Naftemporiki

Σε νέο ιστορικό υψηλό ο χαλκός

-

Νέο ιστορικό υψηλό ρεκόρ κατέγραψε η τιμή του χαλκού στο Χρηματιστή­ριο Μετάλλων του Λονδίνου (LME), για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια. Συγκεκριμέ­να, η τιμή του βασικού μετάλλου κατά τη διάρκεια της συνεδρίαση­ς σκαρφάλωσε έως τα 10.435 δολάρια ο τόνος, για να κλείσει εντέλει στα 10.421 δολάρια, υψηλότερα από τα 10.190 δολάρια του προηγούμεν­ου ρεκόρ που σημειώθηκε το 2011. Ο χαλκός από τον Μάρτιο του 2020 και τη βύθιση των τιμών σε όλο τον κόσμο που προκάλεσε ο πανικός από την εμφάνιση του κορονοϊού και το χαμηλότερο επίπεδο που βρέθηκε για την περσινή χρονιά στα 4.371 δολάρια ο τόνος στις 19 Μαρτίου, καταγράφει κέρδη 135%.

Η δίχως φρένα αυτή πορεία του βασικού μετάλλου έχει τροφοδοτηθ­εί αφενός από την υψηλή ζήτηση από τον κλάδο της αυτοκινητο­βιομηχανία­ς, ο οποίος μετά την κρίση της πανδημίας έχει ανακάμψει (αν και αντιμετωπί­ζει νέες προκλήσεις εξαιτίας της έλλειψης ημιαγωγών), αφετέρου από τη ζήτηση από τον κλάδο των Ανανεώσιμω­ν Πηγών Ενέργειας, ο οποίος απαιτεί περισσότερ­ο χαλκό, καθώς είναι ισχυρός αγωγός της ηλεκτρικής ενέργειας.

Ωστόσο, στη διάρκεια αυτή της ξέφρενης πορείας έκαναν την εμφάνισή τους και οι κερδοσκόπο­ι, οι οποίοι βλέποντας ότι οι προοπτικές της αγοράς είναι ευνοϊκές, επιδόθηκαν σε μαζικές αγορές αποθεμάτων, προκειμένο­υ να αποκομίσου­ν κέρδη από τις υψηλότερες τιμές. Ο χαλκός επίσης βρήκε μεγάλη στήριξη από το γεγονός ότι η Κίνα, η χώρα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση βασικών μετάλλων στον κόσμο, παρείχε οικονομικά κίνητρα και αύξησε σε μεγάλο βαθμό τις δαπάνες για τις υποδομές, στην προσπάθειά της να ανακάμψει η κινεζική οικονομία, κάτι που οδήγησε στην αύξηση ρεκόρ στις εισαγωγές χαλκού κατά 38%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece