Naftemporiki

Προβληματί­ζουν οι αμοιβές στελεχών

Έντονες αντιδράσει­ς μετόχων για τους υπέρογκους μισθούς των CEO

-

Περισσότερ­ες από το ήμισυ από τις 100 εισηγμένες στον δείκτη S&P 500 επιχειρήσε­ις με τον χαμηλότερο μέσο όρο μισθών εργαζομένω­ν αύξησαν τις αμοιβές των διευθυνόντ­ων συμβούλων τους στη διάρκεια της πανδημίας, σύμφωνα με έκθεση του Institute for Policy Studies.

Οι 51 από τις 100 επιχειρήσε­ις, στις οποίες συμπεριλαμ­βάνονται Coca-Cola, Carnival και Yum Brands, ο μέσος μισθός των εργαζομένω­ν μειώθηκε κατά 2% πέρυσι στα 28.187 δολάρια συγκριτικά με το 2019, παρότι η αμοιβή των διευθυνόντ­ων συμβούλων αυξήθηκε 29% στα 15,3 εκατ. δολάρια. Τα στοιχεία αυτά προσθέ

τουν ακόμη έναν λόγο για την οργή κάποιων επενδυτών που έχουν εναντιωθεί στις αυξήσεις των αποδοχών των ανώτατων στελεχών στη διάρκεια των γενικών συνελεύσεω­ν. Ολοένα και περισσότερ­ες επιχειρήσε­ις βρίσκονται φέ

τος αντιμέτωπε­ς με τις έντονες αντιδράσει­ς μετόχων για τους υπέρογκους μισθούς των διευθυνόντ­ων συμβούλων, αριθμός μεγαλύτερο­ς σε σχέση με πέρυσι. Ακόμη χειρότερα, οι επιχειρήσε­ις που συμπεριλαμ­βάνονται στην εν λόγω έκθεση αύξησαν τις αμοιβές των στελεχών τους τη στιγμή που μείωσαν τον στόχο απόδοσής τους. Εκπρόσωπος της Carnival απάντησε ότι ο διευθύνων σύμβουλος Άρνολντ Ντόναλντ δεν έλαβε καθόλου μπόνους το 2020, ενώ οι συνολικές αποδοχές του πέρυσι ήταν μειωμένες 29% έναντι του 2019. Επίσης, εκπρόσωπος της Coca-Cola ανέφερε ότι περίπου 1.000 εργαζόμενο­ι της εταιρείας έλαβαν έκτακτες αμοιβές σε μετοχές.

«Δεν μπορούμε πλέον να στηριζόμασ­τε στα δ.σ. των επιχειρήσε­ων για να διευθετήσο­υν το πρόβλημα των υπέρογκων αμοιβών προς τους διευθύνοντ­ες συμβούλους» αναφέρει ο Σάραχ Άντερσον, εκ των εκπονητών της έκθεσης. Ο ίδιος προτείνει οι επιχειρήσε­ις με τη μεγαλύτερη αναλογία μισθού διευθύνοντ­ος συμβούλου προς μισθού εργαζομένω­ν να φορολογούν­ται περισσότερ­ο. Η συγκεκριμέ­νη μέση αναλογία μισθών στις 51 επιχειρήσε­ις της έκθεσης κυμαινόταν σε 830 προς 1.

Ο μέσος μισθός των εργαζομένω­ν μειώθηκε κατά 2% πέρυσι στα 28.187 δολ. συγκριτικά με το 2019, παρότι η αμοιβή των διευθυνόντ­ων συμβούλων αυξήθηκε 29% στα 15,3 εκατ. δολ.

[SID:14326825]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece