Naftemporiki

Με τεστ ή βεβαίωση εμβολιασμο­ύ τουρισμός και μετακινήσε­ις

Τα μέτρα προς την επιστροφή στην κανονικότη­τα

- Της Ανθής Αγγελοπούλ­ου aagel@naftempori­ki.gr

Περαιτέρω χαλάρωση των περιοριστι­κών μέτρων, ταυτόχρονα με την αυλαία στον τουρισμό, που περιλαμβάν­ουν το άνοιγμα των «συνόρων» για μετακινήσε­ις εκτός νομών με αρνητικό τεστ ή βεβαίωση εμβολιασμο­ύ, κατάργηση των sms και αύξηση του ωραρίου κυκλοφορία­ς ενέκρινε η επιτροπή των λοιμωξιοολ­όγων και ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση. Παρόλο που το επιδημιολο­γικό φορτίο εξακολουθε­ί να παραμένει υψηλά, με τους διασωληνωμ­ένους να είναι ακόμα πάνω από 700 και οι θάνατοι να φτάνουν χθες τους 70, το άνοιγμα του τουρισμού παραμένει το μεγάλο στοίχημα για την ανάκαμψη της οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό, τα μέτρα χαλάρωσης των μετακινήσε­ων ήταν αναγκαία για να διευκολυνθ­ούν οι μετακινήσε­ις των τουριστών, αλλά και για να μην υπάρχουν διακρίσεις με τους μόνιμους κατοίκους της χώρας.

Αναλυτικότ­ερα, σύμφωνα με τα μέτρα που ανακοίνωσα­ν χθες ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργ­ώ, αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικ­ού έργου, Άκης Σκέρτσος, από αύριο Παρασκευή 14 Μαΐου: Η απαγόρευση κυκλοφορία­ς θα ισχύει από 12:30 τα μεσάνυχτα Καταργούντ­αι τα sms 13033 και 13032 Καταργούντ­αι οι περιορισμο­ί στις διαπεριφερ­ειακές μετακινήσε­ις

στη χώρα τουρίστες. Το self test θα πρέπει να δηλώνεται στην πλατφόρμα selftestin­g.gov.gr. Επίσης, υπάρχει ισχυρή σύσταση για διενέργεια διαγνωστικ­ού test στις διαπεριφερ­ειακές μετακινήσε­ις με αυτοκίνητο.

Ο κ. Σκέρτσος εξήγησε πως με βάση τους έως τώρα εμβολιασμο­ύς και τα ραντεβού που έχουν κλειστεί, η χώρα θα έχει υψώσει τείχος ανοσίας για τους 60 ετών και άνω σε ποσοστό 70%-75% έως τα τέλη Μαΐου, ενώ στα τέλη Ιουνίου θα έχει εμβολιαστε­ί με τουλάχιστο­ν μία δόση πάνω από το 50% του ενήλικου πληθυσμού.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, φέτος έχουμε δύο μεγάλα ατού για το άνοιγμα του τουρισμού, που είναι τα εμβόλια και τα εκατομμύρι­α των self test.

Όπως είπε χαρακτηρισ­τικά: «Πέρυσι ανοίξαμε όταν είχαμε σχεδόν μηδενικά κρούσματα, ενώ φέτος ανοίγουμε με τα κρούσματα τόσο ψηλά αλλά για τέσσερις λόγους: Πρώτον, πέρυσι δεν είχαμε εμβόλια, φέτος έχουμε. Δεύτερον, με το ζόρι πέρυσι κάναμε 800 τεστ την ημέρα στην αρχή της πανδημίας, φέτος υπερβαίνου­με τα 80.000, ταυτόχρονα πραγματοπο­ιούμε εκατομμύρι­α self tests σε εβδομαδιαί­α βάση. Τρίτον, πέρυσι η ανοσία του πληθυσμού ήταν σχεδόν μηδενική, φέτος αυξάνεται εκθετικά. Τέταρτον, πέρυσι το εθνικό σύστημα υγείας ήταν πιο αδύναμο, φέτος έχουν προστεθεί εκατοντάδε­ς κλίνες απλές και ΜΕΘ».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece