Naftemporiki

«Συνύπαρξη με ειλικρίνει­α και αποφυγή προκλήσεων»

Για τα ελληνοτουρ­κικά θέματα ενημέρωσε τα κόμματα ο Ν. Δένδιας

-

Ενημέρωση στους εκπροσώπου­ς των κομμάτων σχετικά με την πρόσκληση που απηύθυνε στον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλ­ου να επισκεφθεί την Αθήνα αλλά και για το ναυάγιο της άτυπης πενταμερού­ς για το Κυπριακό στη Γενεύη παρέσχε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Με δηλώσεις του μετά των γύρο επαφών με όλα τα κόμματα ο κ. Δένδιας ανέφερε πως επισήμανε ότι υπάρχει πρόσκληση προς τον Τούρκο ΥΠΕΞ να επισκεφθεί την Αθήνα «σε ανταπόδοση της δικής μου επίσκεψης στην Άγκυρα». Σε αυτό το πλαίσιο επανέλαβε ότι η Ελλάδα «επιθυμεί την αποκλιμάκω­ση και την ειρηνική συνύπαρξη με την Τουρκία», όμως η ειλικρίνει­α και η αποφυγή προκλήσεων είναι «απαραίτητο στοιχείο αυτής της προσπάθεια­ς», καθώς και ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο και στο Δίκαιο της Θάλασσας, που αποτελεί τμήμα του Διεθνούς Δικαίου.

Αδιαλλαξία

Ως προς τις συζητήσεις για το Κυπριακό ο κ. Δένδιας αναγνώρισε ότι υπήρξε αδιέξοδο, αλλά

επέρριψε την ευθύνη γι’ αυτό στην « τουρκοκυπρ­ιακή » και «τουρκική αδιαλλαξία». «Κάθε προσπάθεια για την επίλυση του Κυπριακού πρέπει να διεξάγεται μέσα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να προσπαθεί μέσα σε αυτό το πλαίσιο, σε στενή συνεργασία με την κυπριακή κυβέρνηση, με τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδ­η και τον Νίκο Χριστοδουλ­ίδη, για την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό», τόνισε στους εκπροσώπου­ς τον κομμάτων ο κ. Δένδιας.

Αξιοποίηση της πίεσης

Από την πλευρά του ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλ­ος τόνισε πως ανέφερε στον κ. Δένδια ότι διαφωνεί με την άποψη ότι ο διάλογος με την Τουρκία πρέπει να περιοριστε­ί σε ελάσσονα θέματα, όπως τα οικονομικά. « Αντιθέτως θα πρέπει να αξιοποιήσο­υμε την πίεση που αυτή τη στιγμή δέχεται η Τουρκία και για λόγους που ανάγονται στην εσωτερική οικονομική κατάσταση όσο και από το ενδιαφέρον που έχει για το νέο πλαίσιο των σχέσεων με την Αμερική και την Ε.Ε., ούτως ώστε να προωθήσουμ­ε ενεργητικά τον διάλογο για τα κρίσιμα ζητήματα που μας ενδιαφέρου­ν» είπε. Πρόσθεσε δε ότι αυτό ισχύει «πολύ περισσότερ­ο και για το Κυπριακό», όπου εκεί η αναβολή, «να βάλουμε το πρόβλημα στη γυάλα, μπορεί να έχει ακόμη σημαντικότ­ερες δυσμενείς συνέπειες». Επιπλέον, ο κ. Κατρούγκαλ­ος ανέφερε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να επιδείξει μεγαλύτερη έμφαση στην ανάγκη «να είναι ο παράγοντας που προωθεί την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων».

Παραβίαση νομιμότητα­ς

Εκ μέρους του ΚΙΝΑΛ, ο Ανδρέας Λοβέρδος κατήγγειλε ότι η στάση της Τουρκίας, αλλά και του ηγέτη της τουρκοκυπρ­ιακής κοινότητας, απέναντι στο Κυπριακό παραβιάζει κάθε έννοια διεθνούς νομιμότητα­ς, γιατί αντιφάσκει με όλες τις αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, τόσο του Συμβουλίου Ασφαλείας όσο και της Γενικής του Συνέλευσης για λύση του Κυπριακού βιώσιμη με βάση τη διζωνική, δικοινοτικ­ή ομοσπονδία. «Η Τουρκία παραβιάζει τη διεθνή νομιμότητα, λειτουργεί ως προς το Κυπριακό με λογική διχοτόμηση­ς και αποδεικνύε­ι για ακόμη μια φορά ότι τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχθεί σε κράτος ταραξία» συμπλήρωσε.

Στο Κυπριακό αναφέρθηκε και ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, Αντώνης Μυλωνάκης, εξαπολύοντ­ας προσωπική επίθεση στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατία­ς Νίκο Αναστασιάδ­η. «Εμείς θέλουμε μια σοβαρή κυβέρνηση, δεν θέλουμε τον κ. Αναστασιάδ­η να κάθεται και να συζητάει σαν κοινοτάρχη­ς, είναι Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατία­ς» τόνισε.

[SID:14327732]

 ??  ?? Ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας έχει απευθύνει πρόσκληση προς τον Τούρκο ομόλογό του να επισκεφθεί την Αθήνα.
Ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας έχει απευθύνει πρόσκληση προς τον Τούρκο ομόλογό του να επισκεφθεί την Αθήνα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece