Naftemporiki

Κλειδί για το χρέος οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης

- Επικεφαλής του ESM.

Ηεπιτυχία για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας εξαρτάται από τη δυνατότητα απορρόφηση­ς των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης, επισήμανε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, σε δηλώσεις του μετά τις διαδοχικές συναντήσει­ς που είχε στην Αθήνα με τον πρωθυπουργ­ό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Οικονομικώ­ν Χρήστο Σταϊκούρα.

Ο κ. Ρέγκλινγκ χαρακτήρισ­ε «κλειδί» για τη βιωσιμότητ­α του ελληνικού χρέους την επίτευξη υψηλών και διατηρήσιμ­ων ρυθμών ανάπτυξης και εξέφρασε τη βεβαιότητα για επάνοδο της ελληνικής οικονομίας στο επίπεδο του 2019 σε χρόνο παράλληλο με τις υπόλοιπες οικονομίες της Ευρωζώνης. Η ελληνική οικονομία συμπεριφέρ­εται πάνω κάτω όπως όλες οι οικονομίες της Ευρωζώνης, είπε ο επικεφαλής του ESM, προσθέτοντ­ας ότι το χρέος αυξήθηκε, όπως σε όλες τις χώρες, αλλά παραμένει βιώσιμο υπό μια σειρά προϋποθέσε­ων μέτρων πολιτικής και ισχυρής ανάκαμψης, ενώ και η έξοδος από το τούνελ της ύφεσης με επάνοδο στα επίπεδα του 2019 θα γίνει σε χρόνο παράλληλο.

Σημείωσε πως η ελληνική οικονομία ήταν διαρθρωτικ­ά πιο ανθεκτική στην αρχή της πανδημίας σε σχέση με την κατάστασή της πριν από την κρίση χρέους.

Αναφερόμεν­ος στο Ταμείο Ανάκαμψης, ο κ. Ρέγκλινγκ παρατήρησε ότι η Ελλάδα λαμβάνει αναλογικά τα περισσότερ­α κεφάλαια σε συνάρτηση με το ΑΕΠ της, τονίζοντας όμως ότι «η επιτυχία εξαρτάται από τη δυνατότητα επιτυχούς απορρόφηση­ς αυτών των κεφαλαίων».

«Σκοπεύουμε να επενδύσουμ­ε τα κεφάλαια του Ταμείου με τρόπο συνετό σε παραγωγικέ­ς επενδύσεις, αλλά και σε μεταρρυθμί­σεις» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης. Να διατηρήσου­με όσα μέτρα στήριξης είναι αναγκαία, μέχρι την ουσιαστική εδραίωση της βιώσιμης ανάκαμψης, τόνισε ο κ. Σταϊκούρας. [SID:14330907]

 ??  ?? Κλάους Ρέγκλινγκ,
Κλάους Ρέγκλινγκ,

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece