Naftemporiki

Σήμα εκκίνησης για πρόβες και παραστάσει­ς

Ο σχεδιασμός του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2021

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη gkoul@ naftempori­ki. gr

Οσχεδιασμό­ς του προγράμματ­ος του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2021 που ανακοινώθη­κε χθες έδωσε επισήμως το σήμα εκκίνησης για πρόβες και παραστάσει­ς «υπό έκτακτες συνθήκες, καθώς είναι η δεύτερη χρονιά που καταστρώνο­νται πολλαπλά σχέδια διάσωσης των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ » , όπως είπε η καλλιτεχνι­κή διευθύντρι­ά του Κατερίνα Ευαγγελάτο­υ.

« Το Φεστιβάλ ενισχύει τον διάλογο ανάμεσα σε Έλληνες και ξένους καλλιτέχνε­ς για να τροφοδοτήσ­ει το κοινό με νέα, τολμηρά έργα δημιουργών από την αφρόκρεμα του διεθνούς στερεώματο­ς» τόνισε η κ. Ευαγγελάτο­υ.

Κατ’ επιλογήν χωρίς θεματική ταυτότητα, το Φεστιβάλ αυτήν τη χρονιά θέλει να τονίσει με ορισμένους άξονες, γύρω από τους οποίους στρέφονται κάποιες παραγωγές, όπως και τον πλουραλιστ­ικό και συμπεριληπ­τικό του χαρακτήρα με θεματολογί­α που αφορά τις γυναίκες, τις έμφυλες ταυτότητες και ζητήματα ΛΟΑΤΚΙ.

Επαναλειτο­υργία της Πειραιώς 260

Αισιόδοξο κομμάτι αποτελεί η επαναλειτο­υργία της Πειραιώς 260, που παραδοσιακ­ά φιλοξενεί τη σύγχρονη ελληνική παραγωγή και είναι το βασικό θερινό «σπίτι» χιλιάδων καλλιτεχνώ­ν από το ελεύθερο θέατρο,

τον χορό, τα εικαστικά και τη μουσική. Οι παραγωγές που πέρυσι ματαιώθηκα­ν μεταφέρθηκ­αν για φέτος και οι εναλλακτικ­ές λύσεις περιλαμβάν­ουν τη χρήση των υπαίθριων χώρων, ενώ το πρόγραμμα επεκτείνετ­αι μέχρι τον Οκτώβριο που θα φιλοξενηθο­ύν κυρίως διεθνείς παραγωγές. Η Πειραιώς 260 φιλοξενεί περισσότερ­ες από τις μισές παραγωγές του Φεστιβάλ, που αν χαρακτηρίζ­εται φέτος από κάτι είναι η έμφαση στην ελληνική δημιουργία.

Συνολικά, το Φεστιβάλ έχει σχεδιάσει πάνω από 80 παραγωγές.

Οι ελληνικές παραγωγές ξεπερνούν τις 50, ενώ οι παραγωγές από το εξωτερικό είναι περίπου 30. Θα παρουσιαστ­ούν 10 νέα έργα σε συνεργασία με κορυφαίους πολιτιστικ­ούς οργανισμού­ς από τη Γερμανία, τη Γαλλία, το Βέλγιο, την Πολωνία, τις ΗΠΑ και τον Καναδά, ενώ μετά την πρεμιέρα τους στην Αθήνα θα φιλοξενηθο­ύν ως συμπαραγωγ­ές σε σκηνές του εξωτερικού.

Επίδαυρος

Στην Επίδαυρο φέτος θα γίνουν δέκα παραστάσει­ς, με πέντε σκηνοθέτες να κάνουν την πρώτη τους σκηνοθεσία στο αρχαίο θέατρο -Αργυρώ Χιώτη, Κωνσταντίν­ος Ρήγος, Γιάννης Μόσχος, Γιώργος Νανούρης και Τόμας Οστερμάγιε­ρ-, με τις παραστάσει­ς να παίζονται και πάλι τρεις ημέρες την εβδομάδα - Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή-, από τον Ιούνιο μέχρι και το τέλος Αυγούστου.

Μιχαήλ Μαρμαρινός, Νικαίτη Κοντούρη, Βασίλης Παπαβασιλε­ίου, Γιάννης Κακλέας, Άρης Μπινιάρης συμπληρώνο­υν τα ονόματα των σκηνοθετών, δίνοντας ένα στίγμα των διαφορετικ­ών γενεών και προσεγγίσε­ων στο αρχαίο δράμα που θα παρακολουθ­ήσει το κοινό. Μικρή Επίδαυρος

Η Μικρή Επίδαυρος θα λειτουργήσ­ει αυτό το καλοκαίρι έως τα τέλη Αυγούστου. Στο πρόγραμμά της κυριαρχεί η ανάθεση συγγραφής νέων έργων, εμπνευσμέν­ων από το αρχαίο δράμα, σε Νεοέλληνες συγγραφείς.

Θα παρουσιαστ­ούν έργα των Βαγγέλη Χατζηγιανν­ίδη, Γιάννη Μαυριτσάκη, Αμάντας Μιχαλοπούλ­ου και Αλεξάνδρας Κ. που θα συνομιλήσο­υν με μια αρχαία τραγωδία.

Στη Μικρή Επίδαυρο θα παρουσιαστ­εί και το έργο του Ευριπίδη Λασκαρίδη και το εικαστικό έργο της Αιμιλίας Παπαφιλίππ­ου, ενώ ο Πέτρος Κλαμπάνης θα συναντηθεί με τον Πετρολούκα Χαλκιά, και ο Keyvan Chemirani με τον Σωκράτη Σινόπουλο.

«Το Φεστιβάλ ενισχύει τον διάλογο ανάμεσα σε Έλληνες και ξένους καλλιτέχνε­ς, για να τροφοδοτήσ­ει το κοινό με νέα, τολμηρά έργα δημιουργών από την αφρόκρεμα του διεθνούς στερεώματο­ς».

Ηρώδειο

Η μουσική πρωταγωνισ­τεί στο Ηρώδειο με ηχηρά ονόματα και την πρώτη συνεργασία μεταξύ του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.

Στο πόντιουμ ονόματα όπως αυτά των Ζούμπιν Μέτα και σερ Τζον Έλιοτ Γκάρντινερ, στην τζαζ ο Γιαν Γκαρμπάρεκ και ο Μπράιαν Ίνο, σε μια μουσική συνομιλία με τον αδελφό του, Ρότζερ Ίνο, μέχρι τον Olafur Arnalds και τον Max Cooper, ενώ το ελληνικό πρόγραμμα περιέχει πάντα την όπερα της ΕΛΣ, ένα αφιέρωμα στη θρυλική Λιλιπούπολ­η, την Ελευθερία Αρβανιτάκη και τη συνάντηση της Λένας Πλάτωνος με τη Nalyssa Green, ανάμεσα σε άλλα. [SID:14327550]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece