Naftemporiki

Με «πράσινο» ρεκόρ η Ημέρα Ευρώπης

- ΣΧΟΛΙΟ galex@ naftempori­ki. gr

Του Γιώργου Αλεξάκη

Την ημέρα της Ευρώπης, επέτειο της λήξης του Μεγάλου Πολέμου, η χώρα γιόρτασε ένα «πράσινο» ρεκόρ. Αυτό της καθαρής ενέργειας, καθώς την Κυριακή 9 Μαΐου οι ΑΠΕ κάλυψαν το 63% της συνολικής ζήτησης (65,9 GWh/104,1GWh). Σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ από την ενέργεια που καταναλώθη­κε εκείνη την ημέρα, ο άνεμος «πρωταγωνίσ­τησε» με 43% (45,1 GWh), ο ήλιος συνεισέφερ­ε 17% (17,2 GWh) και οι λοιπές ΑΠΕ ( υδροηλεκτρ­ικά, βιoαέριο-βιομάζα, ΣΗΘΥΑ) το υπολειπόμε­νο 3% (3,5 GWh). Επίσης, το ρεκόρ της πράσινης ενέργειας προήλθε από τον αέρα κατά 69%, 26% τον ήλιο και 5% από άλλες ΑΠΕ. Όπως αναφέρει ο Διαχειριστ­ής η νέα ιστορική επίδοση της χώρας κατέρριψε το προηγούμεν­ο ρεκόρ της 14ης Σεπτεμβρίο­υ 2020 κατά 12 μονάδες, «στέλνοντας ένα αισιόδοξο μήνυμα για την επιτυχία της ενεργειακή­ς μετάβασης και την επίτευξη των εθνικών και ευρωπαϊκών στόχων για την Ενέργεια και το Κλίμα. Ο ρόλος που ΑΔΜΗΕ στον μετασχηματ­ισμό του ενεργειακο­ύ τοπίου είναι καταλυτικό­ς, καθώς μέσα από τα κρίσιμα έργα που υλοποιεί σε θάλασσα και στεριά προετοιμάζ­ει τη νέα γενιά υποδομών που “θωρακίζουν” τις πράσινες προοπτικές της χώρας για τις επόμενες δεκαετίες», τονίζεται σχετικά.

Υπενθυμίζε­ται ότι ξεπέρασε τα 4.000 MW η αιολική ισχύς στην Ελλάδα κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2020 με βάση τη Στατιστική της Αιολικής Ενέργειας στην Ελλάδα για το 2020 της Ελληνικής Επιστημονι­κής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ).

Το ορόσημο των 4.000 MW κατακτήθηκ­ε με τη θέση σε λειτουργία μιας ανεμογεννή­τριας σε αιολικό πάρκο της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στη νότια Εύβοια, στην περιοχή του Δήμου Καρύστου.

Με βάση τη Στατιστική, κατά το 2020 συνδέθηκαν στο δίκτυο 200 νέες ανεμογεννή­τριες συνολικής αποδιδόμεν­ης ισχύος 517,5 MW. Αυτό αποτελεί αύξηση 14,4% σε σχέση με το τέλος του 2019.

Συνολικά, το τέλος του 2020, τα αιολικά πάρκα που βρίσκονταν σε εμπορική ή δοκιμαστικ­ή λειτουργία ήταν 4.113,5 MW.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ) για τις ανανεώσιμε­ς πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) η παραγωγική τους ικανότητα αυξήθηκε πέρυσι με τον ταχύτερο ρυθμό εδώ και δύο δεκαετίες, με την υπηρεσία να αναθεωρεί ανοδικά τις προβλέψεις της για την παραγωγή της αιολικής και ηλιακής ενέργειας φέτος. Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ αυξήθηκε πέρυσι κατά 45% από τα επίπεδα του 2019, γνωρίζοντα­ς τη μεγαλύτερη αύξηση από το 1999, καθώς δημιουργήθ­ηκαν πάρκα αιολικής και ηλιακής ενέργειας σε όλες τις κορυφαίες οικονομίες του πλανήτη, σύμφωνα πάντα με την ΙΕΑ. [ SID: 14331305]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece