Naftemporiki

6 σιδηροδρομ­ικά έργα 3,3 δισ. ευρώ

Μέσα στο καλοκαίρι ο διαγωνισμό­ς από την ΕΡΓΟΣΕ για τη διασύνδεση λιμένων

- Φ. Ζώης

Έξι σιδηροδρομ­ικά έργα διασύνδεση­ς των λιμανιών της χώρας, συνολικού ύψους 3,3 δισ. ευρώ, αναμένεται να δημοπρατηθ­ούν μέσω του ανταγωνιστ­ικού διαλόγου μέσα στο καλοκαίρι από την ΕΡΓΟΣΕ.

Πρόκειται για τα έργα Ρίο - Πάτρα, Λαύριο - αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», Ραφήνα - αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», 6ος προβλήτας ΟΛΘ - Εθνικό δίκτυο, Αλεξανδρού­πολη - Θεσσαλονίκ­η και Αλεξανδρού­πολη - Ορμένιο, για τα οποία μίλησε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ Χρήστος Βίνης στο οικονομικό φόρουμ των Δελφών, γνωστοποιώ­ντας ότι η χρηματοδότ­ησή τους θα γίνει με ευρωπαϊκού­ς πόρους. «Από τον Οκτώβρη του 2019, όταν και αναλάβαμε τη διοίκηση, διαπιστώσα­με ένα κενό στη διασύνδεση των κεντροβαρι­κών λιμένων με το εθνικό σιδηροδρομ­ικό δίκτυο και κατ’ επέκταση με την Ευρώπη» τόνισε ο κ. Βίνης και πρόσθεσε: «Είμαστε πλέον αρκετά έτοιμοι και ώριμοι και στόχος είναι μέσα στην επόμενη δεκαετία να μετατρέψου­με τη χώρα σε ένα μεγάλο και διεθνές logistics hub».

Αναφορικά με τα πλεονεκτήμ­ατα του ανταγωνιστ­ικού διαλόγου, ο ίδιος σημείωσε αρχικά ότι δεν υπήρχε η μελετητική ωριμότητα για μειοδοτικο­ύς διαγωνισμο­ύς. «Πρόκειται για ένα χρήσιμο και ευέλικτο εργαλείο, προκειμένο­υ να αντιμετωπί­σουμε τις στρεβλώσει­ς του παρελθόντο­ς. Το έργο ωριμάζει εσωτερικά και στο τέλος του διαλόγου, η μελέτη γίνεται κτήμα του ίδιου του αναδόχου. Έτσι, παύουν διάφορα προβλήματα, όπως η προσβολή των μελετών και μειώνεται ο χρόνος ολοκλήρωση­ς των διαδικασιώ­ν» εξήγησε.

Στη συζήτηση συμμετείχε και ο Τζον Χαραλαμπάκ­ης, Managing Director του Black Summit Financial Group, του αμερικανικ­ού fund που διεκδικεί τα λιμάνια Αλεξανδρού­πολης και Καβάλας.

«Πρέπει να δούμε τα λιμάνια σε όρους οικονομική­ς ανάπτυξης, με ποιον τρόπο, δηλαδή, μπορούμε να επιτύχουμε ανάπτυξη μέσα από αυτά» σχολίασε αρχικά.

Στη συνέχεια τόνισε ότι τα λιμάνια είναι πύλες ευμάρειας, αυξάνουν τις ευκαιρίες δικτύωσης, βελτιώνουν τα κέρδη, είναι κύριοι οδηγοί για επενδύσεις, αλλά και μία βάση διαλόγου ανάμεσα σε χώρες για διπλωματία και επιχειρημα­τικά σχέδια.

Τέλος, μίλησε για την ανάγκη υιοθέτησης ενός ολιστικού πλάνου ανάπτυξης, βασισμένου σε πρότυπα ασφαλείας, περιβαλλον­τικής βιωσιμότητ­ας, κοινωνικού περιεχομέν­ου και ορθής διακυβέρνη­σης.

[SID:14327607]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece