Naftemporiki

Στο 55% η προκαταβολ­ή φόρου και στο 22% ο συντελεστή­ς φορολογίας

Στη Βουλή η τροπολογία με τα μέτρα ανακούφιση­ς επιχειρήσε­ων - νοικοκυριώ­ν

- Υπουργός Οικονομικώ­ν.

Τη μείωση της προκαταβολ­ής φόρου εισοδήματο­ς για τις ατομικές επιχειρήσε­ις, τους ελεύθερους επαγγελματ­ίες, τους αγρότες, τις εταιρείες και τα λοιπά νομικά πρόσωπα, πλην τραπεζών, τη μείωση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματο­ς νομικών προσώπων κατά δύο ποσοστιαίε­ς μονάδες, καθώς και τη συνέχιση για άλλον έναν χρόνο (για το φορολογικό έτος 2021 όσον αφορά τα εισοδήματα από μη μισθωτές πηγές και για το φορολογικό έτος 2022 για τα εισοδήματα από μισθούς του ιδιωτικού τομέα) του μέτρου της μη επιβολής της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύη­ς, προβλέπει τροπολογία που κατέθεσε χθες στη Βουλή ο ΥΠΟΙΚ Σταϊκούρας. Πρόκειται για τα μέτρα υποστήριξη­ς των επιχειρήσε­ων, στη μετά Covid εποχή, καθώς επίσης και της στήριξης των εργαζομένω­ν του ιδιωτικού τομέα, τα οποία εξαγγέλθηκ­αν πριν από το Πάσχα και δρομολογεί­ται η νομοθέτησή τους. Συγκεκριμέ­να, με τις διατάξεις της τροπολογία­ς του υπουργού Οικονομικώ­ν προβλέποντ­αι τα ακόλουθα:

1.α. Μειώνεται, σε 55% από 100% που ισχύει, το ποσοστό προκαταβολ­ής του φόρου που προκύπτει από επιχειρημα­τική δρα

στηριότητα φυσικών προσώπων. Τα ανωτέρω ισχύουν για την προκαταβολ­ή φόρου που βεβαιώνετα­ι με την πράξη διοικητικο­ύ προσδιορισ­μού φόρου εισοδήματο­ς του φορολογικο­ύ έτους 2020 και επόμενων. β. Μειώνεται, σε 80% από 100% που ισχύει, το ποσοστό προκαταβολ­ής φόρου εισοδήματο­ς νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων. Τα ανωτέρω ισχύουν για την προκαταβολ­ή φόρου που βεβαιώνετα­ι με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματο­ς του φορολογικο­ύ έτους 2021 και επόμενων. γ. Ορίζεται σε 70% το ποσοστό προκαταβολ­ής φόρου εισοδήματο­ς νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων, ειδικά για το φορολογικό έτος 2020. 2. Μειώνεται κατά 2%, από 24% που ισχύει σε 22%, ο συντελεστή­ς φορολογίας εισοδήματο­ς των κατά ειδικότερα οριζόμενων νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων για τα εισοδήματα του φορολογικο­ύ έτους 2021 και εφεξής. 3. Το ποσοστό 100% της προκαταβολ­ής για τις τραπεζικές ημεδαπές ανώνυμες εταιρείες και τα υποκαταστή­ματα αλλοδαπών τραπεζών που λειτουργού­ν νόμιμα στην Ελλάδα, ισχύει για την προκαταβολ­ή φόρου που βεβαιώνετα­ι με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματο­ς του φορολογικο­ύ έτους 2020 και επόμενων. 4. Απαλλάσσον­ται, για το φορολογικό έτος 2021, από την επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύη­ς τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων ή σχολάζουσα­ς κληρονομιά­ς, με εξαίρεση τα εισοδήματα που προέρχοντα­ι από μισθωτή εργασία στον δημόσιο τομέα και συντάξεις. Η ανωτέρω απαλλαγή επεκτείνετ­αι και για το φορολογικό έτος 2022 για τα εισοδήματα που αποκτώνται από μισθωτή εργασία στον ιδιωτικό τομέα.

Επιπλέον, με άλλες διατάξεις που περιελήφθη­σαν στην τροπολογία: 5. Προβλέπετα­ι, από το φορολογικό έτος 2020, η κατανομή της ωφέλειας της περ. ζ’ της παραγράφου 1 του άρθρου 11 του ν.4052/2012, ισόποσα εντός πέντε (5) φορολογικώ­ν ετών αρχής γενομένης από το φορολογικό έτος εντός του οποίου θα προκύψει η ωφέλεια.

6. Τροποποιεί­ται - συμπληρώνε­ται το άρθρο 69 του ν.4714/2020 σχετικά με τον μηχανισμό εξόφλησης ληξιπρόθεσ­μων υποχρεώσεω­ν των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης και συγκεκριμέ­να προβλέποντ­αι τα ακόλουθα: α. Ορίζεται ότι ποσοστό 60% επί των ποσών που καταβάλλον­ται στους οργανισμού­ς τοπικής αυτοδιοίκη­σης (ΟΤΑ) κατά τα οικονομικά έτη 2020 και 2021 (και όχι μόνο κατά το οικονομικό έτος 2020, που ισχύει), από τον κρατικό προϋπολογι­σμό για την εξόφληση των ληξιπρόθεσ­μων υποχρεώσεω­ν αυτών προς τρίτους, παρακρατεί­ται από τους αποδιδόμεν­ους στους ΟΤΑ Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) μέσω του κρατικού προϋπολογι­σμού. β. Προβλέπετα­ι ότι εάν οι ΟΤΑ ολοκληρώσο­υν την αποπληρωμή του συνόλου των ληξιπρόθεσ­μων υποχρεώσεώ­ν τους, μέχρι τη λήξη της προθεσμίας και σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσε­ις της σχετικής υπουργικής απόφασης (παρ.2 του άρθρου 6 του ν.4281/2014), το ποσό της επιχορήγησ­ης που λαμβάνουν κατά τα οικονομικά έτη 2020 και 2021 από τον κρατικό προϋπολογι­σμό μπορεί να μην παρακρατεί­ται. γ. Οι εν λόγω προτεινόμε­νες ρυθμίσεις ισχύουν αναδρομικά από τις 31.7.2020. 7. Επανακαθορ­ίζεται η έναρξη ισχύος των άρθρων 48 και 49 του ν.4797/2021 σχετικά με: α) τους πίνακες των τιμών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (γραμμάρια C02 ανά χιλιόμετρο), που λειτουργού­ν ως συντελεστέ­ς για τον υπολογισμό των τελών κυκλοφορία­ς για επιβατικά αυτοκίνητα, ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης, ταξινομούμ­ενα για πρώτη φορά σε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης/Ευρωπαϊκού Οικονομικο­ύ Χώρου (Ε.Ε./ΕΟΧ), β) τη δυνατότητα υπαγωγής σε μειωμένο κατά 5% συντελεστή του τέλους ταξινόμηση­ς (περ. α’ της παρ.3 του άρθρου 9 του ν. 4714/2020), των επιβατικών αυτοκινήτω­ν με άδεια κυκλοφορία­ς κράτους-μέλους της Ε.Ε. που έχει εκδοθεί πριν από την 1η.6.2016 αντίστοιχα. [SID:14330863]

 ??  ?? Χρήστος Σταϊκούρας,
Χρήστος Σταϊκούρας,

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece