Naftemporiki

H Ισπανία, η Τουρκία και η αφωνία

- ΣΧΟΛΙΟ ktzor@ naftempori­ki. gr

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκ­η

Μια συμμαχία δεν δημιουργεί­ται με δηλώσεις και διαβεβαιώσ­εις. Ο βαθμός ανάγκης και συμφέροντο­ς καθορίζει τις αποδόσεις. Από την εποχή του Θουκυδίδη είναι έτσι το παιχνίδι.

Κι ύστερα ποιος είναι τόσο αφελής να μην κατανοεί ότι «η αξία μιας συμμαχίας για ένα της μέλος καθορίζετα­ι από το ειδικό βάρος του τελευταίου μέσα στο σύνολο της συμμαχίας. Πιο λιανά: οι σύμμαχοι αξίζουν για σένα τόσο, όσο αξίζεις εσύ γι’ αυτούς» (Π. Κονδύλης).

Η Τουρκία προφανώς αξίζει για την Ισπανία, γι’ αυτό και την εξοπλίζει «στο όνομα κοινών αξιών και της Νατοϊκής συνεργασία­ς». Δεν συμμετέχου­ν ισπανικές εταιρείες στη ναυ

πήγηση ενός σκάφους τύπου LHD για τον τουρκικό στόλο; Δεν ήταν η Τουρκία ένας από τους πέντε μεγαλύτερο­υς αποδέκτες ισπανικών όπλων στον κόσμο το 2019;

Δεν ήταν η Ισπανία μία από τις χώρες που αντιτάχθηκ­αν σε προτάσεις για επιβολή ευρωπαϊκών κυρώσεων στην Τουρκία, συμπεριλαμ­βανομένης και της πρότασης για εμπάργκο όπλων, για τις προκλήσεις και τις παράνομες γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο;

Οι Ισπανοί σκέφτονται τα δικά τους συμφέροντα και τα δικά τους χρηματοπισ­τωτικά ιδρύματα, που εμπλέκοντα­ι πολύ βαθιά στην τουρκική οικονομία.

Γνωστά όλα αυτά. Δεν ξέρω αν θεωρούν και τα ευχάριστα ηθικά ή τα συμφέροντα δίκαια, πάντως, δεν κινήθηκαν διαφορετικ­ά ούτε στην Αθήνα, τελικά. Δεν μπορεί, θα παρατηρήσα­τε την αφωνία του Ισπανού πρωθυπουργ­ού στο Μέγαρο Μαξίμου, όταν ο οικοδεσπότ­ης αναφέρθηκε «στη συμπεριφορ­ά της Τουρκίας. Η Ισπανία ενδιαφέρετ­αι για τη Λιβύη και όπως και η Ελλάδα για τη νομιμότητα στην κοινή μας θάλασσα. Απορρίπτει προκλήσεις σαν και αυτές της Άγκυρας στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Η ελληνική θέση είναι απολύτως κατανοητή».

Κουβέντα ο Πέδρο, που έβγαλε το οικονομικό μέτρο. «Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, ιδιαίτερα στον εμπορικό τομέα. Υπάρχουν πολλές ισπανικές εταιρείες που θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Βρισκόμαστ­ε σε μια στιγμή που υπάρχουν εξαιρετικέ­ς δυνατότητε­ς και συγκυρίες για να το πράξουν».

Τι κάνει παφλασμούς; Η προμήθεια της νέας φρεγάτας του Πολεμικού Ναυτικού. Μέχρι τον Ιούνιο θα δώσουν ναυμαχία οι πωλητές.

[SID:14327420]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece