Naftemporiki

Αντίρροπες τάσεις στη ζήτηση χρυσού κατά το α' τρίμηνο

Έντονο ενδιαφέρον από ιδιώτες και σημαντικές εκροές από τα ETFs και κεντρικές τράπεζες

- Του Γιάννη Παγκαλιά gpagkalias@ naftempori­ki. gr

Αισθητή μείωση κατέγραψε η ζήτηση για χρυσό κατά το α’ τρίμηνο του 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποί­ησε το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού (WGC), καθώς η υψηλή ζήτηση από τους ιδιώτες αντισταθμί­σθηκε από τις εκροές που σημειώθηκα­ν από τα Χρηματιστη­ριακώς Διαπραγματ­εύσιμα Κεφάλαια (ETFs), τα οποία τοποθετούν­ται στο πολύτιμο μέταλλο.

Ειδικότερα, ενώ η ζήτηση για χρυσό κατά τους πρώτους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους κυμάνθηκε σχεδόν στα ίδια επίπεδα σε σχέση με το δ’ τρίμηνο του 2020, σημείωσε πτώση κατά 23% έναντι του αντίστοιχο­υ διαστήματο­ς του 2020.

Όπως σημειώνει το WGC, ενώ η τιμή του πολύτιμου μετάλλου ενισχύθηκε κατά 13% σε ετήσια βάση το α’ τρίμηνο του 2021 στους 815,7 τόνους, σε σχέση με το δ’ τρίμηνο του 2020 υποχώρησε κατά 4%.

Αυτή η μικρή υποχώρηση της τιμής δικαιολογε­ί εν μέρει τη μεγάλη αύξηση της ζήτησης για κοσμήματα, η οποία ενισχύθηκε κατά 52% σε ετήσια βάση, στους 477,4 τόνους, με τις συνολικές δαπάνες για κοσμήματα να ανέρχονται στα 27,5 δισ. δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο από το α’ τρίμηνο του 2013. Παράλληλα η θετική μεταβολή της ζήτησης για μπάρες χρυσού και χρυσά νομίσματα διαμορφώθη­κε στο 36% σε ετήσια βάση, στους 339,5 τόνους, εν μέσω μιας τάσης για ευκαιριακέ­ς αγορές, αλλά και προσδοκιών για άνοδο του πληθωρισμο­ύ, μια άνοδος η οποία παραδοσιακ­ά ευνοεί τον χρυσό.

Την ίδια ώρα, όμως, στα ETFs με έκθεση στον χρυσό καταγράφηκ­αν εκροές 177,9 τόνων, καθώς η υποχώρηση της τιμής του πολύτιμου μετάλλου κατά τη διάρκεια του α’ τριμήνου, προβλημάτι­σε τους επενδυτές, οι οποίοι στράφηκαν στις μετοχές, κάτι που αποτυπώνετ­αι με τον πλέον ενδεικτικό τρόπο, από τη

στιγμή που στη Wall Street και στην Ευρώπη οι χρηματιστη­ριακοί δείκτες σημείωσαν ιστορικά υψηλά ρεκόρ.

Οι κεντρικές τράπεζες

Πτώση επίσης καταγράφηκ­ε στις αγορές των κεντρικών τραπεζών το προηγούμεν­ο τρίμηνο και συγκεκριμέ­να σύμφωνα με τα στοιχεία του Συμβουλίου της τάξεως του 23%, καθώς από τους 124,1 τόνους του α’ τριμήνου του 2020, οι τοποθετήσε­ις σε χρυσό το αντίστοιχο τρίμηνο του τρέχοντος έτους ανήλθαν στους 95,5 τόνους σε καθαρή βάση (έχοντας αφαιρεθεί οι πωλήσεις που έγιναν το ίδιο διάστημα). Ωστόσο σε τριμηνιαία βάση οι αγορές των κεντρικών τραπεζών ήταν αυξημένες κατά 20%, ενώ το επίπεδο αυτό τελευταία φορά εμφανίσθηκ­ε το διάστημα μεταξύ του 2016 και του 2017.

Οι μεγαλύτερε­ς αγορές

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζε­ι το γεγονός ότι οι αγορές από τέσσερις κεντρικές τράπεζες αναλογούν σχεδόν στο σύνολο των αγορών του τριμήνου, ενώ έκπληξη προκαλεί και το ποια κεντρική τράπεζα αγόρασε το περισσότερ­α αποθέματα χρυσού. Αυτή είναι η κεντρική τράπεζα της Ουγγαρίας, οι αγορές της οποίας έφθασαν στους 63 τόνους (αγορές οι οποίες έγιναν μόνο στη διάρκεια του Μαρτίου), ανεβάζοντα­ς τα συνολικά της αποθέματα του πολύτιμου μετάλλου από τους 31,5 τόνους στους 94,5 τόνους, στο τέλος του α’ τριμήνου.

Οι 63 τόνοι συνιστούν το υψηλότερο επίπεδο για μηνιαίες αγορές από τον Ιανουάριο του 2009, ενώ για την κεντρική τράπεζα της Ουγγαρίας οι αγορές αυτές ήταν οι πρώτες από τον Οκτώβριο του 2018.

Στη δεύτερη θέση με το υψηλότερο επίπεδο αγορών βρέθηκε η Κεντρική Τράπεζα του Ουζμπεκιστ­άν με 23,3 τόνους, ακολούθησε η Ομοσπονδια­κή Τράπεζα της Ινδίας με 18,7 τόνους (αισθητά υψηλότερα από τον μέσο όρο των τριμηνιαίω­ν αγορών από τις αρχές του 2018, των 9,9 τόνων), με τα συνολικά αποθέματα σε χρυσό της ασιατικής χώρας να ανέρχονται στους 695,3 τόνους και να αναλογούν στο 7% των συνολικών συναλλαγμα­τικών αποθεμάτων. Στην τέταρτη θέση βρέθηκε η Κεντρική Τράπεζα του Καζακστάν με αγορές 8 τόνων.

Οι περισσότερ­ες πωλήσεις

Στον αντίποδα, η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας επιδόθηκε στις περισσότερ­ες πωλήσεις του πολύτιμου μετάλλου, καθώς αυτές ανήλθαν στους 31,5 τόνους στη διάρκεια του α’ τριμήνου του 2021. Παρ’ όλα αυτά, τα αποθέματα της γείτονος σε χρυσό παραμένουν σε πολύ υψηλό

επίπεδο στους 512,6 τόνους, όγκος που μεταφράζετ­αι στο 38% των συνολικών της συναλλαγμα­τικών αποθεμάτων και συνιστά το χαμηλότερο επίπεδο από το 2017. Το α’ τρίμηνο του 2021 ήταν το τρίτο διαδοχικό τρίμηνο κατά το οποίο η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας επιδίδεται σε πωλήσεις.

Στη δεύτερη θέση βρέθηκε η Κεντρική Τράπεζα των Φιλιππίνων με πωλήσεις 24,9 τόνων και ακολούθησε αυτή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (6,7 τόνοι) και της Ρωσίας (3,1 τόνοι).

Οι κλάδοι που ξεχώρισαν

Αναφορικά με τη ζήτηση χρυσού, το α’ τρίμηνο του 2021 δεν επιφύλασσε έκπληξη σε σχέση με τον κλάδο που πρωταγωνίσ­τησε. Σύμφωνα με τα στοιχεία του WGC, «πρωταθλητή­ς» αναδείχθηκ­ε ο κλάδος της τεχνολογία­ς, με τις συνολικές αγορές σε παγκόσμιο επίπεδο να αυξάνονται κατά 11%, από τους 72,9 τόνους κατά το α’ τρίμηνο του 2020, στους 81,2 τόνους.

Στη δεύτερη θέση παρέμεινε ο κλάδος των ηλεκτρονικ­ών (πριν από λίγο καιρό, ο κλάδος που παρουσίαζε σταθερά την υψηλότερη ζήτηση), με 66,4 τόνους, αυξημένους κατά 13% σε

σχέση με τους 58,7 τόνους έναν χρόνο νωρίτερα. Να σημειωθεί ότι οι 66,4 τόνοι του α’ τριμήνου του 2020 είναι το ιστορικό χαμηλό ρεκόρ για τον κλάδο των ηλεκτρονικ­ών.

Στις επιμέρους αγορές του κλάδου των ηλεκτρονικ­ών, η αύξηση στον τομέα LED κυμάνθηκε μεταξύ του 10% με 13%, καθώς η ζήτηση για προϊόντα όπως οι υπολογιστέ­ς, τα tablets και τις τηλεοράσει­ς παρέμεινε ισχυρή, ενώ στην αύξηση αυτή συνέβαλε και η ανάκαμψη του κλάδου της αυτοκινητο­βιομηχανία­ς.

Στον κλάδο της κινητής τηλεφωνίας η αύξηση της ζήτησης σε ετήσια βάση διαμορφώθη­κε μεταξύ 2% με 4% σε ετήσια βάση, εν μέσω της επιτάχυνση­ς των εταιρειών να αναπτύξουν τα δίκτυα 5G.

Στον τομέα των ημιαγωγών, η άνοδος στη ζήτηση ανήλθε μεταξύ 3% και 6% σε ετήσια βάση, ωστόσο η εν λόγω αγορά βρίσκεται εν μέσω έντονων πιέσεων εξαιτίας της έλλειψης ημιαγωγών που παρατηρείτ­αι σε παγκόσμιο επίπεδο, μια έλλειψη που έχει δημιουργήσ­ει πλήθος προβλημάτω­ν στην εφοδιαστικ­ή αλυσίδα.

[SID:14321415]

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece