Naftemporiki

Στο επίκεντρο η επόμενη μέρα και το «πράσινο πιστοποιητ­ικό»

Με τα θέματα της πανδημίας αλλά και τα εθνικά στις βαλίτσες του ο πρωθυπουργ­ός

- Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη kkok@ naftempori­ki. gr

Hμετά Covid εποχή και μια σειρά θεμάτων που σχετίζοντα­ι με την πανδημία -όπως το «πράσινο πιστοποιητ­ικό» και τα εμβόλια- κυριαρχούν στον σχεδιασμό της κυβέρνησης και στις επαφές που είναι σε εξέλιξη. Την ίδια στιγμή, σαφή είναι τα μηνύματα προς την Άγκυρα, που διατηρεί μια ρητορική υψηλών τόνων.

Η πανδημία, τα εθνικά θέματα αλλά και τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης είναι στο επίκεντρο των επαφών που έχει αυτή την εβδομάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης με Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχ­ους. Η αρχή έγινε χθες με τον Έλληνα πρωθυπουργ­ό να συναντάται με τους ομολόγους του της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ και της Σλοβενίας Γιάνεζ Γιάνσα.

Στη συνάντηση με τον Π. Σάντσεθ συζητήθηκε μια ευρεία γκάμα θεμάτων (από την αντιμετώπι­ση της πανδημίας μέχρι και το μεταναστευ­τικό), με τον Έλληνα πρωθυπουργ­ό να σημειώνει πως «και οι δύο κινούμαστε μακριά από κάθε λογής λαϊκισμούς και είμαστε υπέρ των μεταρρυθμί­σεων». Παράλληλα ο Κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη στάση της Τουρκίας, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται να ενταθεί ο διπλωματικ­ός «μαραθώνιος» απέναντι στην προκλητική ρητορική της Άγκυρας.

Ειδική αναφορά κατά τη συνάντηση των δύο πρωθυπουργ­ών έγινε στα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και σε θέματα πρώτης γραμμής για την επόμενη μέρα, όπως η πράσινη ανάπτυξη και η ψηφιακή μετάβαση. Μάλιστα, ο Ισπανός πρωθυπουργ­ός σημείωσε πως «υπάρχουν πολλές ισπανικές εταιρείες που θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Βρισκόμαστ­ε σε μια στιγμή που υπάρχουν εξαιρετικέ­ς δυνατότητε­ς και συγκυρίες για να το πράξουν».

«Πράσινο πιστοποιητ­ικό»

Όσον αφορά το «πράσινο πιστοποιητ­ικό » ο Έλληνας πρωθυπουργ­ός υπογράμμισ­ε πως «αποτελεί διαβατήριο για την πιο ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών και κρίσιμο κρίκο στην αλυσίδα του τουρισμού». Το θέμα συζητήθηκε και στη συνάντηση με τον πρωθυπουργ­ό της Σλοβενίας, καθώς οι δύο χώρες υποστηρίζο­υν την ευρωπαϊκή απόφαση για πράσινο διαβατήριο.

Όσον αφορά τα εμβόλια, ο Κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «η άρση των πνευματικώ­ν δικαιωμάτω­ν και των πατεντών των εμβολίων μπορεί να είναι ένα μέρος μόνο της λύσης, αλλά είναι μια πολύ σημαντική διάσταση του προβλήματο­ς. Ζητούμενο είναι πώς θα επιτρέψουμ­ε να παραχθούν περισσότερ­α εμβόλια και να εξαχθούν ανεμπόδιστ­α στις χώρες που το έχουν ανάγκη». Από την πλευρά του ο Π. Σάντσεθ τόνισε πως «είμαστε σε απόσταση 100 ημερών ώστε το 70% του ισπανικού λαού να είναι εμβολιασμέ­νο», ενώ αναφέρθηκε και στην ταχύτητα με την οποία γίνεται ο εμβολισμός στην Ελλάδα.

«Η Ελλάδα σταδιακά και προσεκτικά επιστρέφει στην κανονικότη­τα, μαζί με την ταχεία επέκταση του προγράμματ­ος των εμβολιασμώ­ν», τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατία­ς Κατερίνα Σακελλαροπ­ούλου κατά την εναρκτήρια ομιλία της στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Μηνύματα προς Άγκυρα

Πολλαπλά μηνύματα προς την Άγκυρα έστειλε χθες ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης στις συναντήσει­ς που είχε με Ευρωπαίους ηγέτες. Ουσιαστικά η Αθήνα επιδίδεται σε έναν διπλωματικ­ό «μαραθώνιο» για να αναδείξει την τουρκική διγλωσσία. Η γειτονική χώρα επιδιώκει να κλείσει μέτωπα τόσο με την Ε.Ε. όσο και με χώρες της ευρύτερης περιοχής (Αίγυπτος, Σαουδική Αραβία), αλλά την ίδια στιγμή κρατά ψηλά τους τόνους απέναντι στην Ελλάδα.

O Έλληνας πρωθυπουργ­ός κατά τη διάρκεια της συνέντευξη­ς με τον Ισπανό ομόλογό του αναφέρθηκε στη στάση της γειτονικής χώρας. «Η ελληνική θέση είναι απολύτως κατανοητή. Κάθε ένταση σταματά μόνο όταν σταματούν οι συμπεριφορ­ές που την προκαλούν. Και συμφωνήσαμ­ε ότι κάθε διαφορά έχει μόνο έναν δρόμο επίλυσης, αυτόν των συζητήσεων. Και κάθε συζήτηση έχει ένα πλαίσιο που τη διέπει, αυτό του διεθνούς δικαίου, του ευρωπαϊκού κεκτημένου» υπογράμμισ­ε. Παράλληλα εστίασε και στο μεταναστευ­τικό, λέγοντας πως «η Τουρκία έχει υποχρέωση να ελέγξει παράνομες ροές και η Ευρώπη την ευκαιρία να

δείξει ότι το πρόβλημα απαιτεί δίκαιο επιμερισμό της ευθύνης».

Μάλιστα, το απόγευμα ο πρωθυπουργ­ός αναφέρθηκε εκ νέου στα εθνικά θέματα και σημείωσε πως «η Ελλάδα δεν απειλεί κανένα, αλλά δεν επιτρέπει και σε κανένα να την απειλεί. Απορρίπτει τις προκλήσεις γιατί έχει αυτοπεποίθ­ηση στις συζητήσεις » . Όσον αφορά το Κυπριακό και την πενταμερή συνάντηση της Γενεύης, σημείωσε ότι οι πρωταγωνισ­τές του αδιεξόδου είναι γνωστοί. Να σημειωθεί πως στις Βρυξέλλες οι εξελίξεις στο Κυπριακό τέθηκαν στο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών, όπου υπήρξε ενημέρωση από τον Κύπριο υπουργό.

Σχέσεις με ΗΠΑ

Στο μεταξύ, στις σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας αναφέρθηκε σε συζήτηση στο Φόρουμ των Δελφών ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ. «Ο πρόεδρος Μπάιντεν θέλει οι σχέσεις των δύο χωρών να ανέβουν επίπεδο» τόνισε χαρακτηρισ­τικά. Σε ερώτηση για την τουρκική προκλητικό­τητα, ο κ. Πάιατ είπε ότι πάντα ανησυχεί για ένα επεισόδιο, όπως αυτό του περασμένου καλοκαιριο­ύ, στο οποίο οι ένοπλες δυνάμεις της Ελλάδας είχαν πολύ γρήγορα αντανακλασ­τικά.

Τέλος, να αναθεωρήσε­ι η Τουρκία την απόφασή της για την Αγία Σοφία ζήτησε ο Αρχιεπίσκο­πος Αμερικής Ελπιδοφόρο­ς.

[SID:14325397]

 ??  ?? Μια ευρεία γκάμα θεμάτων συζήτησε χθες με τον πρωθυπουργ­ό της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Μια ευρεία γκάμα θεμάτων συζήτησε χθες με τον πρωθυπουργ­ό της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece