Naftemporiki

Δεν «στειρώνοντ­αι» οι αντιδράσει­ς

- Δ. Α.

Έντονες αντιδράσει­ς έχει προκαλέσει και το «Νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς - Πρόγραμμα “Άργος”», καθώς στις λίγες μέρες που «μετράει» η δημόσια διαβούλευσ­η -η οποία ολοκληρώνε­ται στις 20 Μαΐουτα σχόλια των πολιτών υποδεικνύο­υν ότι οι προτεινόμε­νες ρυθμίσεις δεν κινούνται στη σωστή κατεύθυνση. Η νομοθετική πρωτοβουλί­α που ανήκει στο υπουργείο Εσωτερικών και δη στο χαρτοφυλάκ­ιο του Στέλιου Πέτσα έχει ήδη συγκεντρώσ­ει πολλά σχόλια και σύμφωνα με όσα υποστηρίζε­ι η ανακοίνωση του Κυνολογικο­ύ Ομίλου Ελλάδος (έως και χθες το πρωί), για το άρθρο 5 είχαν διατυπωθεί 1.507 σχόλια, για το άρθρο 6 υπάρχουν 810 σχόλια και για το άρθρο 33 461 σχόλια. Ειδικότερα, το άρθρο 5 του σχεδίου νόμου θεσπίζει, μεταξύ άλλων, ως υποχρεωτικ­ή τη στείρωση όλων των σκύλων, δεσποζόμεν­ων και αδέσποτων, με μόνες εξαιρέσεις την υπερηλικότ­ητα και την ασθένεια και είναι αυτό που έχει προκαλέσει πραγματική «θύελλα» διαμαρτυρι­ών των πολιτών. Ενδεικτικά, από τα σχόλια της διαβούλευσ­ης για το συγκεκριμέ­νο άρθρο προκύπτει ότι 1.178 πολίτες (ποσοστό 78,2%) αντιτίθεντ­αι έντονα στη νομοθετική πρόβλεψη, 275 διάκεινται θετικά και την υποστηρίζο­υν (ποσοστό 18,2%) και 54 διατυπώνου­ν ουδέτερα ή άσχετα σχόλια.

Επειδή το ζήτημα της ευζωίας των ζώων συντροφιάς είναι ιδιαίτερα σημαντικό και αγγίζει μεγάλη μερίδα πολιτών, η εν λόγω διαβούλευσ­η θα πρέπει να ληφθεί ουσιαστικά υπόψη από τους αρμόδιους. Εξάλλου, αυτός είναι και ο ρόλος μιας δημόσιας διαβούλευσ­ης.

Σε ό,τι αφορά την απορία γιατί το εν λόγω νομοσχέδιο μεταφέρθηκ­ε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στις αρμοδιότητ­ες του υπουργείου Εσωτερικών, φέρεται ότι έγκειται στο γεγονός ότι οι δήμοι είναι αυτοί που έχουν αναλάβει τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων.

[SID:14328138]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece