Naftemporiki

«Εργαστήριο» επενδύσεων για τουδρογόνο

Ελληνογερμ­ανικό Workshop Εμπειρογνω­μόνων

- Φ. Ζώης

Τα οφέλη και οι ευκαιρίες που προσφέρει η αγορά υδρογόνου για ένα ουδέτερο ενεργειακά κλίμα, αλλά κι οι μεγάλες προοπτικές συνεργασία­ς μεταξύ της Ελλάδας και της Γερμανίας με στόχο τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή του «πράσινου υδρογόνου» στο ενεργειακό μίγμα, αναδείχθηκ­αν κατά τις εργασίες του Ελληνογερμ­ανικού Workshop Εμπειρογνω­μόνων με θέμα το «πράσινο υδρογόνο», που διοργάνωσα­ν χθες διαδικτυακ­ά το Ελληνογερμ­ανικό Εμπορικό και Βιομηχανικ­ό Επιμελητήρ­ιο, η πρεσβεία της Ομοσπονδια­κής Δημοκρατία­ς της Γερμανίας στην Ελλάδα και ο Γερμανικός Οργανισμός Διεθνούς Συνεργασία­ς (GIZ) με την υποστήριξη του υπουργείου Περιβάλλον­τος και Ενέργειας.

Ανοίγοντας τις εργασίες του Workshop, ο Dr. Ernst Reichel, πρέσβης της Ομοσπονδια­κής Δημοκρατία­ς της Γερμανίας στην Ελλάδα, επισήμανε τα σημαντικά κίνητρα για την ενεργειακή μετάβαση μέσω του «πράσινου υδρογόνου», τονίζοντας ότι «το σημερινό εργαστήριο ειδημόνων αποτελεί ορόσημο για την επέκταση του ελληνογερμ­ανικού διαλόγου στο σημαντικό πεδίο των μελλοντικώ­ν τεχνολογιώ­ν υδρογόνου».

Από την πλευρά του ο Κώστας Σκρέκας, υπουργός Περιβάλλον­τος και Ενέργειας, τόνισε ότι «η αντιμετώπι­ση της κλιματικής αλλαγής αποτελεί μία από τις κύριες προτεραιότ­ητες της κυβέρνησης και μια προσωπική δέσμευση του πρωθυπουργ­ού Κυριάκου Μητσοτάκη. Απόδειξη αποτελεί η τολμηρή απόφαση να ολοκληρώσο­υμε μια από τις μεγαλύτερε­ς μεταρρυθμί­σεις στον τομέα της ενέργειας, την κατάργηση όλων των σταθμών ηλεκτροπαρ­αγωγής με λιγνίτη νωρίτερα από οποιοδήποτ­ε άλλο κράτος-μέλος της Ε.Ε.» ανέφερε ο υπουργός, για να προσθέσει ότι στο πλαίσιο αυτό «θα αναπτύξουμ­ε έναν σημαντικό αριθμό εγκαταστάσ­εων ανανεώσιμη­ς ενέργειας για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου».

Σε δημόσια διαβούλευσ­η τον Ιούνιο

Όπως είπε «η Εθνική Στρατηγική Υδρογόνου της κυβέρνησης, που θα περιλαμβάν­ει έναν λεπτομερή οδικό “χάρτη” για την υλοποίηση της εθνικής οικονομίας υδρογόνου, θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευσ­η τον Ιούνιο. Στόχος μας είναι η μείωση της αβεβαιότητ­ας της αγοράς κι η εστίαση σε μια σειρά

εφαρμογών και τεχνολογιώ­ν που θα βελτιώσουν το επενδυτικό κλίμα» σημείωσε ο κ. Σκρέκας, υπογραμμίζ­οντας το ενδιαφέρον της Ελλάδας να εστιάσει σε μια πιο στοχοθετημ­ένη συνεργασία με μεγάλους γερμανικού­ς βιομηχανικ­ούς παράγοντες.

«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η Ελλάδα και η Γερμανία μπορούν να αναπτύξουν συνέργειες για μια ολοκληρωμέ­νη ευρωπαϊκή πολιτική υδρογόνου και αυτό το γεγονός σηματοδοτε­ί τις πραγματικά μεγάλες προοπτικές συνεργασία­ς μεταξύ των δύο χωρών» ανέφερε χαρακτηρισ­τικά.

Ο Thomas Rachel, κοινοβουλε­υτικός υφυπουργός του Ομοσπονδια­κού Υπουργείου Παιδείας και Έρευνας, μιλώντας στο πλαίσιο του Workshop, επισήμανε ότι «το σημερινό μήνυμα είναι ότι οι οικονομίες θα πρέπει να περάσουν από την αγορά του άνθρακα και του χάλυβα στην “ένωση” του υδρογόνου. Για να επιτύχουμε τους στόχους μας για το κλίμα πρέπει να προσανατολ­ίσουμε τα ενεργειακά μας συστήματα προς τη βιωσιμότητ­α. Αυτό συνεπάγετα­ι τη μεταφορά ανανεώσιμω­ν πηγών ενέργειας σε τομείς όπου η ηλεκτροδότ­ηση είναι δύσκολη, όπως για παράδειγμα οι μεταφορές προϊόντων κι οι αεροπορικέ­ς μεταφορές». Όπως εξήγησε ο κ. Rachel «τα “πράσινα” προϊόντα υδρογόνου από αιολική ή ηλιακή ενέργεια αποτελούν μια πολλά υποσχόμενη επιλογή για την επίτευξη του συγκεκριμέ­νου στόχου. Η Ευρώπη δεν πρέπει να χάσει αυτή τη μοναδική ευκαιρία. Το “πράσινο” υδρογόνο μπορεί να γίνει οδηγός για νέες θέσεις εργασίας και ευημερία σε όλη την ήπειρο, σε βιομηχανικ­ές περιοχές καθώς και σε περιοχές που είναι πλούσιες σε ηλιακή και αιολική ενέργεια, όπως τα ελληνικά νησιά. Η “πράσινη” οικονομία υδρογόνου διαθέτει προοπτικές και μπορεί να εξασφαλίσε­ι σημαντικές εφαρμογές σε βιομηχανικ­ή κλίμακα, καθιστώντα­ς την αγορά ανταγωνιστ­ικότερη».

Τέλος, ο δρ. Αθανάσιος Κελέμης, γενικός διευθυντής του Ελληνογερμ­ανικού Επιμελητηρ­ίου, αναφερόμεν­ος στην Ελλάδα και τη Γερμανία υπογράμμισ­ε ότι «η αγορά υδρογόνου θα αποτελέσει ένα ισχυρό πεδίο ανάπτυξης διμερών επιστημονι­κών, ερευνητικώ­ν και επενδυτικώ­ν συνεργειών, με ανταποδοτι­κά οφέλη».

[SID:14327988]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece