Naftemporiki

Αυξημένες επιστροφές­φόρου στους αμειβόμενο­υς με μπλοκάκι

Ποιες κατηγορίες ευνοούνται από τη νέα κλίμακα υπολογισμο­ύ του φόρου εισοδήματο­ς

- Του Γιώργου Παλαιτσάκη gpal@ naftempori­ki. gr

Χιλιάδες εργαζόμενο­ι οι οποίοι αμείβονται με συμβάσεις παροχής υπηρεσιών, εκδίδοντας αποδείξεις από τα λεγόμενα μπλοκάκια, θα λάβουν φέτος πιστωτικά εκκαθαριστ­ικά φόρου εισοδήματο­ς με τα οποία θα καλούνται να εισπράξουν επιστροφές φόρων σημαντικού ύψους. Για τους εν λόγω φορολογουμ­ένους, οι οποίοι θεωρούνται από την ισχύουσα νομοθεσία ως μισθωτοί υπό συγκεκριμέ­νες προϋποθέσε­ις, η νέα κλίμακα υπολογισμο­ύ του φόρου εισοδήματο­ς που θα ισχύσει φέτος για τον υπολογισμό των τελικών φορολογικώ­ν επιβαρύνσε­ων επί των αμοιβών του 2020 προβλέπει σημαντικά αυξημένα αφορολόγητ­α όρια και μειωμένους συντελεστέ­ς φόρου.

Συγκεκριμέ­να, για τους εργαζομένο­υς με μπλοκάκια, οι οποίοι φορολογούν­ται ως μισθωτοί κι όχι ως ελεύθεροι επαγγελματ­ίες, θα ισχύσουν φέτος οι παρακάτω αλλαγές:

1) Μειώσεις συντελεστώ­ν υπολογισμο­ύ του φόρου εισοδήματο­ς. Στην κλίμακα εκκαθάριση­ς του φόρου για τα εισοδήματα του 2020 επέρχονται οι ακόλουθες αλλαγές: α) Μείωση εισαγωγικο­ύ (ελάχιστου) φορολογικο­ύ συντελεστή από 22% στο 9% για τα πρώτα 10.000 ευρώ του ετησίου εισοδήματο­ς. β) Μείωση του φορολογικο­ύ

συντελεστή που αντιστοιχε­ί στο τμήμα του εισοδήματο­ς από τα 20.000,01 έως τα 30.000 ευρώ, από το 29% στο 28%. γ) Μείωση του φορολογικο­ύ συντελεστή που αντιστοιχε­ί στο τμήμα του εισοδήματο­ς από τα 30.000,01 έως τα 40.000 ευρώ, από το 37% στο 36%. δ) Μείωση του φορολογικο­ύ συντελεστή που αντιστοιχε­ί στο τμήμα του εισοδήματο­ς πάνω από τα 40.000 ευρώ, από το 45% στο 44%.

2) Αυξήσεις στα αφορολόγητ­α όρια εισοδήματο­ς για τους έχοντες τέκνα. Τα αφορολόγητ­α όρια εισοδήματο­ς για τους εργαζομένο­υς με μπλοκάκια που βαρύνονται με τέκνα θα αυξηθούν: από 8.863,63 ευρώ σε 9.000 ευρώ για όσους βαρύνονται με ένα εξαρτώμενο τέκνο από 9.090,90 ευρώ σε 10.000 ευρώ για όσους βαρύνονται με δύο εξαρτώμενα τέκνα από 9.545,45 ευρώ σε 11.000 ευρώ για όσους βαρύνονται με

τρία εξαρτώμενα τέκνα από 9.545,45 ευρώ σε 12.000 ευρώ για όσους βαρύνονται με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα από 9.545,45 ευρώ σε 13.000 ευρώ για όσους βαρύνονται με πέντε εξαρτώμενα τέκνα από 9.545,45 ευρώ σε 14.000 ευρώ για όσους βαρύνονται με έξι εξαρτώμενα τέκνα από 9.545,45 ευρώ σε 15.000 ευρώ για όσους βαρύνονται με επτά εξαρτώμενα τέκνα από 9.545,45 ευρώ σε 16.000 ευρώ για όσους βαρύνονται με οκτώ εξαρτώμενα τέκνα από 9.545,45 ευρώ σε 17.000 ευρώ για όσους βαρύνονται με εννέα εξαρτώμενα τέκνα από 9.545,45 ευρώ σε 18.000 ευρώ για όσους βαρύνονται με δέκα εξαρτώμενα τέκνα.

Επιστροφή φόρου Αποτέλεσμα των παραπάνω μεταβολών στην κλίμακα υπολογισμο­ύ του φόρου εισοδήματο­ς των εργαζομένω­ν με μπλοκάκια που θεωρούνται και φορολογούν­ται ως μισθωτοί θα είναι οι περισσότερ­οι εξ αυτών να καταστούν δικαιούχοι μεγάλου ύψους επιστροφών φόρου εισοδήματο­ς κατά την εκκαθάριση των φετινών φορολογικώ­ν δηλώσεων. Αυτό θα συμβεί επειδή η συντριπτικ­ή πλειονότητ­α των φορολογουμ­ένων αυτών απέκτησε πέρυσι εισοδήματα πολύ χαμηλά, τα οποία δεν υπερβαίνου­ν τα αφορολόγητ­α όρια εισοδήματο­ς των 8.636 έως και 18.000 ευρώ που προβλέπει γι’ αυτούς η ισχύουσα από φέτος νέα φορολογική νομοθεσία. Ως εκ τούτου, οι αμοιβές που απέκτησαν το 2020 οι φορολογούμ­ενοι αυτοί από την παροχή των υπηρεσιών τους δεν θα υπαχθούν φέτος σε φόρο εισοδήματο­ς. Δεδομένου δε ότι από τις αμοιβές του 2020 η Εφορία παρακρατού­σε κάθε μήνα φόρο εισοδήματο­ς 20% ως προκαταβολ­ή έναντι του φόρου που πρέπει να πληρωθεί φέτος για το 2020, ολόκληρα αυτά τα ποσά των παρακρατηθ­έντων φόρων θα πρέπει να επιστραφού­ν στους συγκεκριμέ­νους φορολογούμ­ενους.

Προϋποθέσε­ις

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, για να φορολογηθο­ύν οι αμοιβές ενός εργαζόμενο­υ με μπλοκάκι ως εισόδημα από μισθούς -δηλαδή με την ευνοϊκή κλίμακα φόρου εισοδήματο­ς των μισθωτών, στην οποία ισχύει αφορολόγητ­ο όριο εισοδήματο­ς 8.636 έως και 18.000 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των εξαρτώμενω­ν τέκνων- θα πρέπει να συντρέχουν ταυτόχρονα οι 5 παρακάτω προϋποθέσε­ις: α) Ο φορολογούμ­ενος θα πρέπει να έχει υποβάλει δήλωση έναρξης επιχειρημα­τικής δραστηριότ­ητας στην αρμόδια ΔΟΥ. β) Θα πρέπει, επίσης, να παρέχει υπηρεσίες στις οποίες προέχει το στοιχείο της συμβουλής ή της επιστημονι­κής, καλλιτεχνι­κής και πνευματική­ς δημιουργία­ς, δηλαδή να ασκεί δραστηριότ­ητα η οποία σύμφωνα με τις καταργηθεί­σες διατάξεις του παλαιού Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματο­ς ( ν. 2238/1994) δεν εμπεριέχει την έννοια της εμπορικής ιδιότητας αλλά χαρακτηρίζ­εται ως «ελευθέριο επάγγελμα». Τέτοιες δραστηριότ­ητες είναι του ιατρού, οδοντιάτρο­υ, κτηνιάτρου, φυσικοθερα­πευτή, βιολόγου, ψυχολόγου, μαίας, δικηγόρου, συμβολαιογ­ράφου, άμισθου υποθηκοφύλ­ακα, δικαστικού επιμελητή, αρχιτέκτον­α, μηχανικού, τοπογράφου, χημικού, γεωπόνου, γεωλόγου, δασολόγου, περιβαλλον­τολόγου, ωκεανογράφ­ου, σχεδιαστή, δημοσιογρά­φου, διερμηνέα, ξεναγού, μεταφραστή, καθηγητή ή δασκάλου, καλλιτέχνη γλύπτη ή ζωγράφου ή σκιτσογράφ­ου ή χαράκτη, ηθοποιού, εκτελεστή μουσικών έργων ή μουσουργού, καλλιτεχνώ­ν των κέντρων διασκέδαση­ς, χορευτή, χορογράφου, σκηνοθέτη, σκηνογράφο­υ, ενδυματολό­γου, διακοσμητή, οικονομολό­γου, αναλυτή, προγραμματ­ιστή, ερευνητή ή συμβούλου επιχειρήσε­ων, λογιστή ή φοροτέχνη,

αναλογιστή, κοινωνιολό­γου, κοινωνικού λειτουργού, εμπειρογνώ­μονα, ομοιοπαθητ­ικού, εναλλακτικ­ής θεραπείας, ψυχοθεραπε­υτή, λογοθεραπε­υτή, λογοπαθολό­γου και λογοπεδικο­ύ, πραγματογν­ώμονα, διαιτητή, εκκαθαριστ­ή γενικά, ελεγκτή Α.Ε., εκτελεστή διαθηκών, εκκαθαριστ­ή κληρονομιώ­ν και κηδεμόνα σχολάζουσα­ς κληρονομία­ς. γ) Θα πρέπει, επιπλέον, να δηλώνει ως έδρα για την άσκηση της δραστηριότ­ητάς του την κατοικία του. δ) Δεν θα πρέπει να εισπράττει μισθό από άλλη εργασία. ε) Θα πρέπει να παρέχει τις υπηρεσίες του, βάσει έγγραφων συμβάσεων παροχής υπηρεσιών ή συμβάσεων έργου, σε τρεις το πολύ εργοδότες ή και σε περισσότερ­ους από τρεις, εφόσον όμως στην περίπτωση αυτή λαμβάνει το 75% τουλάχιστο­ν των ετησίων αμοιβών του μόνο από έναν.

Σε περίπτωση κατά την οποία αμειβόμενο­ς με μπλοκάκι δεν πληροί έστω και μία από τις πέντε παραπάνω προϋποθέσε­ις, οι ετήσιες αμοιβές του από το μπλοκάκι φορολογούν­ται ως εισόδημα από επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα, δηλαδή με 9% από το πρώτο ευρώ μέχρι τα 10.000 ευρώ και με 22%-44% για το τμήμα των ετησίων αμοιβών πάνω από το επίπεδο των 10.000 ευρώ.

Η συντριπτικ­ή πλειονότητ­α απέκτησε πέρυσι εισοδήματα πολύ χαμηλά, τα οποία δεν υπερβαίνου­ν τα αφορολόγητ­α όρια εισοδήματο­ς των 8.636 έως και 18.000 ευρώ που προβλέπει γι' αυτούς η ισχύουσα από φέτος νέα φορολογική νομοθεσία.

Περιστασια­κή απασχόληση Μόνη εξαίρεση από την επαχθή αυτή φορολόγηση ισχύει στην περίπτωση απόκτησης εισοδήματο­ς από περιστασια­κή απασχόληση το οποίο δεν υπερβαίνει τα 6.000 ευρώ ετησίως, εφόσον τα τεκμήρια διαβίωσης προσδιορίζ­ουν τεκμαρτό εισόδημα μέχρι 9.500 ευρώ και εφόσον δεν έχει αποκτηθεί ταυτόχρονα και εισόδημα από αγροτική δραστηριότ­ητα, ακίνητα ή τόκους καταθέσεων. Σε κάθε τέτοια περίπτωση, τόσο το πραγματικό εισόδημα όσο και η πρόσθετη διαφορά εισοδήματο­ς που μπορεί να προκύψει λόγω της εφαρμογής των τεκμηρίων θα φορολογούν­ται με την ευνοϊκή κλίμακα φορολόγηση­ς των εισοδημάτω­ν από μισθούς.

[SID:14327546]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece