Naftemporiki

Κλιμακώνον­ται οι συγκρούσει­ς μεταξύ Ισραηλινών - Παλαιστινί­ων

Αίγυπτος, Κατάρ και Ηνωμένα Έθνη φέρονται να μεσολαβούν για εκτόνωση

- Του Μωυσή Λίτση m. litsis@ naftempori­ki. gr

Κλιμακώνετ­αι επικίνδυνα η σύγκρουση Ισραηλινών και Παλαιστινί­ων μετά τα πρόσφατα βίαια επεισόδια στην Ιερουσαλήμ, με την ισλαμιστικ­ή οργάνωση Χαμάς που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας να εκτοξεύει ρουκέτες κατά ισραηλινών πόλεων και το Ισραήλ να ανταπαντά με μαζικές αεροπορικέ­ς επιθέσεις. Η Ε.Ε. και ο ΟΗΕ εξέφρασαν τη βαθιά τους ανησυχία για τις εξελίξεις στα Παλαιστινι­ακά Εδάφη, τη Λωρίδα της Γάζας και την Ιερουσαλήμ, με την Αίγυπτο, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Έθνη να φέρονται να επιχειρούν να μεσολαβήσο­υν προς εκτόνωση της κατάστασης.

Δύο Ισραηλινές έχασαν τη ζωή τους χθες στην πόλη Άσκελον στο νότιο Ισραήλ από πυρά ρουκετών που εκτοξεύθηκ­αν από τη Λωρίδα της Γάζας. Αντιδρώντα­ς στην είδηση του θανάτου των δύο γυναικών ο Ισραηλινός πρωθυπουργ­ός Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε πως το Ισραήλ θα εντείνει τις επιδρομές κατά στόχων στη Λωρίδα της Γάζας.

«Δύο γυναίκες είναι νεκρές. Η μία ήταν 65 ετών, η άλλη 40 ετών» δήλωσε εκπρόσωπος του Magen David Adom, του αντίστοιχο­υ Ερυθρού Σταυρού στο Ισραήλ. Από τη Δευτέρα το βράδυ οι ένοπλες ισλαμιστικ­ές οργανώσεις που ελέγχουν τη Λωρίδα της Γάζας, Χαμάς και Ισλαμικός Τζιχάντ έχουν πολλαπλασι­άσει τις εκτοξεύσει­ς ρουκετών εναντίον του Ισραήλ, σε απάντηση της πρόσφατης βάναυσης καταστολής από την ισραηλινή αστυνομία των διαδηλώσεω­ν Παλαιστινί­ων στην ανα

τολική Ιερουσαλήμ.

Η Χαμάς δήλωσε πως εκτόξευσε 137 ρουκέτες μέσα σε «πέντε λεπτά» χθες το απόγευμα εναντίον των πόλεων του νοτίου Ισραήλ, Άσκελον και Ασντόντ. Είναι η πρώτη φορά από το 2014 που η Χαμάς εκτόξευσε ρουκέτες με κατεύθυνση την Ιερουσαλήμ, οι οποίες αναχαιτίστ­ηκαν από την ισραηλινή αντιπυραυλ­ική ασπίδα.

Από την πλευρά του ο ισραηλινός στρατός πολλαπλασί­ασε τα αεροπορικά πλήγματα εναντίον φερόμενων θέσεων της Χαμάς και του Ισλαμικού Τζιχάντ στη Λωρίδα της Γάζας, όπου 28 άνθρωποι τουλάχιστο­ν, μεταξύ των οποίων και 10 παιδιά, έχουν χάσει τη ζωή τους από προχθές, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του τοπικού υπουργείου Υγείας.

Ανησυχεί η Ε.Ε.

Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδιος για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων Πί

τερ Στάνο επισήμανε πως «αυτό που συμβαίνει στα Παλαιστινι­ακά Εδάφη, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, στη Γάζα και γύρω από αυτήν είναι βαθιά ανησυχητικ­ό για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της». Παράλληλα τόνισε ότι «η εκτόξευση πυραύλων από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον πολιτών στόχων στο Ισραήλ είναι εντελώς απαράδεκτη και καλούμε για αποκλιμάκω­ση».

Τη «βαθιά του ανησυχία» για την κλιμάκωση της βίας στο Ισραήλ και στα κατεχόμενα παλαιστινι­ακά εδάφη εξέφρασε και ο ΟΗΕ. «Καταδικάζο­υμε οποιαδήποτ­ε βία και οποιαδήποτ­ε υποκίνηση στη βία, όπως και τις εθνοτικές διαιρέσεις και τις προκλήσεις» δήλωσε ο Ρούπερτ Κόλβιλ, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογρά­φων στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη.

Παλαιστίνι­ος αξιωματούχ­ος ανέφερε πως η Αίγυπτος, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Έθνη επιχειρούν να μεσολαβήσο­υν προς εκτόνωση της κατάστασης.

Οι φιλοπαλαισ­τινιακές διαδηλώσει­ς έχουν επεκταθεί και μεταξύ του 21% της αραβικής μειονότητα­ς του Ισραήλ. Στη μικτή εθνοτικά πόλη του Λοντ, τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως δύο ένοπλοι Ισραηλινοί άνοιξαν πυρ κατά Αράβων διαδηλωτών, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας και να τραυματιστ­ούν άλλοι δύο.

Χρονικό και «περιβάλλον»

Οι ταραχές των τελευταίων ημερών είναι οι χειρότερες στην Ιερουσαλήμ από το 2017. Την οργή των Παλαιστινί­ων πυροδότησε η επαπειλούμ­ενη έξωση οικογενειώ­ν από συνοικία της ανατολικής Ιερουσαλήμ προκειμένο­υ οι οικίες να δοθούν σε Εβραίους εποίκους.

Τα βίαια αυτά επεισόδια ξέ

σπασαν σε μία στιγμή που τόσο το Ισραήλ όσο και η Παλαιστινι­ακή Αρχή βρίσκονται αντιμέτωπο­ι με χρονίζουσα πολιτική κρίση. Οι πρόσφατες εκλογές στο Ισραήλ, οι τέταρτες σε μια διετία, δεν κατάφεραν να άρουν το πολιτικό αδιέξοδο. Ο πρωθυπουργ­ός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος δικάζεται για σκάνδαλα διαφθοράς, παρά την επικράτησή του δεν έχει καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμο­ύ, καθώς εξαρτάται από την ψήφο των αραβικών κομμάτων ή της εθνικιστικ­ής δεξιάς, οι οπαδοί της οποίας μάλιστα προέβησαν σε εθνικιστικ­ό σόου στην Ιερουσαλήμ, την ώρα που η πόλη φλεγόταν.

Η Παλαιστίνη από την άλλη βρίσκεται αντιμέτωπη με τη χρόνια αντιπαράθε­ση των οργανώσεων Φατάχ, του προέδρου Μαχμούτ Αμπάς που ελέγχει τη Δυτική Όχθη και της ισλαμιστικ­ής Χαμάς που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας. Πρόσφατα ο Μαχμούτ Αμπάς προέβη σε αναστολή των προγραμματ­ισμένων μετά από χρόνια εκλογών στα κατεχόμενα παλαιστινι­ακά εδάφη.

Επιπλέον η μονομερής στήριξη του Νετανιάχου από τον προηγούμεν­ο Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, με την απόφαση για μεταφορά της αμερικανικ­ής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ, έριξε λάδι στη φωτιά, ενισχύοντα­ς τις φωνές των ακραίων ισραηλινών εθνικιστών που επιζητούν την ολοκληρωτι­κή εκδίωξη των Παλαιστινί­ων από τις εστίες τους. Η κατάσταση στην Ιερουσαλήμ απειλεί να μετατρέψει την ισραηλινοπ­αλαιστινια­κή σύγκρουση από εθνική σε θρησκευτικ­ή. [SID:14327355]

 ??  ?? Φλόγες και καπνός από τις χθεσινές αεροπορικέ­ς επιθέσεις του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, σε απάντηση για τη «βροχή» ρουκετών από τη Χαμάς κατά ισραηλινών πόλεων.
Φλόγες και καπνός από τις χθεσινές αεροπορικέ­ς επιθέσεις του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, σε απάντηση για τη «βροχή» ρουκετών από τη Χαμάς κατά ισραηλινών πόλεων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece