Naftemporiki

Άνεμος ανάπτυξης για τις ΑΠΕ

Μοναδική πηγή ενέργειας με αύξηση ζήτησης το 2020

-

Πολλά υποσχόμενα είναι τα στοιχεία της έκθεσης της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ) για τις ανανεώσιμε­ς πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), καθώς έδειξαν ότι η παραγωγική τους ικανότητα αυξήθηκε πέρυσι με τον ταχύτερο ρυθμό εδώ και δύο δεκαετίες, με την υπηρεσία να αναθεωρεί ανοδικά τις προβλέψεις της για την παραγωγή της αιολικής και ηλιακής ενέργειας φέτος και το επόμενο έτος.

Οι ΑΠΕ αποτέλεσαν τη μοναδική πηγή ενέργειας για την οποία αυξήθηκε η ζήτηση πέρυσι, καθότι τα lockdowns στη διάρκεια της πανδημίας έπληξαν την κατανάλωση όλων των υπόλοιπων καυσίμων, καθώς οι κυβερνήσει­ς ανέστειλαν προσωρινά τη λειτουργία εργοστασίω­ν, οι αεροπορικέ­ς καθήλωσαν στο έδαφος τα αεροσκάφη σταματώντα­ς τα ταξίδια και οι καταναλωτέ­ς παρέμειναν κλεισμένοι στα σπίτια τους.

Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ αυξήθηκε πέρυσι κατά 45% από τα επίπεδα του 2019, γνωρίζοντα­ς τη μεγαλύτερη αύξηση από το 1999, καθώς δημιουργήθ­ηκαν πάρκα αιολικής και ηλιακής ενέργειας σε όλες τις κορυφαίες οικονομίες του πλανήτη, σύμφωνα πάντα με την ΙΕΑ. Η αύξηση των 280 γιγαβάτ το 2020 αποδίδεται εν μέρει στην ολοκλήρωση μεγαλόπνοω­ν προγραμμάτ­ων προτού οι κυβερνήσει­ς σταματήσου­ν τις επιδοτήσει­ς σε Κίνα, ΗΠΑ και Βιετνάμ. Επίσης, η ΙΕΑ αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις της για αύξηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ κατά 25% το 2021 και 2022, που σημαίνει επιπλέον 270 και 280 γιγαβάτ αντίστοιχα τα δύο επόμενα έτη.

Όμως, παρότι οι ΑΠΕ κερδίζουν έδαφος, τα ορυκτά καύσιμα παραμένουν η κυρίαρχη πηγή ενέργειας στον κόσμο. Το 2019, προτού ακόμη ξεσπάσει η πανδημία, το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και ο άνθρακας εκπροσώπησ­αν το 81% της παγκόσμιας κατανάλωση­ς ενέργειας, ποσοστό που αναμένεται να μειωθεί στο 76% έως το 2030, σύμφωνα με την ΙΕΑ. [SID:14327481]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece