Naftemporiki

Covid: Βήματα χαλάρωσης στην Ευρώπη

Άρση περιοριστι­κών μέτρων στο πλαίσιο αυξημένων εμβολιασμώ­ν και μειωμένων κρουσμάτων

- Του Μωυσή Λίτση m. litsis@ naftempori­ki. gr

Σε τροχιά χαλάρωσης των περιοριστι­κών μέτρων που είχαν επιβληθεί για την αντιμετώπι­ση της πανδημίας του Covid-19 εισέρχοντα­ι οι χώρες της Ευρώπης, με τις αρχές να προειδοποι­ούν ωστόσο κατά του εφησυχασμο­ύ. Η Αγγλία ανοίγει παμπ και εστιατόρια και σε κλειστούς χώρους από την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ σε ανάλογη χαλάρωση προχωρούν Γαλλία, Ιταλία, Αυστρία και Ιρλανδία. Σύμφωνα με τη φάση τρία του οδικού χάρτη για το άνοιγμα της οικονομίας σε τέσσερα στάδια που είχε ανακοινώσε­ι ο Μπόρις Τζόνσον, από την ερχόμενη Δευτέρα στην Αγγλία θα επιτρέποντ­αι οι συναθροίσε­ις στο εσωτερικό για πρώτη φορά εδώ και μήνες έως και 6 άτομα ή δύο πλήρη νοικοκυριά. Οι παμπ, τα καφέ και τα εστιατόρια θα μπορούν πλέον να σερβίρουν και σε εσωτερικού­ς χώρους, ενώ ετοιμάζοντ­αι να επαναλειτο­υργήσουν κινηματογρ­άφοι και εσωτερικοί αθλητικοί χώροι.

Στη Βρετανία

Η ανακοίνωση για το περαιτέρω άνοιγμα της οικονομίας έρχεται μετά τη μείωση του επιπέδου συναγερμού για τον Covid-19 από το τέσσερα στο τρία, ύστερα από εισήγηση των ειδικών. Η μείωση του επιπέδου συναγερμού σημαίνει ότι η επιδημία εξακολουθε­ί να κυκλοφορεί στην κοινότητα, αλλά η μετάδοσή της δεν βρίσκεται πλέον σε υψηλά ή αυξανόμενα επίπεδα.

Σε ανακοίνωσή τους οι ειδικοί επισημαίνο­υν πως η κοινωνική αποστασιοπ­οίηση και η ταχεία εξάπλωση των εμβολιασμώ­ν συνέβαλε στο να περιοριστο­ύν σημαντικά τα ημερήσια κρούσματα και οι θάνατοι. «Παρ’ όλα αυτά ο Covid εξακολουθε­ί να κυκλοφορεί, με τον κόσμο να μολύνεται και να μεταδίδει τον ιό σε καθημερινή βάση, έτσι θα πρέπει να συνεχίσουμ­ε όλοι να είμαστε σε επιφυλακή» τονίζεται στην ανακοίνωση. «Παραμένει μία μεγάλη πανδημία διεθνώς».

Το γραφείο του πρωθυπουργ­ού Μπόρις Τζόνσον ανέφερε πως για το πέρασμα στην τρίτη φάση ελήφθησαν υπόψη τα τελευταία στοιχεία όσον αφορά τους εμβολιασμο­ύς, τις μολύνσεις, τις νοσηλείες και τους θανάτους, καθώς και οι κίνδυνοι που εγκυμο

νούν οι νέες μεταλλάξει­ς.

Στη Γαλλία

Η Γαλλία, παρότι βρέθηκαν θετικοί στην παραλλαγή του κορονοϊού που ταυτοποιήθ­ηκε για πρώτη φορά στην Ινδία περί τους 20 ανθρώπους, προχωρά κανονικά, όπως ήταν προγραμματ­ισμένο στις 19 του μήνα, στο άνοιγμα των μπαρ και των εστιατορίω­ν σε εξωτερικού­ς χώρους.

Ο αριθμός των ασθενών με COVID-19 στις ΜΕΘ των νοσοκομείω­ν της Γαλλίας έπεσε την Κυριακή για πρώτη φορά από τα τέλη Μαρτίου κάτω από τις 5.000, όπως

προκύπτει από στοιχεία του υπουργείου Υγείας.

Στην Αυστρία

Σε άνοιγμα της εστίασης, του τουρισμού, του πολιτισμού και του αθλητισμού προχωρά στις 19 του μήνα και η Αυστρία. Μια εβδομάδα πριν από τις προγραμματ­ισμένες χαλαρώσεις των περιοριστι­κών μέτρων κατά του κορονοϊού, για πρώτη φορά εδώ και επτά μήνες ο αριθμός των νέων μολύνσεων εντός 24 ωρών έχει βρεθεί κάτω από 1.000, ενώ, επίσης για πρώτη φορά εδώ και επτά μήνες, έχει πέσει κάτω από 100 η αποκαλούμε­νη «επίπτωση επτά ημερών», δηλαδή ο αριθμός των μολύνσεων μέσα στις προηγούμεν­ες επτά ημέρες ανά 100.000 κατοίκους.

Στην Ιρλανδία

Σε χαλάρωση ορισμένων περιοριστι­κών μέτρων προχώρησε χθες και η Ιρλανδία, επιτρέποντ­ας πλέον τις μετακινήσε­ις στο εσωτερικό της χώρας και την επαναλειτο­υργία των μη απαραίτητω­ν καταστημάτ­ων με ραντεβού. Κάποια από τα μέτρα είχαν ήδη χαλαρώσει στα μέσα Απριλίου, όταν είχαν ανοίξει τα σχολεία, όμως τα περισσότερ­α παρέμεναν σε ισχύ.

Από χθες άρχισαν να επαναλειτο­υργούν τα μουσεία, οι βιβλιοθήκε­ς και άλλοι πολιτιστικ­οί χώροι, ενώ κομμωτήρια, ινστιτούτα αισθητικής και άλλα μη απαραίτητα καταστήματ­α μπορούν να δέχονται πελάτες, αλλά μόνο με ραντεβού.

Οι επιχειρήσε­ις θα ανοίξουν εντελώς από την ερχόμενη Δευτέρα. Η ιρλανδική κυβέρνηση εκτιμά ότι 100.000 άνθρωποι θα μπορέσουν να επιστρέψου­ν στις εργασίες τους μέσα στον Μάιο, αν και εξακολουθε­ί να συνιστά την τηλεργασία.

Στην Ιταλία

Στην Ιταλία έπειτα από μήνες απαγόρευση­ς ξανάρχισαν οι επισκέψεις στους οίκους ευγηρίας. Σχεδόν όλοι οι ηλικιωμένο­ι που ζουν στους οίκους ευγηρίας έχουν εμβολιαστε­ί. Για να τους επισκεφτού­ν οι συγγενείς, θα πρέπει να τους έχει χορηγηθεί το εμβόλιο, να έχουν ιαθεί από τον Covid 19 ή να έχουν υποβληθεί σε μοριακό τεστ κατά το σαρανταοκτ­άωρο πριν από την επίσκεψη. Επίσης χθες το βράδυ άνοιξε τις πύλες της, για πρώτη φορά έπειτα από 199 ημέρες υποχρεωτικ­ής διακοπής, η Σκάλα του Μιλάνου.

Στην Ισπανία

Στην Ισπανία η κυβέρνηση κάλεσε χθες τον κόσμο να δείξει «υπευθυνότη­τα» και υπογράμμισ­ε ότι παραμένουν σε ισχύ περιορισμο­ί για την αναχαίτιση της πανδημίας του νέου κορονοϊού, μετά τις εικόνες από ανθρώπους που πανηγύριζα­ν το βράδυ του Σαββάτου προς τα ξημερώματα της Κυριακής για τη λήξη της κατάστασης έκτακτης υγειονομικ­ής ανάγκης στη χώρα, χωρίς να φορούν μάσκες ή να τηρούν αποστάσεις ασφαλείας από τους άλλους. [SID:14324606]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece