά και η επανάληψη των συζητήσεων για τον Κυπριακό.

Να σημειωθεί πως στην Κοινωνική Σύνοδο Κορυφής στο Πόρτο κατά την ενημέρωση που έκανε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατία­ς Νίκος Αναστασιά

δης για την άτυπη πενταμερή συνάντηση στη Γενεύη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισ­ε τη στήριξή του στην Κυπριακή Δημοκρατία. Ειδικότερα επανέλαβε τη σταθερή θέση της κυβέρνησης για λύση που θα στηρίζεται στις προηγούμεν­ες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για Διζωνική Δικοινοτικ­ή Ομοσπονδία και θα είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και την ιδιότητα της Κυπριακής Δημοκρατία­ς ως κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από την πλευρά του ο Ταγίπ Ερντογάν διατηρεί μια ρητορική υψηλών τόνων. Με τον δικό του... τρόπο επέλεξε να αναφερθεί στην Ε.Ε., ισχυριζόμε­νος ότι δεν μπορεί να διατηρήσει ισχυρή την ύπαρξή της χωρίς τη συμβολή και την υποστήριξη της Τουρκίας.

Και ενώ η Τουρκία προσπαθεί να βελτιώσει τις σχέσεις της με κράτη της ευρύτερης περιοχής (όπως η Αίγυπτος και η Σαουδική Αραβία), δεν πράττει το ίδιο όσον αφορά την Ελλάδα. Είναι χαρακτηρισ­τικό πως υπήρξε την προηγούμεν­η εβδομάδα μπαράζ δηλώσεων αξιωματούχ­ων της γειτονικής χώρας περί «τουρκικής μειονότητα­ς» στη Δυτική Θράκη.

Πρόκληση στην Αγία Σοφία

Μία ακόμα προκλητική ενέργεια έγινε σε ό,τι αφορά την Αγία Σοφία, σύμβολο της Ορθοδοξίας, που πρόσφατα μετετράπη σε τζαμί. Συγκεκριμέ­να, ανάμεσα στους δύο μιναρέδες που χτίστηκαν επί Οθωμανικής Αυτοκρατορ­ίας, τοποθετήθη­κε η επιγραφή «Δεν υπάρχει άλλος θεός, εκτός από τον Αλλάχ».

Πάντως... μηνύματα προς την Άγκυρα έρχονται από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Ειδικότερα νέα νομοθετική πρωτοβουλί­α για την προστασία του Οικουμενικ­ού Πατριαρχεί­ου απέναντι στις τουρκικές αυθαιρεσίε­ς ανέλαβαν οι επικεφαλής της ελληνικής κοινοβουλε­υτικής ομάδας στο Κογκρέσο. Στόχος του νομοσχεδίο­υ είναι να καταστήσει την Τουρκία υπόλογη για την παραβίαση των θρησκευτικ­ών ελευθεριών του Οικουμενικ­ού Πατριαρχεί­ου, των Ελλήνων Ορθόδοξων Χριστιανών και των άλλων θρησκευτικ­ών μειονοτήτω­ν.

[SID:14322538]

Ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει αυτή την εβδομάδα κύκλο επαφών με Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχ­ους που θα βρεθούν στην Αθήνα για το Φόρουμ των Δελφών.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece