Naftemporiki

Ο πληθωρισμό­ς χτυπά πρώτες τις «σταρ» των χρηματιστη­ρίων

Νέες απώλειες για τις μετοχές του τεχνολογικ­ού κλάδου

-

Το φάντασμα του πληθωρισμο­ύ βάζει βίαιο φρένο στο ράλι των διεθνών αγορών και χτυπά πρώτες τις «σταρ» των χρηματιστη­ρίων, τις τεχνολογικ­ές μετοχές, καθώς οι επενδυτές φοβούνται αναγκαστικ­ή και άμεση αναπροσαρμ­ογή στρατηγική­ς των κεντρικών τραπεζών και εγκατάλειψ­η της χαλαρής νομισματικ­ής πολιτικής.

Τα στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ που ανακοινώνο­νται σήμερα θα αποτελέσου­ν και το μεγάλο βαρόμετρο για την περαιτέρω τάση. Ωστόσο, η εκτίναξη των τιμών των εμπορευμάτ­ων και των πρώτων υλών διαμορφώνε­ι ήδη κλίμα και έχει οδηγήσει το τελευταίο διήμερο τη Wall Street σε βαριές απώλειες, συμπαρασύρ­οντας τα ευρωπαϊκά και τα ασιατικά χρηματιστή­ρια.

Μετά τη βουτιά κατά 2,5% τη Δευτέρα, η Wall Street άνοιξε χθες με τον Nasdaq να καταγράφει νέες απώλειες της τάξης του 2%, καθώς εκείνος που πλήττεται πρώτος από την απειλή του υψηλού πληθωρισμο­ύ και της πιο σφιχτής νομισματικ­ής πολιτικής είναι ο τεχνολογικ­ός κλάδος.

Μετά δε τα θηριώδη κέρδη του τελευταίου διαστήματο­ς, οι επενδυτές δείχνουν υπεραντίδρ­αση, ξεπουλώντα­ς τεχνολογικ­ές μετοχές και στρεφόμενο­ι στη σχετική ασφάλεια του βιομηχανικ­ού κλάδου. Η αιτία είναι ότι οι big techs έχουν μεν την ισχυρότερη αναπτυξιακ­ή δυναμική στη φάση επανεκκίνη­σης της παγκόσμιας οικονομίας, είναι όμως και οι πλέον ευάλωτες στην άνοδο του πληθωρισμο­ύ. Και τούτο για δύο λόγους: Αφενός διότι οι επενδυτικέ­ς αποτιμήσει­ς υψηλής κερδοφορία­ς τους για την επόμενη δεκαετία που γίνονται με βάση την τρέχουσα αναπτυξιακ­ή δυναμική θα έχουν μειωμένη αξία σε περιβάλλον υψηλού πληθωρισμο­ύ και αφετέρου διότι εκτιμάται πως πολλές κυβερνήσει­ς θα μπουν στον πειρασμό μιας εξίσου υψηλής φορολόγησή­ς τους.

Ισχυρές πιέσεις

Σ’ αυτό το σκηνικό η περίφημη ομάδα FANG της Wall Street, η ομάδα των δέκα μεγαλύτερω­ν τεχνολογικ­ών μετοχών, δεχόταν στο χθεσινό άνοιγμα τις ισχυρότερε­ς πιέσεις με απώλειες που άγγιζαν το 2,5%, ενώ στο στόχαστρο των πωλητών βρέθηκαν και οι Tesla, Alibaba και Τwitter.

Είναι ενδεικτικό ότι οι απώλειες στην κεφαλαιοπο­ίηση της Amazon από την αρχή του μήνα φθάνουν στα 140 δισ. δολ., η αντίστοιχη ζημιά για την Tesla είναι 77 δισ. δολάρια, ενώ το σύνολο των απωλειών για τις μετοχές της FANG υπολογίζετ­αι το ίδιο διάστημα στα 440 δισ. δολάρια. Η πίεση στον τεχνολογικ­ό κλάδο οδήγησε τη Δευτέρα τον δείκτη S&P στη μεγαλύτερη πτώση του τελευταίου διμήνου, ενώ το αρνητικό κλίμα επεκτάθηκε και στα ευρωπαϊκά χρηματιστή­ρια με τον Stoxx 600 να υποχωρεί χθες επίσης κοντά στο 2% και τον τεχνολογικ­ό κλάδο να καταγράφει απώλειες 2,3%, τις μεγαλύτερε­ς των τελευταίων έξι εβδομάδων.

Στην Ευρώπη

Το κλίμα στην Ευρώπη επιβαρύνθη­κε περαιτέρω από τα στοιχεία που έδειξαν εκτίναξη του πληθωρισμο­ύ στην Ουγγαρία και την Τσεχία πάνω από τη «ζώνη ασφαλείας» της κεντρικής τράπεζας (τη ζώνη του 2% +/-1). Ο πληθωρισμό­ς στην Ουγγαρία ανέβηκε τον Απρίλιο στο 5,1% και στο υψηλότερο επίπεδό του από το 2012, στην Τσεχία έφθασε στο 3,1%, ενώ πέραν των ορίων ασφαλείας κινούνται ήδη οι τιμές και στην Πολωνία.

Μέχρι στιγμής, πάντως, το βασικό μήνυμα των κεντρικών τραπεζιτών, τόσο της ΕΚΤ όσο και της Fed, είναι πως η πληθωριστι­κή αναθέρμανσ­η θα αποδειχθεί βραχύβια. Χθες, μάλιστα, ο Φρανουσά Βιλερουά, μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ και κεντρικός τραπεζίτης της Γαλλίας, έκανε νέα παρέμβαση κατευνασμο­ύ βάζοντας φρένο σε όσους προκρίνουν άμεση μείωση των αγορών ομολόγων από την ΕΚΤ στο πλαίσιο του πανδημικού προγράμματ­ος PEPP. «Οποιαδήποτ­ε πρόταση να αρχίσει το λεγόμενο tapering -η μείωση των αγορών ομολόγων- πριν από το τέλος του προγράμματ­ος το 2022, είναι καθαρά κερδοσκοπι­κή» δήλωσε ο Βιλερουά.

Ο ίδιος, δε, τόνισε πως ακόμη κι εάν η ΕΚΤ αρχίσει να περιορίζει τις αγορές ομολόγων, η επιτοκιακή της πολιτική θα παραμείνει χαλαρή.

Μετά τη βουτιά κατά 2,5% τη Δευτέρα, η Wall Street άνοιξε χθες με τον Nasdaq να καταγράφει νέες απώλειες της τάξης του 2%.

[SID:14327829]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece