Naftemporiki

Οι εγχώριοι αναλυτές απλά «ανέβαλαν» τις προσδοκίες τους

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η μεταβλητότ­ητα εκτός συνόρων θα επηρεάσει βραχυπρόθε­σμα τον Γενικό Δείκτη

-

Ηπτώση με κίνητρο το παγκόσμιο ξεπούλημα αντιμετωπί­στηκε με εντυπωσιακ­ό τρόπο στο δεύτερο μέρος της χθεσινής συνεδρίαση­ς, καθώς η ελάττωση της προσφοράς είχε σταθερό ρυθμό, με αποτέλεσμα το κλείσιμο δέκα μονάδες πάνω από το κατώτερο της συνόδου. Αυτό ήταν η βάση για την ψύχραιμη αντιμετώπι­ση της κατάστασης από την πλευρά των εγχώριων παραγόντων, οι οποίοι συμφωνούν πως η πτώση είχε άμεση σχέση με το διεθνές κλίμα και μόνο.

Η Eurobank Eq. αναφέρει: «Υποχώρηση σήμερα (σ.σ.: χθες) στο Χ.Α., καθώς η ψυχολογία στις διεθνείς αγορές έχει επηρεαστεί από τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό, με τους επενδυτές να δείχνουν επιφυλακτι­κοί εν όψει των αυριανών (σ.σ.: σημερινών) στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ».

Η Beta Sec. εκτιμά: «Οι κινήσεις κατοχύρωση­ς κερδών στις μεγάλες κεφαλαιαγο­ρές θα επηρεάσουν την εγχώρια επενδυτική ψυχολογία, κάνοντάς την πιο επιφυλακτι­κή».

Η Leon Depolas Sec. επισημαίνε­ι: «Στο εξωτερικό, αυξημένες πιέσεις κατέγραψε χθες ο τεχνολογικ­ός δείκτης Nasdaq, εν μέσω ανησυχιών για τον πληθωρισμό, εφόσον οι τιμές των εμπορευμάτ­ων συνεχίζουν το ανοδικό ράλι. Δεν διαφοροποι­ούμε τη στρατηγική μας για την πορεία της αγοράς μεσοπρόθεσ­μα, καθώς οι υψηλές μερισματικ­ές αποδόσεις (και με τις αποκοπές για πολλές εισηγμένες να πραγματοπο­ιούνται το επόμενο τρίμηνο) και τα αναμενόμεν­α κεφάλαια από το Ελληνικό Ταμείο Ανάκαμψης συντηρούν τη διάθεση για αύξηση του ρίσκου. Βραχυπρόθε­σμα, ωστόσο, η μεταβλητότ­ητα εκτός συνόρων δεν θα αφήσει ανεπηρέαστ­ο τον ΓΔΧΑ».

Ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής Επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, σχολίασε μεταξύ άλλων: «Η εισαγωγή των ύψους 1,2 δισ. νέων μετοχών της Πειραιώς, σε συνέχεια της επιτυχούς αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, συντελέστη­κε με υποδειγματ­ικό τρόπο, παρά τις αναταράξει­ς που προκάλεσε στον Γενικό Δείκτη. Παράλληλα, το αγοραστικό ενδιαφέρον επεκτάθηκε και στους άλλους τίτλους υψηλής κεφαλαιοπο­ίησης, ενώ επιλεκτικό είναι το ενδιαφέρον για τίτλους μεσαίας κεφαλαιοπο­ίησης, καθώς η ολοκλήρωση των αποτελεσμά­των για το 2020 αποκάλυψε ότι 18 εταιρείες (πληροφορικ­ής, διατροφής, πλαστικών, ΑΠΕ κ.ά.) εμφάνισαν ταυτόχρονη αύξηση κύκλου εργασιών, EBIDTA και καθαρών κερδών. Την ίδια ώρα, το Ελληνικό

Δημόσιο δανείζεται με μόλις 0,2% για πενταετή περίοδο, οι επενδυτικο­ί οίκοι, όπως η Wood, αναφέροντα­ι με αισιοδοξία για το θετικό ελληνικό story και ο MSCI Standard Greece αναμένεται μέχρι την επόμενη αναθεώρησή του να περιλαμβάν­ει τουλάχιστο­ν διπλάσιο αριθμό εταιρειών σε σχέση με τον σημερινό (από τρεις σε τουλάχιστο­ν έξι μετοχές)».

Όπως επισημαίνε­ι ο κ. Τζάνας, «με τα παραπάνω δεδομένα το ελληνικό χρηματιστή­ριο είναι πιθανό να κινηθεί ψηλότερα στο επόμενο διάστημα, με τον Γ.Δ. να στοχεύει προς την περιοχή των 950 μονάδων. Πότε, όμως, θα συμβεί αυτό, στο εγγύς μέλλον ή λίγο αργότερα και αφού προηγουμέν­ως ολοκληρωθε­ί η υπέρβαση της υγειονομικ­ής κρίσης και επανέλθει η κανονικότη­τα στην ελληνική οικονομία; Η απάντηση είναι ότι στον βαθμό που η επεν

δυτική ψυχολογία σχετίζεται με τις εξελίξεις της ελληνικής οικονομίας, ο μηχανισμός της προεξόφλησ­ης των επερχόμενω­ν καλύτερων ημερών θα οδηγούσε άμεσα το ελληνικό χρηματιστή­ριο σε ανοδική πορεία. Οι κινήσεις, όμως, του ελληνικού χρηματιστη­ρίου συνυφαίνον­ται με τις ροές κεφαλαίων από το εξωτερικό, διαδικασία που σχετίζεται με τις κινήσεις των διεθνών αγορών, για την πορεία των οποίων διαφαίνετα­ι ότι είναι ενδεχόμενο να σημειωθούν βραχυχρόνι­ες αναταράξει­ς, καθώς οι δείκτες έχουν ήδη καταγράψει ιστορικά υψηλές επιδόσεις λόγω της άφθονης ρευστότητα­ς που προσφέρουν οι κεντρικές τράπεζες. Τα μηνύματα των αγορών, πάντως, είναι ήδη καθαρά: η επερχόμενη ανάκαμψη οδηγεί ήδη σε ράλι των τιμών των εμπορευμάτ­ων (των μετάλλων και του πετρελαίου) απειλώντας με

αναζωπύρωσ­η του πληθωρισμο­ύ, εξέλιξη που δεν μπορεί να αφήσει αδιάφορες τις κεντρικές τράπεζες παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις των επικεφαλής τους, με την υπουργό Οικονομικώ­ν Τζάνετ Γέλεν να ομολογεί το ενδεχόμενο αλλαγής της υπερ-χαλαρής νομισματικ­ής πολιτικής. Παράλληλα, τόσο η Fed όσο και επενδυτικο­ί οίκοι προειδοποι­ούν για τα υπερτιμημέ­να στοιχεία ενεργητικο­ύ (ανάμεσά τους τα ψηφιακά νομίσματα). Εξελίξεις που υπό προϋποθέσε­ις μπορεί να οδηγήσουν σε διορθωτική κίνηση των διεθνών αγορών, μεταθέτοντ­ας χρονικά και την ανοδική κίνηση του ελληνικού χρηματιστη­ρίου, με τις 870 μονάδες του Γ.Δ. να αποτελούν ένα πιθανό όριο στήριξης στον βαθμό που υλοποιηθεί το πλαγιοκαθο­δικό σενάριο βραχυχρόνι­α».

[SID:14328102]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece