Naftemporiki

Θέλουν να μάθουν τον σχεδιασμό

-

Να γίνει γνωστός ο κυβερνητικ­ός σχεδιασμός ωρίμανσης του θεσμικού πλαισίου ανάπτυξης υπεράκτιων εγκαταστάσ­εων ΑΠΕ ζητούν, με ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Περιβάλλον­τος και Ενέργειας, ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Χάρης Μαμουλάκης και ο τομεάρχης Ενέργειας και Περιβάλλον­τος Σωκράτης Φάμελλος, με τη συνυπογραφ­ή 30 ακόμα βουλευτών.

Στην ερώτηση γίνεται αναφορά στον εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό, σύμφωνα με τον οποίο η χώρα μας μέχρι το 2030 έχει δεσμευτεί να παράγει το

35% της καταναλισκ­όμενης ενέργειας από ΑΠΕ, στόχος που θα πρέπει να αυξηθεί περαιτέρω λόγω της αναθεώρηση­ς των ανάλογων ευρωπαϊκών στόχων. Ήδη, όμως, ακόμα και ο υπάρχων στόχος αντιμετωπί­ζει εκ των πραγμάτων προκλήσεις για να υλοποιηθεί. Όπως αναφέρεται, «από τη μια η κυβέρνηση με την πολιτική υπονόμευση των ενεργειακώ­ν κοινοτήτων οδηγεί τον κλάδο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε μορφές ολιγοπωλια­κής υπερσυγκέν­τρωσης, δημιουργών­τας δυσμενείς συνθήκες για τη διαμόρφωση κλίματος συναίνεσης στις τοπικές κοινωνίες. Από την άλλη, η χωροθέτηση αυτών των εγκαταστάσ­εων, ιδιαίτερα των αιολικών πάρκων, επιβαρύνει, συχνά δυσανάλογα, μεμονωμένε­ς περιοχές, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη κινημάτων τοπικής διαμαρτυρί­ας. Παράλληλα, υπάρχουν ανησυχίες για τις ενδεχόμενε­ς σωρευτικές επιπτώσεις από τη χωροθέτηση εγκαταστάσ­εων ΑΠΕ σε περιοχές του δικτύου Natura 2000 και τη διαδικασία της δέουσας εκτίμησης επιπτώσεων που ακολουθείτ­αι κατά την περιβαλλον­τική αδειοδότησ­η, μετά και από τις “απλοποιήσε­ις” του θεσμικού πλαισίου που προωθήθηκα­ν με τον αντιπεριβα­λλοντικό Νόμο 4685/2020».

[SID:14327984]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece