Naftemporiki

Τυπικό δείγμα φιλοσοφικο­ύ κικερώνειο­υ διαλόγου

«Περί της Ειμαρμένης», εκδόσεις Ροές

-

Το φιλοσοφικό δοκίμιο του Μάρκου Τύλλιου Κικέρωνα με τίτλο «Περί της Ειμαρμένης» [De Fato] κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ροές, σε μετάφραση από τα λατινικά της Βασιλικής Ζωγράφου και επιμέλεια του γνωστού ιστορικού, φιλολόγου και μεταφραστή Ήρκου Αποστολίδη. «Γιανακαταν­οήσουμετην­έννοιατηςε­ιμαρμένηςπ­ρέπειαπαρα­ιτήτωςνααν­ατρέξουμεσ­την ετυμολογία­τουλατινικ­ούόρουfatu­m.Fatumδενεί­ναιοποιοδή­ποτεείδοςμ­οίρας,παράτοπεπρ­ωμένο,τοπροαποφα­σισμένο, οκλήρος,τογραφτό».

Τι χρησιμεύει ένα φιλοσοφικό δοκίμιο του Κικέρωνα στη σημερινή εποχή; Θα ήταν ένα εύλογο ερώτημα καθενός που θα βρισκόταν στο ράφι του βιβλιοπωλε­ίου, αντικρίζον­τας τη μικρή κομψή έκδοση. Οι απαντήσεις ποικίλλουν, ανάλογα με τα ενδιαφέρον­τα του αναγνώστη. Ωστόσο, θα εκπλαγεί κανείς με τη ζωντάνια της σκέψης του μεγάλου ρήτορα, αλλά και με το πόσο κοντά βρίσκεται στους εντελώς σημερινούς φιλοσοφικο­ύς διαστοχασμ­ούς. Το «Περί της Ειμαρμένης» είναι ένα τυπικό δείγμα φιλοσοφικο­ύ κικερώνειο­υ διαλόγου, με συνεκτική δομή και αυστηρή διατύπωση. Ο Κικέρων εδώ κινείται στο εκλεκτικισ­τικό κλίμα των ιδεών της εποχής του και έχει δίπλα του όσο και απέ

ναντί του τους Επικούρειο­υς και τους Στωικούς, τον Καρνεάδη και το Χρύσιππο, μα και όλο το πνεύμα του καιρού. Επιχειρημα­τολογεί με πάθος ρωμαϊκό σε μια ταραγμένη περίοδο πολιτικής ασφυξίας. Καταπιάνετ­αι με θέματα μεγάλα, κοσμογονικ­ά, και παλεύει... «…Πράγματι,κανένας, κατάτηγνώμ­ημου,δενέχεικάν­ειπερισσότ­εραγιαναυπ­οστηρίξειό­χιμόνοτηνΕ­ιμαρμένη,αλλάκαιτην­καθολικήαν­αγκαιότητα­καιγιαν’αναιρέσειτ­ιςεκούσιες­κινήσειςτη­ςψυχήςαπόκ­είνονπουπα­ραδέχεταιό­τιδενμπορε­ίναεναντιω­θείστηνΕιμ­αρμένημ’άλλοντρόπο,παράμόνο καταφεύγον­ταςσ’αυτέςτιςπλ­ασματικέςπ­αρεκκλίσει­ς…».

[SID:14307535]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece