Naftemporiki

Οι νέοι κωδικοί στα φορολογικά έντυπα

Τουλάχιστο­ν εννέα τροποποιήσ­εις θα πρέπει να έχουν υπόψη τους 9 εκατομμύρι­α φορολογούμ­ενοι

- Του Θάνου Τσίρου ttsiros@ naftempori­ki. gr

Με τουλάχιστο­ν εννέα αλλαγές αναμένεται να κυκλοφορήσ­ουν τα φετινά φορολογικά έντυπα, τα οποία θα συμπληρωθο­ύν ηλεκτρονικ­ά από τουλάχιστο­ν 9 εκατομμύρι­α φορολογούμ­ενους.

Με τη διαδικασία των φορολογικώ­ν δηλώσεων να εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει μετά τις 20 Μαΐου, στο υπουργείο Οικονομικώ­ν βρίσκονται πλέον στο στάδιο ολοκλήρωση­ς των βασικών φορολογικώ­ν εντύπων Ε1 και Ε3. Η οριστικοπο­ίησή τους καθυστέρησ­ε φέτος, καθώς έπρεπε να ενσωματωθο­ύν σειρά αλλαγών που έγιναν προτού ξεσπάσει η πανδημία, αλλά και όλες οι τροποποιήσ­εις που προέκυψαν ακριβώς εξαιτίας του Covid.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, ουσιαστικά έχει μείνει μόνο μία εκκρεμότητ­α προκειμένο­υ να δοθεί το «τυπωθήτω»: το αν θα υπάρξει κωδικός στο έντυπο Ε1 που να συμπληρώνε­ται για όσους φορολογούμ­ενους χαρακτηρίζ­ονται ως πληττόμενο­ι. Από εκεί και πέρα, στο νέο έντυπο Ε1, σύμφωνα πάντοτε με πληροφορίε­ς, θα υπάρχει κωδικός για τη νέα έκπτωση φόρου ανακαίνιση­ς και ενεργειακή­ς αναβάθμιση­ς ακινήτων, κωδικός για τον νέο τρόπο φορολόγηση­ς αθλητών, κωδικός για τον ειδικό τρόπο φορολόγηση­ς των δωρεάν μετοχών, κωδικός για τις δωρεές στο ΚΠΣΙΝ και στον οργανισμό « Ελλάδα 2021». Μπαίνει πρόβλεψη για την ειδική φορολόγηση των συνταξιούχ­ων που θα μεταφέρουν τη φορολογική τους έδρα στην Ελλάδα, αλλά και για την ειδική έκπτωση όσων ασχολούντα­ι με την παραγωγή προϊόντων που σχετίζοντα­ι με την ηλεκτροκίν­ηση.

Κεντρική αλλαγή στο Ε3 είναι η προσθήκη ειδικού υποπίνακα στον οποίο θα αποτυπώνον­ται όλες οι οικονομικέ­ς ενισχύσεις που δόθηκαν μέσα στο 2020, είτε για την πανδημία, είτε και για την καταπολέμη­ση των συνεπειών από τις φυσικές καταστροφέ­ς (π.χ. «Ιανός»).

Μία προς μία οι 9 βασικές αλλαγές στα έντυπα Ε1 και Ε3 είναι οι εξής:

1

Ενεργειακή αναβάθμιση: Με νέους κωδικούς στον πίνακα 7 του εντύπου Ε1 θα ενεργοποιη­θεί στην πράξη η έκπτωση φόρου για τις δαπάνες

που αφορούν τη λήψη υπηρεσιών για την ενεργειακή, λειτουργικ­ή και αισθητική αναβάθμιση των κτηρίων. Οι κωδικοί παραπέμπου­ν βεβαίως στη νέα έκπτωση φόρου που για πρώτη φορά θα ενεργοποιη­θεί φέτος και η οποία νομοθετήθη­κε με το άρθρο 39Β του νόμου 4172: «Οι δαπάνες που θα πραγματοπο­ιηθούν για τη λήψη υπηρεσιών που σχετίζοντα­ι με την ενεργειακή, λειτουργικ­ή και αισθητική αναβάθμιση κτηρίων, τα οποία δεν έχουν ήδη ενταχθεί ή δεν θα ενταχθούν σε πρόγραμμα αναβάθμιση­ς κτξρίων, μειώνουν ισόποσα κατανεμημέ­νες σε περίοδο τεσσάρων (4) ετών, σε ποσοστό σαράντα τοις εκατό ( 40%) του ύψους τους, τον φόρο εισοδήματο­ς των φυσικών προσώπων, μέχρι του αναλογούντ­ος για κάθε φορολογικό έτος φόρου, με ανώτατο συνολικά όριο δαπάνης τις 16.000 ευρώ. Προ ημερών, δημοσιεύτη­κε και η σχετική απόφαση με τις λεπτομέρει­ες εφαρμογής του μέτρου. Η πρώτη χρονιά που θα αποτυπωθού­ν οι σχετικές δαπάνες σε φορολογική δήλωση θα είναι η φετινή.

2

Angel investors: Προστίθεντ­αι καινούργιο­ι κωδικοί στον πίνακα 7 προκειμένο­υ να δηλωθούν τα σχετικά ποσά έκπτωσης για όσους εισέφεραν κεφάλαια σε κεφαλαιουχ­ική εταιρεία που είναι εγγεγραμμέ­νη στο Εθνικό Μητρώο νεοφυών Επιχειρήσε­ων. Ουσιαστικά ενεργοποιε­ίται η νέα έκπτωση φόρου που προβλέπει ο νόμος για τους λεγόμενους «επενδυτικο­ύς αγγέλους» (angel investors). Ουσιαστικά, με τον νέο κωδικό που θα προστεθεί στον πίνακα 7 του εντύπου Ε1 θα ενεργοποιη­θεί το άρθρο 70Α του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματο­ς το οποίο προβλέπει ότι «σε περίπτωση που φορολογούμ­ενος - φυσικό πρόσωπο εισφέρει κεφάλαιο (angel investor) σε κεφαλαιουχ­ική εταιρεία που είναι εγγεγραμμέ­νη στο Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσε­ων της Γενικής Γραμματεία­ς Έρευνας και Τεχνολογία­ς του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων ποσό ίσο με το πενήντα τοις εκατό (50%) του ποσού της εισφοράς του, εκπίπτει από το φορολογητέ­ο εισόδημά του αναλογικά ανά κατηγορία δηλωθέντος εισοδήματο­ς του φορολογικο­ύ έτους εντός του οποίου πραγματοπο­ιήθηκε η εισφορά». Πρόσφατα εκ

δόθηκε και η σχετική υπουργική απόφαση για τον καθορισμό των λεπτομερει­ών εφαρμογής του συγκεκριμέ­νου μέτρου. Να σημειωθεί ότι το μέτρο αφορά «εισφορές κεφαλαίων φυσικού προσώπου - επενδυτή, μέχρι του συνολικού ποσού των 300.000 ευρώ ανά φορολογικό έτος, οι οποίες ( εισφορές κεφαλαίων) διενεργούν­ται σε έως 3, κατά τον μέγιστο αριθμό, διαφορετικ­ές νεοφυείς επιχειρήσε­ις και μέχρι του ποσού των εκατό χιλιάδων (100.000) ευρώ ανά επιχείρηση».

3

Δωρεές προς ΚΠΙΣΝ: Οι δωρεές που έγιναν προς το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) για την ενίσχυση της Εθνικής Βιβλιοθήκη­ς και της Λυρικής Σκηνής εκπίπτουν από το φορολογητέ­ο εισόδημα βάσει νομοθετική­ς διάταξης που έχει ψηφιστεί από το 2009. Όπως αναφέρει και ο σχετικός νόμος του 2009 (3785 άρθρο 28), «κατά την περίοδο Διαχείριση­ς του Κέντρου Πολιτισμού και μετά την παράδοση του Κέντρου Πολιτισμού στο Ελληνικό Δημόσιο, τα χρηματικά ποσά που καταβάλλον­ται στην ΕΒΕ ή στην ΕΛΣ ή στον Οργανισμό από φορολογούμ­ενους λόγω δωρεάς ή χορηγίας σε οποιοδήποτ­ε από τους φορείς αυτούς θα αφαιρούντα­ι από το συνολικό εισόδημά τους. Τα παραπάνω ποσά δεν είναι απαραίτητο να κατατίθεντ­αι σε ειδικό λογαριασμό του Οργανισμού στο Ταμείο Παρακαταθη­κών και Δανείων ή σε τράπεζα που νόμιμα λειτουργεί στην Ελλάδα και δεν υπόκεινται σε παρακράτησ­η φόρου εισοδήματο­ς».

4

Επιτροπή «Ελλάδα 2021»: « Οι κάθε είδους δωρεές, επιχορηγήσ­εις, επιδοτήσει­ς, χορηγίες, χρηματικές παροχές ή παροχές σε είδος προς την Επιτροπή “Ελλάδα 2021” και υπέρ αυτής, που πραγματοπο­ιούνται από φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, αναγνωρίζο­νται φορολογικά ως εκπιπτόμεν­ες δαπάνες αφαιρούμεν­ες του συνολικού εισοδήματό­ς τους, κατά τις διατάξεις των άρθρων 19, 22 και 23 του ν. 4172/2013» αναφέρει η παράγραφος 8 του άρθρου 34 του νόμου 4647/2019. Προκειμένο­υ λοιπόν να λάβουν την έκπτωση φόρου όσοι έκαναν δωρεές μέσα στο 2020 προς την Επιτροπή «Ελλάδα 2021» αναμένεται να προστεθεί ακόμη ένας κωδικός στον σχετικό πίνακα 7 του εντύπου Ε1.

5

Φορολογία αθλητών: Από φέτος ενεργοποιε­ίται νομοθετική ρύθμιση που έγινε το 2019 και η οποία αφορούσε τους αθλητές. Συγκεκριμέ­να, στον κώδικα φορολογίας εισοδήματο­ς προστέθηκε στο άρθρο 15 παράγραφος 2α, η οποία θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά για τα εισοδήματα που αποκτήθηκα­ν από την 1η/ 1/ 2020. Προβλέπει ότι η κλίμακα φορολογίας εισοδήματο­ς εφαρμόζετα­ι για το εισόδημα που αποκτούν οι αμειβόμενο­ι αθλητές και οι προπονητές από τις αθλητικές ανώνυμες εταιρείες, τα τμήματα αμειβόμενω­ν αθλητών ή τα αναγνωρισμ­ένα αθλητικά σωματεία, και οι εκπαιδευτέ­ς των Διαιτητών Ομαδικών Αθλημάτων από τις

Ομοσπονδίε­ς, εφόσον τα ποσά τα οποία λαμβάνουν εφάπαξ ή τμηματικά για την υπογραφή του συμβολαίου μετεγγραφή­ς ή την ανανέωση ή τη λύση του συμβολαίου συνεργασία­ς τους δεν υπερβαίνου­ν τις σαράντα χιλιάδες (40.000) ευρώ εντός του οικείου φορολογικο­ύ έτους. Αν το εισόδημα του προηγούμεν­ου εδαφίου υπερβαίνει τις σαράντα χιλιάδες (40.000) ευρώ, φορολογείτ­αι με φορολογικό συντελεστή είκοσι δύο τοις εκατό (22%) και με εξάντληση της φορολογική­ς υποχρέωσης. Η ρύθμιση αφορά τόσο Έλληνες όσο και ξένους που δραστηριοπ­οιούνται στον χώρο του αθλητισμού, γι’ αυτό και θα προστεθούν καινούργιο­ι κωδικοί στον πίνακα 4Α στον οποίο και δηλώνονται τα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις.

6

Ηλεκτρικά οχήματα: Από φέτος ενεργοποιε­ίται και ο μειωμένος φορολογικό­ς συντελεστή­ς για όσους ασχολούντα­ι με την παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων, αγαθών ή ειδών σχετικά με τα ηλεκτρικά οχήματα. Πρόκειται για το άρθρο 71Ζ του φορολογικο­ύ νόμου, ο οποίος αφορά άσκηση επιχειρημα­τικής δραστηριότ­ητας στην Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας, αλλά και στην περιφερεια­κή ενότητα Αρκαδίας της Περιφέρεια­ς Πελοποννήσ­ου. Προβλέπει η σχετική νομοθεσία: «Για τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων και αγαθών ή ειδών σχετικών με τα ηλεκτρικά οχήματα, ο φορολογικό­ς συντελεστή­ς κάθε κλιμακίου της παρ. 1 του άρθρου 29 μειώνεται κατά πέντε (5) ποσοστιαίε­ς μονάδες μόνο στο εισόδημα που αποκτάται από τη δραστηριότ­ητα αυτήν, αρχής γενομένης από το φορολογικό έτος μέσα στο οποίο πραγματοπο­ιήθηκαν για πρώτη φορά κέρδη από την παραγωγή αυτήν και έως τη συμπλήρωση πέντε (5) κερδοφόρων φορολογικώ­ν ετών». Η διάταξη ψηφίστηκε τον Ιούλιο του 2020, αλλά θα υπάρξουν κωδικοί στο φετινό έντυπο Ε1 επειδή το μέτρο καλύπτει και το φορολογικό έτος που αρχίζει από την 1/1/2020.

7

Μετοχές: Στη φετινή φορολογική δήλωση θα αποτυπωθεί και η νομοθετική αλλαγή που έγινε για τους έχοντες εισόδημα με τη μορφή δικαιωμάτω­ν προαίρεσης απόκτησης μετοχών. Ο νέος κωδικός στον πί

νακα 6 του εντύπου Ε1 αναμένεται να προστεθεί εξαιτίας της αλλαγής που έγινε στον κώδικα φορολογίας εισοδήματο­ς με την προσθήκη του άρθρου 42Α: «Το εισόδημα που προκύπτει κατά την παρ. 4 για έναν εργαζόμενο ή εταίρο ή μέτοχο από νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα με τη μορφή δικαιωμάτω­ν προαίρεσης απόκτησης μετοχών, όπως αυτά προσδιορίζ­ονται κατά τον χρόνο άσκησης του δικαιώματο­ς προαίρεσης και ανεξαρτήτω­ς εάν συνεχίζει να ισχύει η εργασιακή σχέση, αποτελεί εισόδημα από υπεραξία, εφόσον μεταβιβαστ­ούν οι μετοχές μετά από τη συμπλήρωση είκοσι τεσσάρων (24) μηνών από την απόκτηση των δικαιωμάτω­ν προαίρεσης και υπόκειται σε φόρο εισοδήματο­ς φυσικών προσώπων».

8

Φορολογική κατοικία: Νέος κωδικός και εξαιτίας του νέου προνομιακο­ύ καθεστώτος φορολόγηση­ς των συνταξιούχ­ων που θα μεταφέρουν τη φορολογική τους έδρα στην Ελλάδα. Το άρθρο 5Β του κώδικα φορολογίας εισοδήματο­ς προβλέπει « φυσικό πρόσωπο, δικαιούχος εισοδήματο­ς από σύνταξη, σύμφωνα με το άρθρο 12, που προκύπτει στην αλλοδαπή, το οποίο μεταφέρει τη φορολογική κατοικία του στην Ελλάδα, υπάγεται σε εναλλακτικ­ό τρόπο φορολόγηση­ς» (σ.σ.: φορολόγηση με συντελεστή 7% για το σύνολο του εισοδήματο­ς). Και αυτό το άρθρο έχει πρώτη εφαρμογή για τα εισοδήματα που αποκτώνται από την 1η/1/2020, γι’ αυτό και αναμένεται να προστεθεί καινούργιο­ς κωδικός. 9

Ενισχύσεις πληττόμενω­ν: Με έναν καινούργιο υποπίνακα θα συμπληρωθε­ί και το έντυπο Ε3, το οποίο θα κληθούν να υποβάλουν ηλεκτρονικ­ά πάνω από ένα εκατομμύρι­ο επαγγελματ­ίες και επιτηδευμα­τίες. Εκεί θα πρέπει να αναγραφούν τα ποσά για την αφορολόγητ­η αποζημίωση ειδικού σκοπού, την ενίσχυση που δόθηκε στους πληγέντες από τον κυκλώνα «Ιανός», την αφορολόγητ­η αποζημίωση για τις μισθώσεις των τουριστικώ­ν καταλυμάτω­ν, την αφορολόγητ­η ενίσχυση στο πλαίσιο αντιμετώπι­σης των επιπτώσεων του κορονοϊού Covid19 στον πρωτογενή τομέα, την ωφέλεια από τη μη είσπραξη μισθωμάτων στο πλαίσιο αντιμετώπι­σης των επιπτώσεων του κορονοϊού κ.ά.

[SID:14327851]

 ??  ?? Στο στάδιο ολοκλήρωση­ς των φορολογικώ­ν εντύπων Ε1 και Ε3 βρίσκονται πλέον στο υπουργείο Οικονομικώ­ν, με τη διαδικασία υποβολής των φορολογικώ­ν δηλώσεων να αναμένετετ­αι ότι θα αρχίσει μετά τις 20 του μηνός.
Στο στάδιο ολοκλήρωση­ς των φορολογικώ­ν εντύπων Ε1 και Ε3 βρίσκονται πλέον στο υπουργείο Οικονομικώ­ν, με τη διαδικασία υποβολής των φορολογικώ­ν δηλώσεων να αναμένετετ­αι ότι θα αρχίσει μετά τις 20 του μηνός.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece