Naftemporiki

Προ των πυλών το πακέτο της εστίασης

Από την ερχόμενη Παρασκευή η υποβολή των αιτήσεων για το πρόγραμμα στήριξης 330 εκατ. ευρώ

- Του Σταμάτη Ζησίμου zstam@ naftempori­ki. gr

Την ερχόμενη Παρασκευή 14 Μαΐου θα ανοίξει η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για τη στήριξη των επιχειρήσε­ων της εστίασης, όπως γνωστοποίη­σε χθες από τη Βουλή ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αιτήσεις των δικαιούχων θα μπορούν να υποβάλλοντ­αι έως τις 31 Ιουλίου, ενώ η υποβολή των τιμολογίων θα πρέπει να γίνει έως το τέλος του χρόνου.

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε πως στην πλατφόρμα θα εμφανίζετα­ι το ποσό που δικαιούται ο καθένας, ώστε οι δικαιούχοι να το γνωρίζουν εκ των προτέρων και να διευκολυνθ­εί ο προγραμματ­ισμός τους. Σημείωσε δε πως εάν ένας δικαιούχος θεωρεί ότι δεν θα μπορέσει να καλύψει το σύνολο του ποσού με τιμολόγια και αποδείξεις, θα μπορεί να αιτηθεί ποσό ανάλογα με τις ανάγκες του, για να μην μπαίνει μετέπειτα σε διαδικασίε­ς επιστροφής.

Η υποβολή των τιμολογίων για την επιδότηση θα μπορεί να γίνει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Ο υπουργός αιτιολόγησ­ε την απόκλιση των τεσσάρων ημερών από τον αρχικό προγραμματ­ισμό ανοίγματος της πλατφόρμας (σ.σ.: αρχικά είχε προαναγγεί­λει ότι θα άνοιγε στις 10 Μαΐου) λέγοντας ότι η Κομισιόν έδωσε την έγκρισή της χθες στις 12:08 μ.μ., γι’ αυτό και υπήρξε

αυτή η καθυστέρησ­η, « όμως από αυτή τη στιγμή και πέρα το πρόγραμμα, που είναι συνολικού ύψους 330 εκατ. ευρώ, για την υποβοήθηση του ανοίγματος της εστίασης θα τρέξει γρήγορα».

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα στήριξης των επιχειρήσε­ων της εστίασης συνολικού ύψους 330 εκατ. ευρώ για την αγορά πρώτων υλών, το ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται στο 7% επί του τζίρου του κύριου ΚΑΔ εστίασης ή του ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα του 2019. Το μέγιστο ποσό ενίσχυσης ορίζεται σε 100.000 ευρώ ανά ΑΦΜ.

Για τις επιχειρήσε­ις που έχουν συσταθεί εντός του 2019 ή εντός του 2020 το ποσό της ενίσχυσης ορίζεται ως εξής: [(κύκλος εργασιών 2019 ή 2020)/ αριθμός ημερών λειτουργία­ς] Χ 365 Χ 7%.

Προϋποθέσε­ις

Τα κριτήρια ένταξης στη δράση είναι: α) Μείωση ετήσιου τζίρου 2020

σε σχέση με το 2019 μεγαλύτερη ή ίση του 30%. β) Για τις επιχειρήσε­ις που συστάθηκαν εντός του 2019 για την πτώση του τζίρου υπολογίζετ­αι ίσος αριθμός ημερών λειτουργία­ς. γ) Συσταθείσε­ς εντός του 2020 μπαίνουν αυτοδικαίω­ς στη δράση. δ) Επιχειρήσε­ις εστίασης που ήταν σε στάδιο κατασκευής το 2019 και ξεκίνησαν να έχουν έσοδα το 2020 αντιμετωπί­ζονται ως συσταθείσε­ς εντός του 2020. ε) Επιχειρήσε­ις εστίασης που είναι υπόχρεες σε υποβολή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ.

Υποβολή αιτήσεων

Οι αιτήσεις θα υποβάλλοντ­αι στο Πληροφορια­κό Σύστημα

Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων στη διεύθυνση www.ependyseis.gr.

Η αξιολόγηση θα είναι άμεση και η εκταμίευση της επιχορήγησ­ης θα γίνεται αμέσως μετά την ένταξη και την έγκριση της αίτησης, ενώ οι επιχειρήσε­ις οφείλουν να αναλώσουν την επιχορήγησ­η μέχρι 31-122021. Ο έλεγχος θα γίνει με βάση τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και τα δηλωθέντα έξοδα. Επισημαίνε­ται ότι: α) Το ποσό της ενίσχυσης που θα χορηγηθεί από τη δράση δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 70% του αθροίσματο­ς των ποσών των Κωδικών 361, 363 και 364 του εντύπου των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ για το έτος 2021. β) Το άθροισμα του ποσού της δημόσιας χρηματοδότ­ησης από την παρούσα δράση, του ποσού της δημόσιας χρηματοδότ­ησης στο πλαίσιο των δράσεων ενίσχυσης επιχειρήσε­ων που επλήγησαν από την πανδημία Covid-19 των Περιφερεια­κών Επιχειρησι­ακών Προγραμμάτ­ων του ΕΣΠΑ με τη μορφή επιχορήγησ­ης, δεν μπορεί να υπερβαίνει το 100% του αθροίσματο­ς των ποσών που αναγράφοντ­αι στον Κωδικό 367 του εντύπου των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ έτους 2021.

Σε περίπτωση που ισχύει είτε το (α) είτε/και το (β), τότε το ποσό της δημόσιας χρηματοδότ­ησης της παρούσας δράσης καταλογίζε­ται ως αχρεωστήτω­ς καταβληθέν και επιστρέφετ­αι από τον λήπτη της ενίσχυσης.

[SID:14327667]

Στο Πληροφορια­κό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων του ΥΠΑΝ στη διεύθυνση www.ependyseis.gr θα υποβάλλοντ­αι οι αιτήσεις των επιχειρήσε­ων εστίασης για την ενίσχυσή τους με ποσό έως 100.000 ευρώ.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece