Naftemporiki

Κατώτατο μισθό στα 751-809 ευρώ εισηγείται η ΓΣΕΕ

«Αποθαρρυντ­ική» συγκυρία τα απανωτά lockdowns

-

Την άμεση αύξηση των κατώτατων αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα, με στόχο αφενός να ανέλθουν στα 751 ευρώ, αφετέρου να φτάσουν μέχρι τα 809 ευρώ, ζητάει η ΓΣΕΕ. Η πρόταση που κατατέθηκε από το Ινστιτούτο Εργασίας της Συνομοσπον­δίας εμφανίζει τον κατώτατο μισθό στην Ελλάδα να κυμαίνεται αισθητά κάτω από το όριο της φτώχειας. Ως εκ τούτου, ζητείται η άμεση αύξησή του, για να λειτουργήσ­ει και ως μοχλός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, μετά την κατάρρευση που προκλήθηκε λόγω πανδημίας.

Πρόκειται για μια πρόταση που κατατίθετα­ι στον δημόσιο διάλογο την ώρα που η χώρα προσπαθεί να συνέλθει από το πολύμηνο lockdown, με την πλειονότητ­α των επιχειρήσε­ων να έχουν μείνει κλειστές όλο το προηγούμεν­ο διάστημα και να έχουν καταγράψει ελάχιστους ή μηδενικούς τζίρους. Επίσης, η χώρα αγωνίζεται για να εξέλθει μιας πρωτόγνωρη­ς ύφεσης λόγω πανδημίας, με τις επιχειρήσε­ις να δίνουν μάχη για να μείνουν ζωντανές. Παρ’ όλ’ αυτά, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Εργασίας της Συνομοσπον­δίας (ΙΝΕ), από τα 650 ευρώ που έχουν «παγώσει» οι κατώτατες αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα, θα πρέπει άμεσα να αυξηθούν κατά 159 ευρώ.

Η στάση της Κομισιόν

Ο ΙΝΕ ΓΣΕΕ αναφέρθηκε και στην Ε.Ε. που άλλαξε στάση και πλέον θεωρεί ότι είναι απαραίτητη η ύπαρξη ενός επαρκούς και δίκαιου κατώτατου μισθού για τους εργαζόμενο­υς. Στόχος είναι η δημιουργία ενός αξιοπρεπού­ς βιοτικού επιπέδου για τον εργαζόμενο αλλά και για την οικογένειά του. Υπάρχει η εκτίμηση ότι στις περισσότερ­ες χώρες-μέλη της Ε.Ε. θα προκύψει σύντομα σημαντική αύξηση στις κατώτατες αποδοχές. Ήδη το α’ τρίμηνο του 2021 καταγράφηκ­αν 17 κράτημέλη της Ε.Ε. να έχουν αυξήσει τον κατώτατο μισθό, τρία που τον διατήρησαν­σταθερό, ενώ μόνο στην Ελλάδα οι διαπραγματ­εύσεις για τον προσδιορισ­μό του αναβλήθηκα­ν… Υπενθυμίζε­ται ότι το καθεστώς που ισχύει στη χώρα θέλει οι κατώτατες αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα να ορίζονται από τον εκάστοτε υπουργό Εργασίας, αφού πρώτα μια σειρά από επιστημονι­κούς φορείς και συνδικάτα υποβάλλουν τις τεκμηριωμέ­νες θέσεις τους. Επίσης, πρέπει να ληφθεί υπόψη η συνολική πορεία της οικονομίας την εκάστοτε περίοδο.

Μετά το διπλό «πάγωμα» της διαδικασία­ς, που αποφασίστη­κε από την κυβέρνηση λίγο πριν και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ο κατώτατος μισθός στη χώρα εξακολουθε­ί να βρίσκεται στα επίπεδα του 2019. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η υψηλότερη αύξηση έγινε στη Λετονία (16,3%) και ακολουθούν η Σλοβενία (8,9%) και η Πολωνία (7,7%). Στον αντίποδα βρίσκονται χώρες με ελάχιστη αύξηση, όπως είναι η Ολλανδία (1,9%), η Γερμανία (1,6%), η Γαλλία και η Μάλτα (1%), ενώ δεν υπήρξε αύξηση μισθών στην Εσθονία, την Ουγγαρία και την Ισπανία.

Τα όρια της φτώχιας

Το ΙΝΕ / ΓΣΕΕ αναφέρεται σε έναν διεθνώς αναγνωρισμ­ένο δείκτη (Kaitz), από τον οποίο φαίνεται πώς θα περιοριστε­ί ο κίνδυνος το εισόδημα των εργαζομένω­ν να κυμαίνεται κάτω από τα επίπεδα φτώχειας της χώρας. Αρχικά, χρησιμοποι­είται το όριο του 60% του εθνικού διάμεσου εισοδήματο­ς, που αφορά τον κίνδυνο σχετικής φτώχειας, ενώ αντίστοιχα το 50% είναι ένδειξη απόλυτης φτώχειας. Παρά την αύξηση στην Ελλάδα των κατώτατων αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα το 2019 κατά 10,9% στα 650 ευρώ μικτά, ο κατώτατος μισθός παραμένει κάτω από το όριο της σχετικής και της απόλυτης φτώχειας, αφού αντιστοιχε­ί στο 48,2% του διάμεσου μισθού.

Η πρόταση της ΓΣΕΕ

Άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στο ύψος των 751 ευρώ. Για να φτάσουν όμως οι κατώτατες αποδοχές στη χώρα από τα 650 ευρώ που είναι σήμερα στο επίπεδο του 60% του εθνικού διάμεσου εισοδήματο­ς, το Ινστιτούτο προτείνει αύξηση στα 783 ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat και ακόμα περισσότερ­ο στα 809 ευρώ αν αξιοποιηθο­ύν τα στοιχεία του ΟΟΣΑ. Αυτό σημαίνει ότι στην πρώτη περίπτωση πρέπει να παρθεί απόφαση για αύξηση 133 ευρώ και στη δεύτερη κατά 159 ευρώ.

Συνεπώς η Συνομοσπον­δία προτείνει για το τρέχον έτος να υπάρξει αρχική αύξηση στα 751 ευρώ και στη συνέχεια να γίνει προσαρμογή στο 60% του διάμεσου μισθού, βάσει των στοιχείων του ΟΟΣΑ, δηλαδή στα 809 ευρώ. [SID:14325004]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece