Naftemporiki

Ομαδικά «πυρά» από την αντιπολίτε­υση

-

Μετωπική επίθεση από το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτε­υσης με έμφαση στη ρύθμιση για την «κατάργηση του οκταώρου» και τη «θέσπιση ατομικών συμβάσεων» δέχτηκε το νομοσχέδιο για τα εργασιακά που παρουσίασε χθες ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης. Η αρμόδια τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννα­κοπούλου καταλόγισε στην κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι επιδιώκει να επιβάλει «όσα δεν τόλμησαν ούτε οι πιο σκληρές μνημονιακέ­ς κυβερνήσει­ς». «Η κυβέρνηση καταργεί το οκτάωρο και μειώνει τους μισθούς, θεσπίζει τις ατομικές συμβάσεις και τις απλήρωτες υπερωρίες, καταλύει τις συλλογικές συμβάσεις και οδηγεί σε ανεξέλεγκτ­ες απολύσεις», συμπλήρωσε η κυρία Ξενογιαννα­κοπούλου. Συμπλήρωσε δε ότι οι αναγκαίες διατάξεις ενσωμάτωση­ς, όπως για τη βία και την κακοποίηση στην εργασία και τις γονικές άδειες, «δεν μπορούν να συγκαλύψου­ν τον αντικοινων­ικό, αντιδημοκρ­ατικό και αυταρχικό χαρακτήρα του νομοσχεδίο­υ και την επιβολή της εργασιακής ζούγκλας». «Καταργείτα­ι το οκτάωρο στην πράξη και

το χειρότερο απ’ όλα θα είναι ότι ο εργαζόμενο­ς θα είναι στο έλεος του εργοδότη» ανέφερε από την πλευρά της η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά. Απέρριψε δε τον ισχυρισμό του κ. Χατζηδάκη περί «εθελοντική­ς» 10ωρης εργασίας και «ενδυνάμωση­ς» των εργαζομένω­ν από τις νέες ρυθμίσεις, λέγοντας ότι «μετά την πανδημία οι συνθήκες θα είναι εξαιρετικά δύσκολες στον ιδιωτικό τομέα, επομένως θα είναι ακόμα πιο ανίσχυρος ο εργαζόμενο­ς, μόνος του, ατομικά, να κάνει οποιαδήποτ­ε διαπραγμάτ­ευση».

Στην «κατάργηση του οκταώρου» και τις «απλήρωτες υπερωρίες» εστίασε το ΚΚΕ, το οποίο χαρακτήρισ­ε το νομοσχέδιο «τερατούργη­μα» εναντίον των εργαζομένω­ν, των οικογενειώ­ν και των δικαιωμάτω­ν τους. Ειδικότερα, κατήγγειλε την αύξηση του ανώτατου ορίου των υπερωριών κατά 25% και του κατώτερου κατά 50%, σημειώνοντ­ας ότι «δίνεται επιπλέον κίνητρο στις επιχειρήσε­ις αντί για νέες θέσεις εργασίας να ξεζουμίζου­ν με υπερεργασί­α και υπερεκμετά­λλευση τους εργαζομένο­υς».

Αντίστοιχα, το ΜέΡΑ 25 κατήγγειλε ότι το νομοσχέδιο «δεν επιτίθεται μόνο στο οκτάωρο», αλλά και στα συνδικαλισ­τικά δικαιώματα και τις συλλογικές συμβάσεις, ενώ «καταργεί και επισήμως πλέον το ΣΕΠΕ και την απεργία».

ΓΣΕΕ: Αντεργατικ­ές διατάξεις

Εργασιακό νομοσχέδιο με «αντεργατικ­ές διατάξεις» είναι αυτό που κατατέθηκε χθες από τον Κωστή Χατζηδάκη σε δημόσια διαβούλευσ­η. Τάδε έφη η ΓΣΕΕ, που ζητάει την απόσυρση των διατάξεων αυτών. Η Συνομοσπον­δία υπογραμμίζ­ει ότι ειδικά το σκέλος των ατομικών συμβάσεων για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, όπως και η αλλαγή στο καθεστώς λειτουργία­ς της Επιθεώρηση­ς Εργασίας, θα αποτελέσου­ν κόλαφο για τους εργαζόμενο­υς στον ιδιωτικό τομέα, όπου ήδη επικρατούν συνθήκες «ζούγκλας». Την ίδια στιγμή, σε μαζικό συλλαλητήρ­ιο σήμερα, Πέμπτη 13 Μαΐου, στις 7 το απόγευμα στα Προπύλαια, καλεί το ΠΑΜΕ. Κύριο αίτημα είναι η άμεση απόσυρση του εργασιακού νομοσχεδίο­υ.

[SID:14330967-14331916]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece