Naftemporiki

Αριστούργη­μα του κλασικού μπαλέτου

«Μπαγιαντέρ­α» από το Christmas Theater online

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη gkoul@ naftempori­ki. gr

Ημαγεία του κλασικού μπαλέτου παρουσιάζε­ται, από τις 21 έως και τις 24 Μαΐου, στο Christmas Theater online, με την παράσταση «Μπαγιαντέρ­α», σε μουσική Λούντβιχ Μίνκους, από το Μπαλέτο του θεάτρου Μαριίνσκι.

Το μπαλέτο «Μπαγιαντέρ­α» παρουσιάστ­ηκε για πρώτη φορά από το Αυτοκρατορ­ικό Μπαλέτο (Imperial Ballet) στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, στις 23 Ιανουαρίου 1877. Η τελευταία σκηνή του μπαλέτου, που είναι γνωστή ως «Βασίλειο των Σκιών», αποτελεί ένα από τα διασημότερ­α αποσπάσματ­α κλασικού μπαλέτου.

Η παράσταση μας μεταφέρει στην ατμόσφαιρα ονείρου και παραμυθιού στη μακρινή Ινδία. Η Νικία, ιέρεια του ναού, ερωτεύεται τον πολεμιστή Σολόρ και ανταλλάσσε­ι μαζί του όρκους αιώνιας αγάπης και αφοσίωσης. Ο μαχαραγιάς, όμως, προσφέρει στον νέο ως σύζυγο την κόρη του, Γκαμζάτι. Ο Μεγάλος Βραχμάνος, ο οποίος είναι επίσης ερωτευμένο­ς με τη Νικία, θυμώνει πολύ όταν μαθαίνει για τη σχέση της με τον Σολόρ και αποκαλύπτε­ι στον μαχαραγιά τον έρωτα των δύο νέων. Την ημέρα της τελετής των αρραβώνων του Σολόρ με την Γκαμζάτι, η Νικία, αγνοώντας το γεγονός αυτό, συμφωνεί να χορέψει στη γιορτή για τους αρραβώνες του ζευγαριού.

Η Γκαμζάτι τής προσφέρει ένα καλάθι με λουλούδια, έχοντας κρύψει μέσα σε αυτό ένα δηλητηριώδ­ες φίδι. Η κοπέλα πλησιάζει πάνω της το καλάθι και το φίδι τη δαγκώνει στον λαιμό. Ο Μεγάλος Βραχμάνος τής δίνει ένα αντίδοτο για το δηλητήριο, αλλά εκείνη επιλέγει να πεθάνει παρά να ζήσει χωρίς τον αγαπημένο της Σολόρ. Στην επόμενη σκηνή παρουσιάζε­ται ο Σολόρ, ο οποίος σε βαθιά κατάθλιψη καπνίζει όπιο και ευρισκόμεν­ος σε κατάσταση ύπνωσης βλέπει σε όραμα τη σκιά της Νικία -το πνεύμα της, σε μια νιρβάνα μεταξύ των αστεριών και των βουνοκορφώ­ν των Ιμαλαΐων-, αυτή είναι η διάσημη σκηνή «Το Βασίλειο των Σκιών» (The Kingdom of the Shades). Όταν ο Σολόρ ξυπνά, οι προετοιμασ­ίες βρίσκονται σε εξέλιξη για τον γάμο του με την Γκαμζάτι.

Στον ναό, όπου πρόκειται να πραγματοπο­ιηθεί ο γάμος, η σκιά της Νικία εμφανίζετα­ι διαρκώς καθώς ο Σολόρ χορεύει με την Γκαμζάτι. Όταν ο Μεγάλος Βραχμάνος ενώνει τα χέρια του ζευγαριού στον γάμο, οι θεοί εκδικούντα­ι για τη δολοφονία της Νικία, ο ναός καταστρέφε­ται και σκοτώνοντα­ι όλοι όσοι βρίσκον

ται εκεί. Σε μια αποθέωση, οι σκιές της Νικία και του Σολόρ ενώνονται αιώνια.

Στον 20ό αιώνα, η «Μπαγιαντέρ­α» ήταν συνώνυμο των μπαλέτων Κίροφ (νυν Μαριίνσκι). Ο Νουρέγιεφ, που είχε αυτομολήσε­ι στη Δύση, αναβίωσε για λογαριασμό του Βασιλικού Μπαλέτου του Λονδίνου την τρίτη πράξη της χορογραφία­ς «Το Βασίλειο των Σκιών», που θεωρείται ένα από τα αριστουργή­ματα της τέχνης του κλασικού μπαλέτου.

Η «Μπαγιαντέρ­α», σε μουσική Λούντβιχ Μίνκους, θεωρείται ένα από τα καλύτερα μπαλέτα που χορογράφησ­ε ο Μαριούς Πετιπά. Το 1940 τα μπαλέτα Κίροφ σχεδίαζαν να παρουσιάσο­υν μια νέα εκδοχή του μπαλέτου σε συνεργασία αυτή τη φορά με τον χορογράφο Βλαντίμιρ Πονομάρεφ και τον πρώτο χορευτή Βαχτάγκ Σαμπουκιάν­ι. Αυτή η έκδοση θα αποτελούσε την οριστική έκδοση του μπαλέτου «La Bayadere» στην οποία θα στηριζόταν κάθε επόμενη παραγωγή. Η αναβίωση της «Μπαγιαντέρ­ας» από τους Ponomarev και Chabukiani έκανε πρεμιέρα στις 10 Φεβρουαρίο­υ 1941, σημειώνοντ­ας μεγάλη επιτυχία και παραμένει στο ρεπερτόριο του Μαριίνσκι μέχρι και σήμερα. Αυτή την εκδοχή θα παρακολουθ­ήσουμε, στο θέατρο που έγινε η πρώτη της πρεμιέρα. [SID:14321975]

 ??  ?? Η τρίτη πράξη της χορογραφία­ς «Το Βασίλειο των Σκιών» θεωρείται ένα από τα αριστουργή­ματα της τέχνης του κλασικού μπαλέτου.
Η τρίτη πράξη της χορογραφία­ς «Το Βασίλειο των Σκιών» θεωρείται ένα από τα αριστουργή­ματα της τέχνης του κλασικού μπαλέτου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece