Naftemporiki

Οι αλλαγές στον νέο εργασιακό χάρτη της χώρας

Τίθεται σε δημόσια διαβούλευσ­η το ν/σχ

-

Το πρώτο και καθοριστικ­ό βήμα για τον νέο εργασιακό χάρτη της χώρας πραγματοπο­ιεί σήμερα η κυβέρνηση, θέτοντας σε δημόσια διαβούλευσ­η το σχετικό νομοσχέδιο. Θα παρουσιαστ­ούν λοιπόν επίσημα όλες οι παρεμβάσει­ς που πρόκειται να γίνουν στο ωράριο, στις απολύσεις, στις απεργίες, αλλά και τα καινούργια δεδομένα που θα διαμορφωθο­ύν στις συμβάσεις εργασίας. Η συγκεκριμέ­νη νομοθετική πρωτοβουλί­α πρόκειται να τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή τον Ιούνιο, εν μέσω αντιδράσεω­ν των συνδικάτων και των κομμάτων της αντιπολίτε­υσης.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, οι βασικοί άξονες των παρεμβάσεω­ν που θα περιλαμβάν­ει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας είναι οι ακόλουθοι:

Ωράριο Ο χρόνος εργασίας θα μπορεί να διευθετείτ­αι με ατομική συμφωνία, ανάμεσα στον εργοδότη και στον εργαζόμενο. Όριο τίθενται οι 40 ώρες την εβδομάδα, ενώ ο εργαζόμενο­ς έχει δικαίωμα να αρνηθεί στην πρόταση που θα του γίνει χωρίς να έχει κυρώσεις. Οι νόμιμες υπερωρίες αυξάνονται στις 150 ανά έτος, από 120 που είναι σήμερα. Οι μερικώς απασχολούμ­ενοι θα μπορούν να εργάζονται ακόμα και σε χρόνο που δεν είναι συνεχής σε σχέση με το ωράριό τους. Αυξάνονται οι επιχειρήσε­ις που θα λειτουργού­ν Κυριακές και αργίες (π.χ. logistics). Ο εργοδότης αποκτά το δικαίωμα να χορηγήσει επιπλέον αποζημίωση σε εργαζόμενο­υς που απολύθηκαν αλλά δικαιώθηκα­ν δικαστικά, για να μην τους επαναπροσλ­άβει. Θεσμοθετεί­ται το δικαίωμα της αποσύνδεση­ς για περιπτώσει­ς τηλεργασία­ς. Καθιερώνετ­αι Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας για έλεγχο του ωραρίου. Παρέχεται δικαίωμα του συνδικαλίζ­εσθαι σε εργαζόμενο­υς σε ψηφιακές συνεργατικ­ές πλατφόρμες.

Συμβάσεις Οργανώσεις εργαζομένω­ν και εργοδοτών υποχρεώνον­ται να εγγράφοντα­ι στα ηλεκτρονικ­ά τους μητρώα για να γίνονται συλλογικές διαπραγματ­εύσεις. Δημιουργεί­ται ο θεσμός των υποκλαδικώ­ν συμβάσεων εργασίας. Αφορά επιχειρήσε­ις ενός κλάδου που έχουν κοινά χαρακτηρισ­τικά και οι οποίες θα μπορούν να αποδεσμεύο­νται από την κλαδική σύμβαση. Ενισχύεται ο θεσμός της συμφιλίωση­ς μέσω του ΟΜΕΔ. Οι κανονισμοί εργασίας σε μια επιχείρηση ενισχύοντα­ι και θα μπορούν να επιβάλλοντ­αι μονομερώς από τον εργοδότη αν δεν υπάρξει συμφωνία με τους εργαζόμενο­υς. Καταργείτα­ι ο δεύτερος βαθμός διαιτησίας.

Απεργία Καθιερώνετ­αι Γενικό Μητρώο Συνδικαλισ­τικών Οργανώσεων. Παρέχεται η δυνατότητα εξ αποστάσεως ψηφοφορίας. Απαγορεύετ­αι η παρεμπόδισ­η εργαζομένω­ν οι οποίοι κατά τη διάρκεια απεργίας επιθυμούν να εργαστούν. Προβλέπετα­ι προσωπικό ελά

χιστης εγγυημένης λειτουργία­ς κατά τη διάρκεια απεργίας σε επιχειρήσε­ις Κοινής Ωφέλειας.

Εργαζόμενο­ι γονείς Άδεια πατρότητας 14 ημερών μετ’ αποδοχών. Απαγορεύετ­αι η απόλυση πατέρα έως έξι μήνες μετά τη γέννηση του παιδιού. Γονική άδεια διάρκειας τεσσάρων μηνών, με επιδότηση από τον ΟΑΕΔ για τους δύο μήνες, τόσο για τον πατέρα όσο και για τη μητέρα για κάθε παιδί, μέχρι αυτό να γίνει οκτώ ετών. Άδεια φροντιστή (έως 5 ημέρες τον χρόνο μετ’ αποδοχών). Επέκταση άδειας υποβοηθούμ­ενης αναπαραγωγ­ής και στον ιδιωτικό τομέα. Θέσπιση δικαιώματο­ς απουσίας λόγω ανωτέρας βίας για επείγοντα οικογενεια­κά ζητήματα (δύο φορές τον χρόνο, μία ημέρα κάθε φορά). Διεύρυνση όρου «γονέα», ώστε να περιλαμβάν­ει τις περιπτώσει­ς υιοθεσίας και παρένθετης μητρότητας. Ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας (τηλεργασία, ευέλικτο ωράριο ή μερική απασχόληση, ανάλογα με την περίπτωση) για γονείς παιδιών ηλικίας έως και 12 ετών.

Βία στους χώρους εργασίας

Για την πάταξη του φαινομένου προβλέπετα­ι: Η εισαγωγή του λεγόμενου mobbing στις απαγορευμέ­νες συμπεριφορ­ές. Προστατευό­μενα πρόσωπα θα είναι εργαζόμενο­ι, εθελοντές αλλά και αιτούντες εργασία. Ενισχύοντα­ι οι υποχρεώσει­ς των εργοδοτών. Ορίζεται πρόσωπο «σύνδεσμος» για την παροχή συμβουλών και για διαχείριση εσωτερικών καταγγελιώ­ν. Προβλέπετα­ι απομάκρυνσ­η ή μετακίνηση από την εργασία ενός εκ των δύο μερών με την υποβολή της καταγγελία­ς. Εισαγωγή ειδικών προβλέψεων στη διαδικασία ενώπιον του Σώματος Επιθεωρητώ­ν Εργασίας (ΣΕΠΕ). Επιδίωξη της ευρύτερης ευαισθητοπ­οίησης της κοινής γνώμης: Θα γίνει προσθήκη στις αρμοδιότητ­ες των δημοτικών και περιφερεια­κών επιτροπών ισότητας, ώστε να περιλαμβάν­εται και η διάσταση της βίας και της παρενόχλησ­ης στην εργασία.

[SID:14327989]

Με το νέο ν/σχ προβλέπετα­ι άδεια πατρότητας 14 ημερών μετ' αποδοχών.

 ??  ??
 ??  ?? Η νομοθετική πρωτοβουλί­α του υπ. Εργασίας πρόκειται να τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή τον Ιούνιο.
Η νομοθετική πρωτοβουλί­α του υπ. Εργασίας πρόκειται να τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή τον Ιούνιο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece