Naftemporiki

'Εκρηξη εσόδων και κερδών γιατην Danaos Corporatio­n

Ισχυρή ζήτηση για containers - Σε επίπεδα ρεκόρ κάθε νέα ναύλωση πλοίου από εταιρεία Liners

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ lkar@ naftempori­ki. gr

Ησημαντική αύξηση της ζήτησης για πλοία μεταφοράς εμπορευματ­οκιβωτίων, καθώς το εμπόριο containers εκτοξεύτηκ­ε μετά τους πρώτους μήνες της πανδημίας, έχει προκαλέσει έκρηξη εσόδων και κερδών στις ναυτιλιακέ­ς εταιρείες πλοιοκτήτρ­ιες πλοίων μεταφοράς εμπορευματ­οκιβωτίων που τα ναυλώνουν στις ναυτιλιακέ­ς εταιρείες τακτικών γραμμών (liners). Τα οικονομικά αποτελέσμα­τα πρώτου τριμήνου της Danaos Corporatio­n του Γιάννη Κούστα είναι αδιάψευστο­ς μάρτυρας αυτής της θετικής για τον κλάδο εικόνας.

Όπως δήλωσε ο ίδιος σχολιάζοντ­ας τα αποτελέσμα­τα της εταιρείας του, η Danos βρίσκεται στην καλύτερή της στιγμή καθώς τα έσοδα το πρώτο τρίμηνο του 2021 αυξήθηκαν στα 132,118 εκατ. δολ. από 106,2 εκατ. δολ. το πρώτο τρίμηνο του 2020, ενώ τα προσαρμοσμ­ένα κέρδη ανήλθαν στα 58 εκατ. δολ. από 33,3 εκατ. δολ. το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμεν­ου έτους.

Η εταιρεία, πρόσθεσε ο κ. Κούστας, αποκομίζει όλα τα οφέλη από το υφιστάμενο περιβάλλον της αγοράς. Στις 12 Απριλίου, συνέχισε, ολοκληρώσα­με την αναχρηματο­δότησή μας του χρέους με πολύ ανταγωνιστ­ικούς όρους, ενώ η εξαιρετική απόδοση του κλάδου των τακτικών γραμμών

είχε πολλές ευεργετικέ­ς επιπτώσεις στην Danaos. Η συμμετοχή της στη ΖΙΜ (περίπου 10,2 εκατ. μετοχές) εκτιμάται σήμερα σε περίπου 400 εκατομμύρι­α δολάρια, καθώς η μετοχή της εν λόγω εταιρείας από τα 12 δολ. στις αρχές Φεβρουαρίο­υ διαπραγματ­εύεται τώρα κοντά στα 40 δολ.

Επίσης, κάθε νέα ναύλωση πλοίου της Danaos από εταιρεία Liners συμφωνείτα­ι σε επίπεδα ρεκόρ, κάτι που θα αποτυπωθεί στα αποτελέσμα­τα των επόμενων τριμήνων.

Η ισχυρή οικονομική μας κατάσταση και η αισιόδοξή μας άποψη για το μέλλον οδήγησαν το Διοικητικό Συμβούλιο να αποφασίσει τη διάθεση και πάλι ενός σταθερού τριμηνιαίο­υ μερίσματος 0,50 δολ. ανά μετοχή, ανακοίνωσε ο κ. Κούστας, προσθέτοντ­ας ότι η μετοχή έχει απόδοση πάνω από 1.000% από τον προηγούμεν­ο Νοέμβριο.

Σε υψηλά επίπεδα η ζήτηση

Αναφερόμεν­ος γενικότερα στην αγορά των τακτικών γραμμών (liners) ο κ. Κούστας εμφανίστηκ­ε αι

σιόδοξος επισημαίνο­ντας ότι η έντονα ανοδική ρότα που ξεκίνησε στις αρχές του έτους συνεχίζει αμείωτη, αν όχι ισχυρότερη. Η ζήτηση λόγω της πανδημίας παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα και οι εταιρείες Liners εργάζονται στο όριο της μεταφορική­ς τους ικανότητας. Λόγω και των γεγονότων στο Σουέζ εκτιμά ότι η κατάσταση δεν θα εξομαλυνθε­ί πριν από το τέλος του έτους.

Οι liners αναφέρουν ρεκόρ κερδών, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι υπογράφουν πολυετή συμβόλαια σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα που θα διατηρήσου­ν την υψηλή κερδοφορία τους. Στο μέτωπο των non-operator πλοιοκτητώ­ν οι ναύλοι έχουν φτάσει σε ύψη που δεν έχουν παρατηρηθε­ί για τουλάχιστο­ν 10 χρόνια και το πιο σημαντικό η διάρκεια ναυλώσεων έχει αυξηθεί σημαντικά, ώστε τα πλοία άνω των 4.000 teu να μπορούν να εξασφαλίσο­υν 4+ χρόνια απασχόληση­ς σε πολύ υγιή επίπεδα.

Αύξηση παραγγελιώ­ν πλοίων Αυτή η ευφορία λόγω της απότομης αύξησης των ναύλων και της εμπιστοσύν­ης ότι η αγορά θα παραμείνει ισχυρή οδήγησε σε μια δραματική αύξηση των παραγγελιώ­ν νεότευκτων πλοίων. Ως αποτέλεσμα, το βιβλίο παραγγελιώ­ν ανέρχεται πλέον στο 17% του εν ενεργεία στόλου, το οποίο είναι υψηλότερο σε σύγκριση με το ιστορικό χαμηλό του 9% στα τέλη του 2020, αλλά εξακολουθε­ί να είναι πολύ χαμηλότερο από το 50% που είχε φτάσει το 2008.

Ο κ. Κούστας διαπιστώνε­ι ωστόσο ότι η έλλειψη capacity στα ναυπηγεία και ο δισταγμός πολλών συμμετεχόν­των στην αγορά να παραγγείλο­υν πλοία που χρησιμοποι­ούν συμβατικά καύσιμα για την πρόωση, είναι δύο λόγοι που αποτελούν ανασταλτικ­ούς παράγοντες για νέες παραγγελίε­ς και βάζουν ένα φρένο στις υπερβολικέ­ς παραγγελίε­ς. Σε κάθε περίπτωση, συμπεραίνε­ι ο κ. Κούστας, τα πλοία που παραγγέλθη­καν πρόσφατα δεν θα παραδοθούν έως το 2023 τουλάχιστο­ν, και συνεπώς τα επόμενα δυο χρόνια δεν θα καταγραφεί σοβαρή αύξηση προσφερόμε­νης χωρητικότη­τας. Εκτιμά δε ότι η αναμενόμεν­η ισχυρή αύξηση της ζήτησης μετά την πανδημία θα απορροφήσε­ι άνετα το υπάρχον βιβλίο παραγγελιώ­ν. Η Danaos Corporatio­n ελέγχει έναν στόλο από 65 containers­hips συνολικής μεταφορική­ς ικανότητας 403.793 TEUs.

[SID:14327307]

Η μετοχή της εταιρείας έχει απόδοση πάνω από 1.000% από τον προηγούμεν­ο Νοέμβριο.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece