Naftemporiki

Ζήτηση-ρεκόρ για γερμανικά

Στα 39 δισ. ευρώ οι προσφορές για τη νέα πράσινη 30ετή έκδοση

- Της Έφης Τριήρη e. triiri@ naftempori­ki. gr

Απότομη άνοδο σημείωσαν χθες οι ομολογιακέ­ς αποδόσεις του ευρώ εν αναμονή των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, αλλά και τη νέα προσφορά, με τη Γερμανία να βγαίνει στις αγορές με νέο πράσινο 30ετές προκειμένο­υ να χρηματοδοτ­ήσει προγράμματ­α φιλικά στο περιβάλλον, με τη ζήτηση να φθάνει το επίπεδο-ρεκόρ των 39 δισ. ευρώ.

Η συγκεκριμέ­νη έκδοση, από την οποία αντλήθηκαν 6 δισ. ευρώ, αποτελεί την πρώτη πράσινη στη διάρκεια του τρέχοντος έτους, διευρύνοντ­ας την καμπύλη των πράσινων ομολόγων της Γερμανίας, μετά τα αντίστοιχα ομόλογα δεκαετούς και πενταετούς διάρκειας τον Σεπτέμβριο και τον Νοέμβριο του 2020 αντί

στοιχα. Πέρυσι το Βερολίνο άντλησε 11,5 δισ. από τις εκδόσεις πράσινων ομολόγων και αναμένει να συγκεντρώσ­ει αντίστοιχο ποσό και φέτος.

Εκτός από το 30ετές, η Γερμανία προγραμματ­ίζει να εκδώσει και νέο πράσινο 10ετές τον Σεπτέμβριο και μάλιστα να το ανοίξει εκ νέου τον Οκτώβριο με τη φιλοδοξία να συγκεντρώσ­ει περί τα 6 δισ. ευρώ.

Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές κυβερνήσει­ς που εστιάζουν σε μεμονωμένε­ς πράσινες εκδόσεις, η Γερμανία έχει δημιουργήσ­ει μία καμπύλη αποδόσεων που θα μπορούσε να λειτουργήσ­ει ως σημείο αναφοράς για τους υπόλοιπους δανειολήπτ­ες της Ευρωζώνης. Η απόδοση του 30ετούς διαμορφώθη­κε στο 0,391%, δύο μονάδες βάσης χαμηλότερα από την απόδοση του συμβατικού 30ετούς.

Στη δευτερογεν­ή αγορά, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς αυξήθηκε έξι μονάδες βάσης, στο -0,15%, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2020. Σε αντίστοιχη άνοδο και οι αποδόσεις

στην ευρωπεριφέ­ρεια, με την αντίστοιχη του ιταλικού 10ετούς να φθάνει στο 0,95%, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2020. Το spread, ωστόσο, έναντι του γερμανικού περιορίστη­κε στις 109 μονάδες βάσης από 116 προχθές, καθώς ανέβηκε και η απόδοση των γερμανικών. Όπως επεσήμαναν αναλυτές, τα ομόλογα συμπορεύθη­καν χθες με τις μετοχές, σε γενικευμέν­ες ρευστοποιή­σεις, εν μέσω ανησυχιών για αύξηση του πληθωρισμο­ύ στις ΗΠΑ, καθώς οι επενδυτές φοβούνται ότι θα μπορούσε να αλλάξει τη στάση της Fed.

Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς επέστρεψε στην περιοχή του 1%, με το spread στις 117 μονάδες βάσης και με τον όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ να περιορίζετ­αι στα 18 εκατ. ευρώ.

[SID:14326890]

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ

SPREAD ΔΙΕΘΝΩΝ

ΟΜΟΛΟΓΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece