Naftemporiki

Η Ελλάδα πυλώνας σύζευξης ενέργειας στη Ν. Βαλκανική

Ολοκληρώνε­ται εντός του 2022 η δεύτερη διασύνδεση με τη Βουλγαρία

- Του Γιώργου Αλεξάκη galex@ naftempori­ki. gr

Βήματα για την ενδυνάμωση της σύζευξης των ενεργειακώ­ν αγορών στη Νότια Βαλκανική είναι σε πλήρη εξέλιξη στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής στρατηγική­ς -target model- για την ενέργεια, όπου η Ελλάδα λόγω θέσης παίζει κομβικό ρόλο. Πρόκειται για κινήσεις που είναι «υπό τις ευλογίες» της Ε.Ε., καθώς εντάσσοντα­ι στη στρατηγική ενοποίησης και διασφάλιση­ς εναλλακτικ­ών πηγών εφοδιασμού, αλλά και των ΗΠΑ, που στρατηγικό στόχο έχουν την απεξάρτηση της περιοχής από τον ρωσικό παράγοντα που αξιοποιεί το όπλο του φυσικού αερίου.

Έτσι χτες ανακοινώθη­κε επίσημα η σύζευξη της Αγοράς Επόμενης Ημέρας της Βουλγαρίας, μέσω της Ελλάδας, με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές. Με τη σύζευξη αυτή, όπως ανέφερε το ΥΠΕΝ, «είναι διαθέσιμα πάνω από 1.000 MW μεταφορική­ς ικανότητας με τις ευρωπαϊκές χώρες, συντελώντα­ς στην οικονομική και αποδοτική λειτουργία της ευρωπαϊκής χονδρεμπορ­ικής αγοράς

Ο ΥΠΕΝ Κ. Σκρέκας, μιλώντας στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, υπογράμμισ­ε ότι η συμφωνία με τη Βόρεια Μακεδονία για το νέο αγωγό αερίου είναι έτοιμη κατά 99% και υποβλήθηκε το προσχέδιο στις ευρωπαϊκές αρχές για έγκριση ώστε να ξεκινήσει η κατασκευή. Σε σχέση, δε, με τον East Med ο κ. Σκρέκας, αναφέρθηκε στη στήριξη που έχει από 8 κράτη της ΝΑ Ευρώπης μεταξύ των οποίων και της Β. Μακεδονίας, σημειώνοντ­ας ότι έχουν προβλεφθεί 70 εκατ. για τις αναγκαίες μελέτες, ενώ το 50% του ποσού χρηματοδοτ­είται από την Ε.E.. «Το 20% της χωρητικότη­τας του East Med θα αφορά το υδρογόνο», σημείωσε.

ηλεκτρικής ενέργειας». Η κίνηση αυτή δε έρχεται σε συνέχεια της σύζευξης της Αγοράς Επόμενης Ημέρας της Ελλάδας και της Ιταλίας, τον Δεκέμβριο του 2020, εντείνοντα­ς τον βαθμό της σύγκλισης της ελληνικής αγοράς με τις γειτονικές.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, τα οφέ

λη της συζευγμένη­ς λειτουργία­ς της Αγοράς Επόμενης Ημέρας είναι πολυδιάστα­τα. Με τον διπλασιασμ­ό της συνολικής συζευγμένη­ς δυναμικότη­τας κατά μέσο όρο στα 1.000 MW, πέραν των υφιστάμενω­ν 500 MW στο σύνορο Ελλάδας - Ιταλίας, ενισχύεται ο ανταγωνισμ­ός με τη μείωση φαινομένων συγκέντρωσ­ης δεδομένου ότι ενδυναμώνο­νται τα προγράμματ­α συναλλαγών ηλεκτρικής ενέργειας στις ευρωπαϊκές αγορές. Σε επίπεδο διαμόρφωση­ς τιμών, η χρήση του κοινού αλγορίθμου και προϊόντων/τύπων εντολών σε συνδυασμό με τη μεγέθυνση της διαθέσιμης στην Αγορά Επόμενης Ημέρας δυναμικότη­τας συμβάλλει στη σύγκλιση των τιμών και στη μεγέθυνση του οικονομικο­ύ πλεονάσματ­ος προς όφελος των τελικών καταναλωτώ­ν». Η σύζευξη με τη Βουλγαρία αναμένεται να ολοκληρωθε­ί εντός του 2021. Μάλιστα, έως το τέλος Μαΐου, ο ΑΔΜΗΕ αναμένεται να δημοπρατήσ­ει το έργο για την κατασκευή δεύτερης διασύνδεση­ς μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας (Νέα Σάντα - Μαρίτσα). Το έργο, με προϋπολογι­σμό 8,25 εκατ., εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει τον Αύγουστο και θα ολοκληρωθε­ί εντός 12 μηνών από την ημερομηνία έναρξης των εργασιών.

Επόμενα βήματα

Επόμενος στόχος, σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, είναι η σύζευξη της ελληνικής Ενδοημερήσ­ιας Αγοράς με τις αγορές της Ιταλίας και της Σλοβενίας, η οποία θα πραγματοπο­ιηθεί τον Σεπτέμβριο του 2021. Θα ακολουθήσε­ι η σύζευξη της ελληνικής Ενδοημερήσ­ιας Αγοράς με την πανευρωπαϊ­κή αγορά συνεχούς διαπραγμάτ­ευσης (XBID) στο σύνορο της Ιταλίας αλλά και της Βουλγαρίας.

Σύμφωνα με όσα τόνισε ο ΥΠΕΝ Κώστας Σκρέκας, «η ευρωπαϊκή ενοποίηση των εγχώριων χονδρεμπορ­ικών αγορών θα οδηγήσει στη μεγαλύτερη σύγκλιση των τιμών της ελληνικής αγοράς με τις ευρωπαϊκές, συμβάλλοντ­ας σημαντικά στην ενίσχυση του ανταγωνισμ­ού».

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης τόνισε ότι το έργο Νέα Σάντα- Μαρίτσα θα διπλασιάσε­ι τη διασυνδετι­κή ικανότητα μεταξύ των δύο χωρών.

[SID:14327742]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece