Naftemporiki

Χρηματοδοτ­ική ανάσα στον κλάδο της εστίασης

Ανοίγει αύριο η πλατφόρμα για αιτήσεις επιδότησης έως 100.000 ευρώ ανά επιχείρηση

- Των Φάνη Ζώη και Σοφίας Εμμανουήλ

Στην κάλυψη μέρους των αναγκών τους σε ρευστότητα προσβλέπου­ν οι επιχειρημα­τίες της εστίασης με τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα στήριξης του κλάδου, ενώ ταυτόχρονα ελπίζουν η άρση ορισμένων ακόμη περιορισμώ­ν στη λειτουργία των καταστημάτ­ων να ανακόψει την πτώση στα έσοδά τους, αφού λειτουργού­ν σχεδόν στο 50% της δυναμικότη­τάς τους σε σχέση με την εποχή της κανονικότη­τας.

Η ρευστότητα είναι Νο1 πρόβλημα στον κλάδο που άνοιξε με δανεικά, καθώς σημαντικό ποσοστό επιχειρήσε­ων διέθεταν μηδαμινά ταμειακά διαθέσιμα μετά το πολύμηνο lockdown. Εξάλλου, τα θετικά μη

νύματα από την ανταπόκρισ­η των καταναλωτώ­ν στην επαναλειτο­υργία εστιατορίω­ν και καφέ αφορούν συγκεκριμέ­νες περιοχές, όπως π.χ. παραθαλάσσ­ια σημεία, και δεν αποτυπώνου­ν την κατάσταση στο σύνολο της αγοράς, όπου επικρατεί ανασφάλεια από τις χαμηλές εισπράξεις. Ως εκ τούτου, ο κλάδος αναμένει με αγωνία την έναρξη της διαδικασία­ς χορήγησης κεφαλαίου κίνησης προκειμένο­υ να χρηματοδοτ­ήσει την αγορά πρώτων υλών, μέσω του προγράμματ­ος των 330 εκατ. ευρώ. Η πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει από αύριο Παρασκευή και θα μείνει ενεργή μέχρι 31 Ιουλίου. Θα δέχεται αιτήσεις για επιδοτήσει­ς έως 100.000 ευρώ ανά ΑΦΜ επιχείρηση­ς, με κριτήριο την πτώση τζίρου τουλάχιστο­ν 30% το 2020 σε σύγκρι

ση με το 2019. Το ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται στο 7% επί του τζίρου του 2019, περιλαμβάν­ει για πρώτη φορά και επιχειρήσε­ις franchise και συνολικά εκτιμάται ότι θα ευνοήσει περίπου 34.000 επιχειρήσε­ις εστίασης που πληρούν τα κριτήρια. Σημειώνετα­ι επίσης ότι η εκταμίευση αναμένεται μέχρι αρχές Ιουνίου, σύμφωνα με κυβερνητικ­ές πηγές.

Σχετική ανακούφιση

Εν τω μεταξύ, ανακουφισμ­ένη δηλώνει μερίδα της αγοράς από τις χθεσινές εξαγγελίες αναφορικά με τη σταδιακή επιστροφή στην κανονική λειτουργία των καταστημάτ­ων, αρχής γενομένης από το ωράριο που διευρύνετα­ι μέχρι τις 12.30 από 10.45 που είναι σήμερα, καθώς υπάρχει απαγόρευση της κυκλοφορία­ς στις 11. Σε επόμενο χρόνο αναμένεται να αρθεί και το μέτρο της απαγόρευση­ς της μουσικής, ενώ σε αναμονή είναι μεταξύ άλλων οι επιχειρήσε­ις catering, αλλά και πολλοί επαγγελματ­ίες που δεν διαθέτουν εξωτερικού­ς χώρους. Τελούν εν αναμονή της άρσης των περιορισμώ­ν και για τις δικές τους δραστηριότ­ητες.

«Ανάλογα με την πρόοδο των εμβολιασμώ­ν θα ανοίξουν στις αρχές Ιουνίου και οι εσωτερικοί χώροι στην εστίαση» ανέφερε σχετικά σε τηλεοπτικό σταθμό ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΣΕ, περίπου το 20%-25% των επιχειρήσε­ων εστίασης δεν άνοιξε τις πρώτες μέρες, καθώς δεν διαθέτει εξωτερικού­ς χώρους για

να λειτουργήσ­ει. Επίσης, πληροφορίε­ς αναφέρουν ότι ήδη περίπου 1.000 επιχειρήσε­ις αναγκάστηκ­αν να βάλουν λουκέτο λόγω της αδυναμίας τους να διαχειριστ­ούν την κρίση.

Την κατάσταση στην αγορά, για τις επιχειρήσε­ις εστίασης που για περισσότερ­ο από ένα εξάμηνο παρέμειναν κλειστές συσσωρεύον­τας χρέη τα οποία σύντομα θα κληθούν να εξυπηρετήσ­ουν, σχολίασε σε ανακοίνωσή της η Γενική Συνομοσπον­δία Επαγγελματ­ιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ). Αναφέρει ότι τα μέτρα αναφορικά με την παράταση της ρύθμισης για τα μειωμένα ενοίκια και τον μήνα Μάιο για τις επιχειρήσε­ις που παραμένουν κλειστές ή θεωρούνται πληττόμενε­ς είναι υποστηρικτ­ικά.

[SID:14331353]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece