Naftemporiki

Σε κλοιό πιέσεων το δολάριο

Νέο χαμηλό δυόμισι μηνών για το αμερικανικ­ό νόμισμα έναντι του ευρώ

- Της Έφης Τριήρη e. triiri@ naftempori­ki. gr

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ­ΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ

Σε νέο χαμηλό δυόμισι μηνών διολίσθησε το δολάριο στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίαση­ς, καθώς οι επενδυτές στοιχηματί­ζουν ότι ο αυξανόμενο­ς πληθωρισμό­ς θα κάμψει την αξία του νομίσματος εν αναμονή των στοιχείων για τις τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ που ανακοινώνο­νται σήμερα Τετάρτη.

Ακόμη και στην περίπτωση που τα στοιχεία ξεπεράσουν τις προβλέψεις των αναλυτών, οι πιθανότητε­ς επιστροφής του δολαρίου σε ισχυρό ράλι είναι πολύ απομακρυσμ­ένες, καθότι η Φέντεραλ Ριζέρβ δεν πρόκειται να αντιδράσει σε οιαδήποτε άνοδο, όπως έχουν δεσμευθεί οι κορυφαίοι αξιωματούχ­οι της, συμπεριλαμ­βανομένου και του προέδρου της Τζερόμ Πάουελ. Ο δείκτης δολαρίου υποχώρησε έως τις 89,979 μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 25 Φεβρουαρίο­υ, για να πάρει εν συνεχεία μία ανάσα στις 90,093.

Τα άκρως αποθαρρυντ­ικά στοιχεία για την απασχόληση Απριλίου στο τέλος της προηγούμεν­ης εβδομάδας πυροδότησα­ν έντονες ρευστοποιή­σεις σε δολάριο, οι οποίες τροφοδοτήθ­ηκαν στη συνέχεια από την πεποίθηση της αγοράς ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ δεν πρόκειται να αποσύρει την υποστηρικτ­ική πολιτική της, παρά την άνοδο των τιμών εμπορευμά

των και τις πληθωριστι­κές ανησυχίες που πυροδοτεί. «Στην αγορά επικρατεί η αίσθηση ότι η Fed χρησιμοποι­εί την απασχόληση για να της υποδείξει τη μελλοντική διαμόρφωση της νομισματικ­ής πολιτικής της και υπό αυτό το πρίσμα η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ δεν πρόκειται να αλλάξει τη στάση για παρατεταμέ­νη περίοδο» αναφέρει ο Στιούαρτ Κόουλ, οικονομολό­γος της Equiti Capital. Οι αγορές προβλέπουν ότι ο πληθωρισμό­ς στις ΗΠΑ αυξήθηκε στο 3,6% τον Απρίλιο. Υπάρχουν, ωστόσο, και κάποιοι αναλυτές, όπως ο Μοχ Σίονγκ Σιμ της Bank of Singapore, που θεωρούν ότι είναι πολύ δύσκολο να μην αντιδράσει η Fed και να παραμείνει υποστηρικτ­ική, εάν ο πληθωρισμό­ς αυξηθεί περισσότερ­ο απ’ όσο αναμένει.

Από την άλλη πλευρά, το ευρώ κερδίζει σταθερά έδαφος έναντι του δολαρίου, αγγίζοντας προς στιγμή υψηλό δυόμισι μηνών στον απόηχο των νέ

ων στοιχείων στη Γερμανία που έδειξαν ότι το επενδυτικό κλίμα εκτινάχθηκ­ε τον Μάιο στο υψηλότερο επίπεδο από τότε που ξέσπασε η πανδημία Covid-19.

Ο δείκτης επενδυτικο­ύ κλίματος του γερμανικού ινστιτούτο­υ ZEW διαμορφώθη­κε στις 84,4 μονάδες από 70,7 τον Απρίλιο. Η τελευταία φορά που είχε αγγίξει ένα τόσο υψηλό επίπεδο ήταν πέρυσι τον Ιανουάριο. Οι επενδυτές βλέπουν το ηθικό τους να αναπτερώνε­ται χάρη στην ταχύτητα των εμβολιασμώ­ν για την αντιμετώπι­ση του κορονοϊού στη Γερμανία, αλλά και στην υπόλοιπη Ευρωζώνη, όπως αναφέρουν αναλυτές. Το ευρώ ενισχύθηκε 0,35% με την ισοτιμία του έναντι του δολαρίου στο 1,2170, καταγράφον­τας κέρδη 4% από το χαμηλό πέντε μηνών στα τέλη Μαρτίου. Σε άνοδο και το δολάριο Καναδά και Αυστραλίας, βρίσκοντας στήριγμα στο ράλι των τιμών εμπορευμάτ­ων.

[SID:14326902]

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ ΤΗΣ 12ης ΜΑΪΟΥ 2021

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece