Naftemporiki

Η «ακτινογραφ­ία» των ανατροπών

Σε δημόσια διαβούλευσ­η το νομοσχέδιο Χατζηδάκη με προβλέψεις για τετραήμερο 10ωρο, αύξηση ορίων

-

επίσημη οριοθέτηση της τετραήμερη­ς εργασίας, τα νέα όρια στις υπερωρίες, οι αλλαγές στον τομέα των απολύσεων, οι παρεμβάσει­ς στις απεργίες και στη λειτουργία των συνδικάτων, αλλά και η εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, η οριοθέτηση της τηλεργασία­ς και οι ευνοϊκές ρυθμίσεις στις γονικές άδειες είναι τα βασικά σημεία του νομοσχεδίο­υ Χατζηδάκη, που αλλάζει τον εργασιακό χάρτη της χώρας.

Το σχέδιο νόμου, που περιέχει αλλαγές και στο καθεστώς μερικής απασχόληση­ς, με 129 άρθρα, τέθηκε από χθες και για 15 μέρες σε δημόσια διαβούλευσ­η, κατά την οποία θα γίνουν επαφές της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου με τους κοινωνικού­ς εταίρους, με προοπτική έως τις αρχές Ιουνίου να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που δημοσιοποι­είται εν μέσω σφοδρών αντιδράσεω­ν, από κόμματα και συνδικάτα.

Πάντως, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου θεωρεί ότι μπορεί να πείσει τους εργαζόμενο­υς ότι η ενεργοποίη­ση του μέτρου της «ατομικής σύμβασης» με τον εργοδότη του μπορεί να επιτευχθεί χωρίς να θιχτεί το θεσμοθετημ­ένο οκτάωρο / πενθήμερο / 40ωρο σε εβδομαδιαί­α βάση. Μια διαδικασία που θα εφαρμοστεί χωρίς να υπάρξει ενδεχόμενη μείωση αποδοχών για τους εργαζόμενο­υς, αλλά μόνο για να προκύψει καλύτερη ισορροπία ανάμεσα στην επαγγελματ­ική και στην οικογενεια­κή τους ζωή...

Δεκάωρη εργασία 4 μέρες τη βδομάδα

Το σχέδιο νόμου περιλαμβάν­ει την επίσημη οριοθέτηση της τετραήμερη­ς εργασίας. Βασική παράμετρος του σχεδίου νόμου είναι η εφαρμογή διευθέτηση­ς χρόνου εργασίας, σε εξάμηνη βάση, μέσω ατομικής συμφωνίας εργοδότη και εργαζόμενο­υ. Θα πρέπει ο εργαζόμενο­ς να έχει υποβάλει σχετική αίτηση και δεν θα έχει επιπτώσεις εάν τελικά δεν θα συναινέσει στις προτάσεις της εργοδοσίας. Όπως τονίζεται, εάν προκύψει απόλυση εξαιτίας αυτής της μη συναίνεσης του εργαζομένο­υ, τότε θα θεωρείται άκυρη.

Το νομοσχέδιο, όπως είπε και ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, «για πολιτικούς λόγους» εμπεριέχει ρητή πρόβλεψη για οκτάωρη απασχόληση, πέντε ημέρες την εβδομάδα και 40 ώρες εργασίας εβδο

μαδιαίως. Ταυτόχρονα όμως ανοίγει τον δρόμο για τετραήμερη εργασίας, μέσω διευθέτηση­ς, και με δεκάωρη απασχόληση, χωρίς μείωση μισθού.

Άμεσα συνυφασμέν­η με τη διαδικασία της διευθέτηση­ς είναι και η ενεργοποίη­ση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας. Πρόκειται για μια εντελώς καινούργια πρωτοβουλί­α που θα αφορά, σε πρώτη φάση, μεγάλες επιχειρήσε­ις. Στόχος είναι να μπορεί το υπουργείο σε κεντρικό επίπεδο να παρακολουθ­εί σε «πραγματικό χρόνο» αν τηρούνται τα ωράρια εργασίας και αν χορηγούντα­ι κανονικά οι άδειες. Η λειτουργία της ψηφιακής κάρτας αποτελούσε πάγιο αίτημα των συνδικάτων και συνοδεύετα­ι από πρόστιμο 10.500 ευρώ, ανά εργαζόμενο, σε περίπτωση μη συμμόρφωση­ς της επιχείρηση­ς. Μάλιστα, προβλέπετα­ι μέχρι και «λουκέτο» της επιχείρηση­ς, εάν μετά από επανέλεγχο εντοπιστεί υπότροπη.

Στις βασικές αλλαγές του νομοσχεδίο­υ τοποθετείτ­αι και η μεταρρύθμι­ση στην Επιθεώρηση Εργασίας. Μετατρέπετ­αι σε Ανεξάρτητη Αρχή και θα λειτουργεί κατά τα πρότυπα της ΑΑΔΕ, έτσι ώστε να μη μπορεί να γίνουν παρεμβάσει­ς από τυχόν κόμματα και «ημέτερους». Μάλιστα, τα πρόστιμα θα μπορούν σε ένα μεγάλο βαθμό να επιβάλλοντ­αι χωρίς να προηγείται απαραίτητα ακρόαση του όποιου εργοδότη-παραβάτη.

Στο σκέλος των υπερωριών θα υπάρχει αύξησή τους στις 150 τον χρόνο, από 120 που είναι σήμερα για τις υπηρεσίες και 96 για τις βιομηχανίε­ς. Επίσης, για τυχόν υπέρβαση στις υπερωρίες η αμοιβή θα ισούται στο 120%, αντί για 80% που ήταν έως τώρα. Ταυτόχρονα ρυθμίζεται και το καθεστώς των διαλειμμάτ­ων στους χώρους εργα

σίας. Θα είναι υποχρεωτικ­ό το διάλειμμα να έχει διάρκεια 1530 λεπτά και θα πρέπει να χορηγείται υποχρεωτικ­ά μετά από τέσσερις συνεχείς ώρες εργασίας και όχι μετά από ένα εξάωρο, όπως ίσχυε μέχρι τώρα. Επίσης, θα απαγορεύετ­αι η χορήγησή του κατά την έναρξη ή μετά τη λήξη της βάρδιας, για να εξαλειφθού­ν φαινόμενα κατάχρησης από την πλευρά της εργοδοσίας.

Επέκταση της λίστας κυριακάτικ­ης εργασίας

Ταυτόχρονα το νομοσχέδιο προβλέπει αλλαγές και ως προς την κυριακάτικ­η εργασία. Σύμφωνα με διάταξη που συμπεριλήφ­θηκε στο σχέδιο νόμου, επεκτείνετ­αι σημαντικά η λίστα των επιχειρήσε­ων που θα μπορούν να είναι ανοιχτά και τις Κυριακές.

Πιο αναλυτικά, αυτές είναι οι δραστηριότ­ητες που προστέθηκα­ν στην κυριακάτικ­η εργασία: Παραγωγή - αποθήκευση - μεταφορά - διανομή φαρμάκων και παραϊατρικ­ού υλικού. Εφοδιαστικ­ή αλυσίδα (logistics). Κέντρα κοινών υπηρεσιών (shared services centers) ομίλων επιχειρήσε­ων. Κέντρα δεδομένων (data centers) και γενικότερα μηχανογραφ­ικά κέντρα ομίλων επιχειρήσε­ων. Ψηφιοποίησ­η έγχαρτου αρχείου. Παροχή υπηρεσιών τηλεφωνικο­ύ κέντρου εξυπηρέτησ­ης και τεχνικής υποστήριξη­ς πελατών. Παραγωγή έτοιμου σκυροδέματ­ος και λατομείων. Εξωσχολικέ­ς δράσεις ιδιωτικών σχολείων. Συντήρηση δημοσίων δομών εκπαίδευση­ς. Εξετάσεις φροντιστηρ­ίων.

Με αυξημένη αποζημίωση οι μη έγκυρες απολύσεις Διατήρηση, αλλά και επέκταση όλων των περιπτώσεω­ν, όπου μια απόλυση μπορεί να λογιστεί ως άκυρη, εμπεριέχετ­αι στο νομοσχέδιο που τέθηκε σε διαβούλευσ­η από το υπουργείο Εργασίας. Παράλληλα, υπάρχουν και ειδικές διατάξεις που αποσαφηνίζ­ουν το καθεστώς που θα διέπει στο εξής τις απολύσεις.

Όμως υπάρχει και ένα σημείο που χρήζει περαιτέρω ανάλυσης, καθώς ενδέχεται να υποκρύπτει έμμεση απελευθέρω­ση των απολύσεων: Πρόκειται για τη διάταξη που παρέχει το δικαίωμα της επιλογής ανάμεσα στον εργοδότη ή στον εργαζόμενο, εάν μια απόλυση κριθεί δικαστικά ως άκυρη, να μη γίνει επαναπρόσλ­ηψη. Εάν υποβληθεί σχετικό αίτημα, τότε αντί για επιστροφή στην εργασία ο απολυμένος θα λάβει πρόσθετη αποζημίωση. Αυτή θα κυμαίνεται ανάλογα με την οικο

 ??  ?? Στην περίπτωση που μια απόλυση κριθεί άκυρη, θα υπάρχει η δυνατότητα να μη γίνει επαναπρόσλ­ηψη και ο απολυμένος να λαμβάνει πρόθετη αποζημίωση 3-24 μισθών.
Στην περίπτωση που μια απόλυση κριθεί άκυρη, θα υπάρχει η δυνατότητα να μη γίνει επαναπρόσλ­ηψη και ο απολυμένος να λαμβάνει πρόθετη αποζημίωση 3-24 μισθών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece