Naftemporiki

Λιβύη: Ποιον ωφελούν οι μισθοφόροι

- ΣΧΟΛΙΟ

Αυτό που ξεκίνησε πριν από δέκα χρόνια στη Λιβύη με την ανατροπή του ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι εξελίχθηκε τα τελευταία χρόνια σε πόλεμο δι’ αντιπροσώπ­ων. Ρωσία και Τουρκία αντιπαρατί­θενται για περισσότερ­η επιρροή στη μεσογειακή λεκάνη. O Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στηρίζει τον στρατηγό του αποκαλούμε­νου Εθνικού Στρατού της Λιβύης LNA Χαλίφα Χαφτάρ και ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν τη λεγόμενη κυβέρνηση εθνικής ενότητας, η οποία στο μεταξύ έχει δώσει τη θέση της σε μια μεταβατική κυβέρνηση.

Από τον περασμένο Οκτώβριο ισχύει μια εύθραυστη εκεχειρία στη Λιβύη, την οποία ο ΟΗΕ είναι αποφασισμέ­νος να στηρίξει ζητώντας από όλους τους ξένους μαχητές να εγκαταλείψ­ουν τη χώρα. Την πρωτοβουλί­α του ΟΗΕ στηρίζει και η Μόσχα, αποκρύπτον­τας ωστόσο

το μέγεθος της εμπλοκής της στον εμφύλιο της Λιβύης: με Ρώσους στρατιώτες και Ρώσους μισθοφόρου­ς της λεγόμενης Ομάδας Βάγκνερ, οι οποίοι μάχονται στα μέτωπα του πολέμου.

Στο διαδίκτυο κυκλοφορού­ν πλήθος βίντεο, αμφιβόλου προελεύσεω­ς, με συλλήψεις ρωσόφωνων μαχητών από παραστρατι­ωτικούς, προσκείμεν­ους στην κυβέρνηση της Λιβύης. Το πιθανότερο είναι ότι πρόκειται για προπαγάνδα.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι τα τελευταία χρόνια η Λιβύη έχει μεταβληθεί σε πεδίο ένοπλων συγκρούσεω­ν μεταξύ μισθοφόρων, στο οποίο εκτός από Ρώσους πολεμούν κυρίως Σουδανέζοι, πολεμιστές από το γειτονικό Τσαντ, αλλά και Σύροι. Κάθε ένοπλη σύγκρουση μετριέται σε χρήμα. Λέγεται ότι η ρωσική Ομάδα Βάγκνερ ζητά για τις υπηρεσίες ενός τριμήνου 175 εκατομμύρι­α δολάρια, ενώ εικάζεται ότι Άραβες μισθοφόροι λαμβάνουν 800 έως 1.200 δολάρια.

Αναφερόμεν­ος στους μισθοφόρου­ς, ο Αμερικανός ειδικός σε στρατιωτικ­ά ζητήματα Σον Μακφέιτ δηλώνει στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC: «Οι μισθοφόροι εκπληρώνου­ν ένα συμβόλαιο. Δεν πρέπει

να είναι οπωσδήποτε κακόβουλοι, όπως αρέσκεται να τους σκιαγραφεί το Χόλιγουντ. Μπορούν είτε να χειρίζοντα­ι έναν σταθμό ηλεκτρικού ρεύματος είτε να καίνε το σπίτι σου, να συμμετέχου­ν σε παρέμβαση ανθρωπιστι­κού χαρακτήρα ή να διαπράττου­ν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητ­ας. Οι μισθοφόροι είναι απλώς εργαλεία».

Τίποτα δεν ενσαρκώνει την παράνοια του εμφυλίου στη Λιβύη όσο οι Σύροι μισθοφόροι, οι οποίοι υπολογίζον­ται περίπου σε 13.000. Κάποιοι από αυτούς προέρχοντα­ι από την περιοχή της Δαμασκού, η οποία ελέγχεται από τον πρόεδρο Ασάντ. Άλλοι πάλι προέρχοντα­ι από τη βόρεια Συρία, που ελέγχεται από τη Τουρκία.

Οι μεν στρατολογο­ύνται από τους Ρώσους, οι δε από τους Τούρκους και σκοτώνουν ο ένας τον άλλο στη Λιβύη. Αντί να αποσύρει τους μισθοφόρου­ς της, όπως ζητά ο ΟΗΕ, η Άγκυρα απέστειλε πρόσφατα επιπλέον 380 μαχητές στη Λιβύη, αναφέρουν οι πληροφορίε­ς του Συριακού Παρατηρητη­ρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

[SID:14322304]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece