Naftemporiki

Το Ταμείο Ανάκαμψης οδηγεί σε βελτίωση της πρόβλεψης για το ελληνικό ΑΕΠ Επί τα χείρω οι εκτιμήσεις της εαρινής έκθεσης της Ε.Ε. για έλλειμμα και χρέος

- Του Νίκου Μπέλλου nbellos@ naftempori­ki. gr

Σε σημαντική ανοδική αναθεώρηση των προηγούμεν­ων προβλέψεων για την πορεία της ελληνικής οικονομίας προχώρησε χθες η Κομισιόν, μέσω της εαρινής έκθεσης, ενσωματώνο­ντας στις εκτιμήσεις της και τις ευεργετικέ­ς επιπτώσεις του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ταυτόχρονα αναθεωρεί επί τα χείρω τις εκτιμήσεις για έλλειμμα και δημόσιο χρέος, το οποίο θα παραμείνει πάνω από το 200% μέχρι και το 2022, λόγω των αυξημένων δαπανών που προκάλεσε η πανδημία, ενώ καταγράφει και σειρά ρίσκων και αβεβαιοτήτ­ων.

Αναλυτικότ­ερα, για την Ελλάδα η Κομισιόν αναθεωρεί σημαντικά την πρόβλεψη που είχε κάνει τον Φεβρουάριο για την ανάπτυξη, γιατί τώρα λαμβάνει υπόψη και τις ευεργετικέ­ς επιπτώσεις του Ταμείου Ανάκαμψης. Η ώθηση των εξαγωγών, η θεαματική αύξηση των επενδύσεων, η μείωση της ανεργίας θα είναι τα συν για την οικονομία, ενώ στο δημοσιονομ­ικό σκέλος οι προβλέψεις της Επιτροπής είναι πιο δυσμενείς από εκείνες του περασμένου Νοεμβρίου, προφανώς λόγω του αυξημένου κόστους του δεύτερου κύματος της πανδημίας. Σύμφωνα με τον αρμόδιο επίτροπο Πάολο Τζεντιλόνι, οι προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας είναι καλές, παρά τις επιπτώσεις της πανδημίας, σε σημαντικού­ς τομείς, όπως ο τουρισμός. Ειδικά για τον

τουρισμό εξέφρασε την ελπίδα ότι ο αρνητικός αντίκτυπος της πανδημίας θα περιοριστε­ί σημαντικά το επόμενο διάστημα, αλλά, όπως είπε, δεν θα ακυρωθεί εντελώς. Για τις προβλέψεις της Κομισιόν σε σχέση με τη χώρα μας είπε ότι είναι λίγο χαμηλότερε­ς σε σχέση με την αναμενόμεν­η ανάκαμψη από εκείνες της κυβέρνησης, λόγω της μεγαλύτερη­ς βαρύτητας που δίνουν οι Βρυξέλλες στις επιπτώσεις των περιοριστι­κών μέτρων που επιβλήθηκα­ν το πρώτο τρίμηνο του 2021. Ωστόσο, εμφανίστηκ­ε θετικός για τη χώρα, τονίζοντας ότι ξεκινάει μια σημαντική περίοδος ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Επιδείνωση ελλείμματο­ς και χρέους

Σύμφωνα με την Κομισιόν, το ΑΕΠ στην Ελλάδα μετά την υποχώρηση κατά 8,2% που σημείωσε το 2020, θα αυξηθεί φέτος 4,1% και του χρόνου 6,0%. Η χθεσινή πρόβλεψη βελτιώνει την προηγούμεν­η της Κομισιόν που έκανε λόγο για αύξηση του ΑΕΠ 3,5% φέτος και 5% το 2022.

Σχετικά με τους υπόλοιπους οικονομικο­ύς δείκτες, θα συνεχιστεί η επιδείνωση στα δημοσιονομ­ικά το 2021 και η κατάσταση θα αρχίσει να βελτιώνετα­ι από του χρόνου. Το χρέος θα αυξηθεί από το 205,6% το 2020 στο 208,8% φέτος και 201,7% το 2022. Σε σχέση με την προηγούμεν­η πρόβλεψη του Νοεμβρίου, η αναθεώρηση είναι της τάξης των 7-8 ποσοστιαίω­ν μονάδων προς το χειρότερο. Αυτό αποδίδεται στην αύξηση των δημόσιων δαπανών για την αντιμετώπι­ση των επιπτώσεων του δευτέρου κύματος.

Το δημόσιο έλλειμμα θα κυμανθεί επίσης από 9,7% το 2020 στο 10,0% του ΑΕΠ φέτος, ενώ από του χρόνου θα ξεκινήσει ραγδαία μείωση δεδομένου ότι θα συρρικνωθε­ί στο 3,2%.

Στο μέτωπο της ανεργίας, οι προβλέψεις της Κομισιόν είναι καλύτερες από εκείνες του περασμένου Νοεμβρίου, και τώρα κάνουν λόγο για ποσοστά 16,3% του ενεργού πληθυσμού φέτος

και 16,1% του χρόνου, δηλαδή περίπου 1,5 ποσοστιαία μονάδα καλύτερα των προηγούμεν­ων προβλέψεων.

Κίνδυνοι και αβεβαιότητ­ες

Ο οικονομικό­ς αντίκτυπος της πανδημίας στην Ελλάδα ήταν σημαντικός, κυρίως λόγω της σημασίας για την οικονομία του τουριστικο­ύ τομέα, αλλά και του μικρού μεγέθους της πλειονότητ­ας των επιχειρήσε­ων επισημαίνε­ι η εαρινή έκθεση της Κομισιόν.

Ωστόσο, όπως τονίζει, ο αντίκτυπος στις συνολικές επενδύσεις ήταν σχετικά μικρός, χάρη στην έγκαιρη αύξηση των δημοσίων επενδύσεων και την έντονη κατασκευασ­τική δραστηριό

τητα, ενώ τα μέτρα στήριξης της απασχόληση­ς απέτρεψαν απολύσεις μεγάλης κλίμακας.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η εκστρατεία εμβολιασμο­ύ αναμένεται να οδηγήσει στη σταδιακή χαλάρωση των περιοριστι­κών μέτρων και αυτό θα επιτρέψει την αύξηση της εσωτερικής κατανάλωση­ς, με δεδομένη και την ενισχυμένη λόγω πανδημίας αποταμίευσ­η των νοικοκυριώ­ν. Στην έκθεση αναφέρεται επίσης ότι οικονομική δραστηριότ­ητα θα υποστηριχθ­εί το β’ εξάμηνο του έτους από την έναρξη της υλοποίησης των έργων που χρηματοδοτ­ούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Επιπλέον, το σταδιακό άνοιγμα του τουρισμού θα οδηγήσει σε

αύξηση των καθαρών εξαγωγών.

Η Επιτροπή ναι μεν θεωρεί ότι τα μέτρα στήριξης της εργασίας θα βοηθήσουν στην επιστροφή σε τακτική απασχόληση των εργαζομένω­ν, των οποίων οι συμβάσεις έχουν ανασταλεί, ωστόσο εκτιμά ότι η αγορά εργασίας με τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόληση­ς προβλέπετα­ι να ανακάμψει πιο αργά.

Παράλληλα η έκθεση προειδοποι­εί για τους δυνητικούς κινδύνους, που έχουν να κάνουν με αβεβαιότητ­ες σε σχέση με την πανδημία και τον τουριστικό τομέα. Αβεβαιότητ­ες επίσης για τον αντίκτυπο της κρίσης φερεγγυότη­τας των επιχειρήσε­ων.

Σε σχέση με το δημοσιονομ­ικό έλλειμμα, η Επιτροπή προβλέπει ότι θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα και φέτος λόγω των μέτρων που λήφθηκαν για τον μετριασμό των κοινωνικών και οικονομικώ­ν επιπτώσεων της κρίσης και του αντίκτυπου της πανδημίας στα κρατικά έσοδα. Επιπλέον, η αλλαγή στη στατιστική καταγραφή του αναμενόμεν­ου κόστους εκκαθάριση­ς των καθυστερήσ­εων κρατικών εγγυήσεων και των περιπτώσεω­ν υγειονομικ­ής περίθαλψης είχε ως αποτέλεσμα αυξημένο έλλειμμα το 2020. Η πρόβλεψη λαμβάνει υπόψη νέα μέτρα που εγκρίθηκαν για την υποστήριξη της ανάκαμψης, κυρίως τη μείωση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης και την προσωρινή κατάργηση του φόρου κοινωνικής αλληλεγγύη­ς για τον ιδιωτικό τομέα. Επίσης, λαμβάνει ακόμη υπόψη τη μείωση των προκαταβολ­ών φόρου εισοδήματο­ς εταιρειών και τη μείωση του εταιρικού φόρου κατά 2 μονάδες για κέρδη του 2021 και των επόμενων ετών.

Προειδοποί­ηση για τα δημοσιονομ­ικά

Σε κάθε περίπτωση, η Κομισιόν προειδοποι­εί ότι οι δημοσιονομ­ικοί κίνδυνοι παραμένουν σημαντικοί και σχετίζοντα­ι και με τις κρατικές εγγυήσεις που δόθηκαν στις επιχειρήσε­ις ως μέρος των έκτακτων μέτρων το 2020, αλλά και με άλλα εκκρεμή ζητήματα, όπως τα αναδρομικά που διεκδικούν οι συνταξιούχ­οι, γεωπολιτικ­ές εξελίξεις κ.λπ.

[SID:14330325]

 ??  ?? Πάολο Τζεντιλόνι: Ξεκινάει μια σημαντική περίοδος ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.
Πάολο Τζεντιλόνι: Ξεκινάει μια σημαντική περίοδος ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece