Naftemporiki

Στον «βωμό» του bitcoin

- ΓΝΩΜΗ Της Έφης Τριήρη e. triiri@ naftempori­ki. gr

Ξαφνικά όλα πάλι πήραν φωτιά. Αυτή τη φορά δεν ήταν μόνο ο Έλον Μασκ της Tesla που έκανε παιχνίδι στην αγορά κρυπτονομι­σμάτων, αλλά και ο Μαρκ Ζούκερμπερ­γκ του Facebook. Δεν έκανε δήλωση, απλά έδωσε τα ονόματα Bitcoin και Max στις κατσίκες του και μοιράστηκε μία φωτογραφία, κίνηση που οι λάτρεις των κρυπτονομι­σμάτων εξέλαβαν ως ψήφο εμπιστοσύν­ης και επιδόθηκαν σε μία αγωνιώδη προσπάθεια να βρουν την κρυμμένη σημειολογί­α. Υπήρξε μάλιστα έντονη φημολογία ότι το Facebook έχει αγοράσει bitcoin, παρά το γεγονός ότι η δημοφιλής πλατφόρμα των social media εργάζεται πάνω στο δικό της κρυπτονόμι­σμα, το diem. Κάποιοι, δε, επικαλέστη­καν τη γενική συνέλευση του Facebook στο τέλος του μηνός, θεωρώντας ότι ο Ζούκερμπερ­γκ θα ανακοινώσε­ι τότε επενδύσεις στο bitcoin. «Μήπως ο Μαρκ Ζούκερμπερ­γκ θέλει να μας πει ότι είναι ένας μαξιμαλιστ­ής του bitcoin;», έγραψε στον λογαριασμό μου στο Twitter επενδυτής. Η κατηγορία των μαξιμαλιστ­ών του bitcoin πιστεύει ότι κανένα άλλο κρυπτονόμι­σμα δεν θα χρησιμοποι­ηθεί στο μέλλον παρά μόνο το bitcoin, παραμένοντ­ας το πλέον δημοφιλές. Βεβαίως αυτό δεν ευσταθεί και πολύ, καθότι το Facebook προσπαθεί εδώ και καιρό να αναπτύξει το δικό του κρυπτονόμι­σμα, το diem, το οποίο μάλιστα θα χρησιμοποι­ηθεί πειραματικ­ά προς το τέλος του έτους σε συναλλαγές μεταξύ των χρηστών. Το diem ανήκει στην κατηγορία των stablecoin­s, καθώς είναι συνδεδεμέν­ο με το δολάριο και θα μπορούσε να χρησιμοποι­ηθεί για την αγορά αγαθών και υπηρεσιών. Δεν είναι η πρώτη του προσπάθεια, καθώς είχε ξεκινήσει με το libra, ένα σχέδιο που αναγκάστηκ­ε να το αποσύρει λόγω ανησυχιών για τον αντίκτυπο που θα είχε στο παγκόσμιο νομισματικ­ό σύστημα η κατοχή ψηφιακού νομίσματος από ένα social media.

Λίγο νωρίτερα είχε «κάνει παιχνίδι» στην αγορά και ο Έλον Μασκ με το αγαπημένο του dogecoin, καλώντας τους περίπου 54 εκατ. followers να δηλώσουν σε μία διαδικτυακ­ή δημοσκόπησ­η εάν συμφωνούν ή όχι η Tesla να αποδεχτεί το doge ως μέσο πληρωμής. Προχθές, είχε πει ότι ο δορυφόρος του Doge 1 θα χρηματοδοτ­ηθεί με dogecoin. Kαι πάει λέγοντας... Μία δήλωση αρκεί για να κατευθύνει τη συγκεκριμέ­νη αγορά, που αρχίζει και γίνεται όχι απλά κερδοσκοπι­κή αλλά και επικίνδυνη. Το ευμετάβλητ­ο της αγοράς... μπορεί δε να φθάσει σε σημείο παραλογισμ­ού. Κάποιοι fan θα μπορούσαν, όπως ανέφεραν κάποιοι επενδυτές, να δουν στη φωτογραφία του Ζούκερμπερ­γκ απειλή παρά στήριξη. Και αυτό, επειδή το αφεντικό του Facebook είχε πει το 2011 ότι θα έτρωγε κρέας μόνο από ζώο που θα το είχε σφάξει ο ίδιος και ο διευθύνων σύμβουλος του Twitter Τζακ Ντόρσεϊ είχε πει το 2019 στο «Roling Stone» ότι κάποτε ο Ζούκερμπερ­γκ του είχε κάνει τραπέζι με κατσικάκι που είχε σφάξει ο ίδιος.

Προμηνύοντ­αι λοιπόν «ανθρωποθυσ­ίες» στον δελεαστικό βωμό του κρυπτονομί­σματος με αρκετούς κερδισμένο­υς. [SID:14327306]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece