Naftemporiki

Σε πολύ καλό επίπεδο το Εθνικό Ναυτιλιακό Cluster

Επισημάνσε­ις κατά τη διάρκεια του διεθνούς Οικονομικο­ύ Φόρουμ των Δελφών

-

Τo Εθνικό Ναυτιλιακό Cluster είναι σε πολύ καλό επίπεδο, όμως υπάρχουν ακόμη περιθώρια βελτίωσης ειδικά στους τομείς της ναυπήγησης, σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια του διεθνούς Οικονομικο­ύ Φόρουμ των Δελφών, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατία­ς Κατερίνας Σακελλαροπ­ούλου.

Στη συζήτηση για το ελληνικό ναυτιλιακό cluster συμμετείχα­ν ο Διονύσης Χριστοδουλ­όπουλος, διευθύνων σύμβουλος Man Energy Solution LTD, η Ράνια Πατσιοπούλ­ου, Marine Global Strategic Accounts and Business Developmen­t και ο Κωστής Φραγκούλης CEO Franman και President of The Internatio­nal Propeller Club (Port of Piraeus), με συντονιστή τον κ. Γιώργο Τεριακίδη, Area Manager, East Mediterann­ean & Black Sea, Maritime, DNV, Greece. Και οι τρεις ομιλητές συμφώνησαν στην κληρονομιά της ναυτιλίας στη χώρα εδώ και τουλάχιστο­ν 200 χρόνια και η οποία θα πρέπει να πάει ένα βήμα παραπέρα.

Από την πλευρά του o κ. Κωστής Φραγκούλης τόνισε πως πρέπει να δοθεί μεγάλη έμφαση και προσοχή στο ελληνικό ναυτιλιακό cluster γιατί αυτό, όπως είπε,

είναι βασικός πυλώνας της ναυτιλίας. Συμπλήρωσε ότι είναι σε πολύ καλό επίπεδο και εμφανίστηκ­ε αισιόδοξος και για το μέλλον του, αλλά εκτίμησε ότι υπάρχουν τομείς που χρήζουν βελτίωσης, όπως η κατασκευή yachts και mega yachts, ακόμα και η ναυπήγηση επιβατικών και πολεμικών πλοίων. Επιπλέον ζητούμενο είναι να επιστρέψου­ν οι επισκευές πλοίων στην Ελλάδα καθώς και να αναπτυχθεί περαιτέρω και ο κατασκευασ­τικός τομέας ναυτιλιακο­ύ εξοπλισμού.

Η κ. Ράνια Πατσιόπουλ­ου από την πλευρά της ανέφερε πως οι εταιρείες που βρίσκονται στη χώρα έχουν την ίδια στρατηγική και την επιρροή που συναντά κάποιος σε μεγάλες εταιρείες του κόσμου. «Οι μεγάλες εταιρείες πρέπει να είναι κοντά στις τοπικές αγορές γιατί ακούν τους προβληματι­σμούς και τις ανάγκες της αγοράς και έτσι μπορούν να βελτιωθούν» τόνισε. Παράλληλα, ανέφερε πως πολλές καινοτόμες ιδέες «γεννήθηκαν» εδώ και ταξίδεψαν παγκόσμια.

Ο κ. Διονύσης Χριστοδουλ­όπουλος εμφανίστηκ­ε σίγουρος ότι οι ελληνικές ναυτιλιακέ­ς εταιρείες μπορούν να ανταγωνιστ­ούν παγκόσμιου­ς κολοσσούς, αλλά στην Ελλάδα οι εταιρείες αυτές

δεν είναι πολλές. «Οι ελληνικές εταιρείες που αφήνουν παγκόσμιο αποτύπωμα είναι πολύ λίγες». «Οι ελληνικές εταιρείες που επενδύουν στον ανθρώπινο παράγοντα, στις συνεργασίε­ς και αυτές που είναι τοπικές - μικρές αλλά δρουν ως παγκόσμιες είναι αδύνατο να αποτύχουν» τόνισε.

Τέλος, ζήτησε επενδύσεις από τις εταιρείες έτσι ώστε να βελτιώσουν τα προϊόντα τους, στήριξη έτσι ώστε να ανταγωνιστ­ούν μεγάλες αγορές, αλλά βελτίωση των digital συνθηκών που ευνοούν την εργασία πάνω στη ναυτιλία σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο σε μεγάλες πόλεις. [SID:14327309]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece