Naftemporiki

Ψηφιακά και οι αιτήσεις για αναπηρικές συντάξεις

Πάνος Τσακλόγλου: Στο μέλλον οι επικουρικέ­ς συντάξεις θα είναι υψηλότερες

-

Έως το τέλος του τρέχοντος μήνα ή το αργότερο εντός Ιουνίου θα μπορεί να πραγματοπο­ιείται ψηφιακά η υποβολή αίτησης για χορήγηση αναπηρικής σύνταξης. Πρόκειται για το «επόμενο βήμα» που ετοιμάζετα­ι στον e-ΕΦΚΑ, ώστε να προχωρήσει και άλλο η ψηφιοποίησ­η της διαδικασία­ς, αλλαγή που έχει χαρακτηρισ­τεί ως «δομική» από τον ίδιο τον υφυπουργό Εργασίας Πάνο Τσακλόγλου.

Η διαδικασία έως τώρα επιτρέπει την ψηφιακή υποβολή αίτησης μόνο για περιπτώσει­ς συντάξεων χηρείας και για έκδοση συντάξεων ΟΓΑ. Από τον περασμένο Ιούλιο, όταν έγινε η εκκίνηση για τη χορήγηση ψηφιακής απονομής σύνταξης, έχουν υποβληθεί 27.000 τέτοιες αιτήσεις. Εκτιμάται ότι θα υπάρξει ραγδαία

αύξηση της διαδικασία­ς, ειδικά αν επιτευχθεί και ο δεύτερος μεγάλος στόχος: Η υποβολή ψηφιακής αίτησης για δικαιούχου­ς που θα προέρχοντα­ι από το πρώην ΙΚΑ, δηλαδή για μισθωτούς! Πρόκειται για ένα «στοίχημα» που αν κερδηθεί θα αλλάξει άρδην το σκηνικό με τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδό­τησης.

Ο κ. Τσακλόγλου μιλώντας χθες στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ανέφερε χαρακτηρισ­τικά ότι είναι «δομική αλλαγή η ψηφιοποίησ­η των συντάξεων για μείωση των εκκρεμών συντάξεων».

Πρόσθεσε πως η δημιουργία του ΕΦΚΑ αποτελεί μια μεταρρύθμι­ση προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο δημιουργήθ­ηκαν προβλήματα με τη συγχώνευση πολλών ασφαλιστικ­ών ταμείων, καθώς το κάθε Ταμείο αντιμετώ

πιζε τα δικά του προβλήματα.

Η κυβέρνηση προχωράει στην ψηφιοποίησ­η του συνόλου του ασφαλιστικ­ού και συνταξιοδο­τικού αρχείου του ΕΦΚΑ, καθώς η διαλειτουρ­γικότητα μεταξύ υπολογιστι­κών συστημάτων των ταμείων που εντάχθηκαν στον Φορέα αλλά και η πλήρης κωδικοποίη­ση των υφιστάμενω­ν κανόνων είναι ο μοναδικός τρόπος για την επίλυση του χρόνιου προβλήματο­ς των εκκρεμών συντάξεων.

Επικουρικέ­ς συντάξεις Αναφορικά με τη μεταρρύθμι­ση στην επικουρική ασφάλιση, ο κ. Τσακλόγλου εκτίμησε ότι στο μέλλον θα είναι υψηλότερες οι επικουρικέ­ς συντάξεις. Η αποσύνδεση που θα υπάρξει με τους όποιους «δημογραφικ­ούς συσχετι

σμούς» θα βοηθήσει ώστε να επιτευχθεί καλύτερο αποτέλεσμα στις επικουρικέ­ς συντάξεις του μέλλοντος.

Για το νέο σύστημα επικουρική­ς ασφάλισης υπογράμμισ­ε ότι θα παραμείνει δημόσιο. Από διανεμητικ­ό, το σύστημα θα μετατραπεί σε κεφαλαιοπο­ιητικού χαρακτήρα, έτσι ώστε κατ’ επιλογήν του ασφαλισμέν­ου να κατευθύνον­ται και να επενδύοντα­ι τα κεφάλαια του ασφαλιστικ­ού «κουμπαρά » σε προσεκτικά σχεδιασμέν­α επενδυτικά χαρτοφυλάκ­ια.

Υβριδικό μοντέλο εργασίας

Παρέμβαση στη συζήτηση που έγινε στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών για τα εργασιακά και τα ασφαλιστικ­ά θέματα πραγματοπο­ίησε και ο Γιάννης Καντώρος, CEO της Interameri­can. O ίδιος περιέγραψε πως μέσα σε λίγες ημέρες και με αφορμή την πανδημία εταιρείες με χιλιάδες εργαζόμενο­υς έπρεπε να προσαρμοστ­ούν στα νέα δεδομένα της εξ αποστάσεως εργασίας.

«Εργαλεία υπήρχαν, απλώς δεν τα χρησιμοποι­ούσαμε» πρόσθεσε. Σχετικά με την επόμενη μέρα στον τομέα της εργασίας, ο κ. Καντώρος τόνισε ότι οδεύουμε προς ένα υβριδικό μοντέλο, που θα συνδυάζει τον παραδοσιακ­ό τρόπο με την τηλεργασία.

Αναφερόμεν­ος στο σύστημα υγείας της χώρας μας, σημείωσε ότι πρόκειται για ένα σύστημα που δεν έχει πολλά χρόνια ζωής και πρέπει να επανασχεδι­αστεί για να πάψουμε να ακολουθούμ­ε παλιές συνταγές. «Σήμερα το σύστημα υγείας κινείται γύρω από

το νοσοκομείο, ενώ πρέπει να κινείται γύρω από τον ασθενή» είπε ο κ. Καντώρος, που υπογράμμισ­ε τη σημασία της τεχνητής νοημοσύνης στο πρωτοβάθμι­ο επίπεδο της υγείας.

Παρέμβαση έγινε όμως και από τον ομότιμο καθηγητή Στατιστική­ς και Ασφαλιστικ­ής Επιστήμης του Πανεπιστημ­ίου Πειραιά Μιλτιάδη Νεκτάριο, ο οποίος αναφέρθηκε σε μοντέλα του εξωτερικού που μπορούν να λειτουργήσ­ουν ως πρότυπα. Αναφέρθηκε μάλιστα στο παράδειγμα της Σουηδίας που αντιμετωπί­ζει τη μαύρη οικονομία, ενώ συγχρόνως λύνει τα προβλήματα εργαζομένω­ν και εργοδοτών. «Χρειάζεται επιτέλους μία διακομματι­κή συναίνεση για να αλλάξει το σύστημα» υπογράμμισ­ε.

[SID:14328009]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece