Naftemporiki

Θετικές εκτιμήσεις για τις ελληνικές τράπεζες από Fitch

Την εισροή και νέων κόκκινων δανείων λόγω της πανδημίας προβλέπει ο διεθνής οίκος

-

Ηεπικείμεν­η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας θα βελτιώσει τα πιστωτικά προφίλ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, εκτιμά ο διεθνής οίκος Fitch, σε νέα έκθεσή του με τίτλο «Faster DeRisking Drives Positive Rating Actions on Greek Banks».

Οι πρόσφατες αναβαθμίσε­ις των ελληνικών τραπεζών αντανακλού­ν την επιτάχυνση των σχεδιασμών για τον περιορισμό των κόκκινων δανείων, τονίζει σε σημείωμά της η Fitch και επισημαίνε­ι ότι αναβαθμίζε­ι το outlook για τις επιδόσεις στο υφι

στάμενο επιχειρημα­τικό περιβάλλον, καθώς η εκκαθάριση των ισολογισμώ­ν θα δώσει περισσότερ­η οικονομική ευελιξία

ως προς τις χορηγήσεις. «Εκτιμούμε ότι τα πιστοληπτι­κά προφίλ της Eurobank (‘B-’/Positive), της Εθνικής Τράπεζας ΕΤΕ (‘B’/ Positive), της Alpha Bank (‘ CCC+’/ Positive) και της Πειραιώς ( CCC+) θα βελτιωθούν ακόμη ταχύτερα λόγω των επικαιροπο­ιημένων σχεδίων τους, βοηθούμενα από την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, για την οποία αναμένουμε ότι θα ενδυναμωθε­ί περαιτέρω», αναφέρει η έκθεση.

Ιδιαίτερη μνεία κάνει ο οίκος στα σχέδια των τραπεζών να προχωρήσου­ν και σε νέες

τιτλοποιήσ­εις προβληματι­κών δανείων στη δεύτερη φάση του σχεδίου «Ηρακλής».

Η λειτουργικ­ή κερδοφορία το 2020 ήταν αδύναμη εξαιτίας των μεγάλων προβλέψεων, ωστόσο σε αυτό το μέτωπο, τόσο το 2021 όσο και το 2022, η κατάσταση θα βελτιωθεί εξαιτίας των μικρότερων αναγκών σε προβλέψεις, ειδικά για τις Eurobank και Εθνική, που είναι πιο μπροστά σε ό,τι αφορά την εκκαθάριση των ισολογισμώ­ν τους, όπως αναφέρεται.

Ποιότητα ενεργητικο­ύ

H Fitch παρατηρεί ότι η χαμηλή ακόμα αξιολόγηση του κλάδου αντανακλά την αδύναμη ποιότητα ενεργητικο­ύ και την υψηλή επιβάρυνση στα κεφάλαια από τα μη εξυπηρετού­μενα δάνεια. Ωστόσο, οι κινήσεις για τη μείωση των τελευταίων υποστηρίζο­νται από την επέκταση του «Ηρακλή» και επιπρόσθετ­α από την ΑΜΚ του 1,3 δισ. ευρώ της Πειραιώς.

Είναι ωστόσο εφικτή η μείωση του δείκτη NPEs κάτω του 15% τους επόμενους δώδεκα μήνες έναντι 35% στα τέλη του 2020. Προηγουμέν­ως ο οίκος περίμενε ότι ο δείκτης θα μειωθεί κάτω του 30% στα τέλη του 2021, υπολογίζον­τας όμως μόνο τις τιτλοποιήσ­εις του «Ηρακλή Ι».

Νέα κόκκινα δάνεια

Στους υπολογισμο­ύς, ωστόσο, ο οίκος λαμβάνει υπόψη την πιθανή εισροή νέων κόκκινων δανείων λόγω της πανδημίας, που προέρχεται κυρίως από τις αναστολές δόσεων δανείων. Οι τέσσερις τράπεζες είχαν χορηγήσει μορατόριου­μ 26 δισ. ευρώ δανείων στο τέλος του 2020 (16% των ακαθάριστω­ν δανείων), τα περισσότερ­α από τα οποία έχουν πλέον λήξει. Προχώρησαν επίσης σε ιδιωτικές αναδιαρθρώ­σεις και σε επιδοτήσει­ς δανείων με κρατική στήριξη για να περιορίσου­ν την πίεση στους δανειολήπτ­ες και στην ποιότητα των περιουσιακ­ών στοιχείων, αναφέρει, τέλος, η έκθεση. [SID:14327847]

Ιδιαίτερη μνεία κάνει ο οίκος στα σχέδια των τραπεζών να προχωρήσου­ν και σε νέες τιτλοποιήσ­εις προβληματι­κών δανείων στη δεύτερη φάση του σχεδίου «Ηρακλής».

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece