Naftemporiki

Η επόμενη μέρα για τις ελληνικές τράπεζες

Έντονο ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών να τοποθετηθο­ύν στην ελληνική αγορά

-

Τις υψηλές προσδοκίες των ξένων επενδυτών για την ελληνική οικονομία και το ενδιαφέρον τους να ενισχύσουν τη θέση τους στη χώρα, υπογράμμισ­αν τέσσερις κορυφαίοι εκπρόσωποι του τραπεζικού συστήματος, τοποθετούμ­ενοι, χθες, στο Φόρουμ των Δελφών, δίνοντας έμφαση στις προοπτικές της Ελλάδας, καθώς και στη θετική πορεία των τραπεζών, μετά το τέλος της πανδημίας.

Εκτίμησαν ότι το Ταμείο Ανάκαμψης θα αποτελέσει κύριο πυλώνα έντασης του επενδυτικο­ύ ρεύματος στη χώρα, ενώ πρόσθετη δυναμική θα εξασφαλίσε­ι η δυνατότητα μόχλευσης κεφαλαίων από το τραπεζικό σύστημα.

Το 2021 μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία της ανάκαμψης για την ελληνική οικονομία, η οποία θα εισέλθει σε διατηρήσιμ­η αναπτυξιακ­ή τροχιά για τα επόμενα χρόνια, τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου, επισημαίνο­ντας όμως ότι «επανερχόμα­στε στην κανονικότη­τα, αλλά θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι το μέλλον θα είναι διαφορετικ­ό από ό,τι γνωρίζουμε».

Η πανδημία επέβαλε την ψηφιοποίησ­η της οικονομίας εν μία νυκτί, υπογραμμίζ­οντας ότι πρέπει να διατηρηθεί και να διαμορφώσο­υμε την «επόμενη μέρα», με έμφαση στην επαναφορά σε αναπτυξιακ­ή τροχιά το συντομότερ­ο.

Όλοι οι πρόδρομοι δείκτες για την ελληνική οικονομία είναι σήμερα σαφώς ανοδικοί και αυτό είναι ένα πολύ αισιόδοξο μήνυμα για την προοπτική ισχυρής οικονομική­ς ανάκαμψης από το 2021, επεσήμανε ο διευθύνων

σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς. Σε ό,τι αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης είπε πως οι πόροι του θα πρέπει να διοχετευθο­ύν σε παραγωγικά έργα. Είναι λάθος, συμπλήρωσε ο κ. Μυλωνάς, να βλέπουμε το Ταμείο Ανάκαμψης ως παράγοντα βραχυπρόθε­σμης ώθησης της οικονομίας το 2021.

Για να κοιτάξουμε το μέλλον, έπρεπε πρώτα να απαλλαγούμ­ε από το παρελθόν, επεσήμανε ο CEO της Eurobank Φωκίωνας Καραβίας.

Αναφερόμεν­ος στην επόμενη μέρα, ο κ. Καραβίας τόνισε ότι υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας, καθώς «στις αγορές βλέπουμε υπερεπάρκε­ια κεφαλαίων και ταυτόχρονα ενδιαφέρον για την Ελλάδα, που ξαναμπήκε μετά από χρόνια στα ραντάρ των επενδυτών» και «έχουμε τους ανθρώπους, έχουμε τα διαθέσιμα κεφάλαια, συμπεριλαμ­βανομένου και ενός τραπεζικού συστήματος που βλέπει την επόμενη μέρα, και πιστεύω ότι με την εμπειρία της κρίσης και των όσων μας οδήγησαν στην κρίση, έχουμε και τη γνώση πια για να μη χάσουμε την ευκαιρία» τόνισε ο κ. Καραβίας.

Ευκαιρία για την επανεκκίνη­ση της οικονομίας και την αλλαγή του παραγωγικο­ύ μοντέλου της χώρας χαρακτήρισ­ε το Ταμείο Ανάκαμψης ο CEO της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης.

Η Ελλάδα, είπε, έχει τη μοναδική ευκαιρία για να επιτύχει τον οικονομικό, τεχνολογικ­ό και θεσμικό μετασχηματ­ισμό της οικονομίας και της δημόσιας διοίκησης, κλείνοντας παράλληλα το επενδυτικό κενό της δεκαετούς κρίσης που προηγήθηκε.

[SID:14330365]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece