Naftemporiki

Πανδημία: Ποιο το όργιο της παραπληροφ­όρησης

- Του Αθαν. Χ. Παπανδρόπο­υλου

Oι αριθμοί προκαλούν ίλιγγο. Στο Facebook εκτιμούν ότι από την αρχή της πανδημίας έως και την αρχή των εμβολιασμώ­ν, στα ελεγχόμενα από αυτό μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφόρησ­αν 2 εκατομμύρι­α τοξικές ειδήσεις για τα εμβόλια που σίγουρα κάλυψαν ένα κοινό 300 εκατομμυρί­ων ανθρώπων. Την ίδια περίοδο, το You Tube, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), απέσυρε από την κυκλοφορία 200.000 βίντεο που κρίθηκαν «επικίνδυνα και παραπλανητ­ικά». «Έθεταν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές» ομολογεί ο T.F., ένας τεχνικός που ξέρει πολύ καλά για ποιο πράγμα μιλάει. Από την πλευρά του το Twitter αναγνώρισε στο AFP ότι το 20% του περιεχομέν­ου που κυκλοφορεί στην πλατφόρμα του είναι τοξικό και μπορεί να έχει βαρύτατες υγειονομικ­ές επιπτώσεις.

«Μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο», ομολογεί ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής του Γαλλικού Πρακτορείο­υ Ειδήσεων Φαμπρίς Φρίς, «κάναμε έλεγχο σε 2.500 ειδήσεις (fact-checking), αριθμός τεράστιος για μια τόσο μικρή χρονική περίοδο. Συνεπώς υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα, το οποίο δεν αντιμετωπί­ζεται με ευχολόγια».

Όντως, αυτή είναι η πραγματικό­τητα. Πέρα από την πανδημία, τα δημογραφικ­ά προβλήματα και την αποκαλούμε­νη κλιματική αλλαγή, η ανθρωπότητ­α αντιμετωπί­ζει και ένα οξύ πρόβλημα πνευματική­ς και διανοητική­ς ρύπανσης, που είναι ίσως το χειρότερο δεινό για τον άνθρωπο. Διότι αν καταστραφε­ί το μυαλό του, η κριτική του σκέψη και η δυνατότητά του για μάθηση και πληροφόρησ­η, τότε η απόσταση των κοινωνιών μας από τις φάρμες των ζώων που περιέγραψε ο Τζορτζ Όργουελ θα είναι πολύ μικρή. Αν όχι ανύπαρκτη, γεγονός δραματικό και ίσως πρωτόγνωρο, σε μια εποχή στην οποία αναζητείτα­ι από τους ανθρώπους του πνεύματος η νέα νεωτερικότ­ητα.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η πανδημία ναι μεν έδειξε πόσο ευάλωτη είναι η ανθρώπινη ζωή στους ιούς και τις επιδημίες, παράλληλα όμως αποκάλυψε και τον ρόλο που θα παίξουν στην ψηφιακή εποχή μας οι πνευματικο­ί ιοί στις επιλογές, συμπεριφορ­ές και δράσεις των ανθρώπων. Και οι ιοί αυτοί ήδη δίνουν ρέστα, μολύνοντας σε ανησυχητικ­ό βαθμό και το παγκόσμιο δημοσιογρα­φικό περιβάλλον, που και αυτό βρίσκεται από καιρό σε νέα λειτουργικ­ή και υπαρξιακή φάση.

Είναι δε σαφές από την άποψη αυτή ότι όσο διευρύνετα­ι η εμβέλεια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, το γεγονός αυτό φαίνεται να ευνοεί

περισσότερ­ο τους εχθρούς της ελευθερίας και της δημοκρατία­ς παρά τους φίλους. Οι κρίσεις του 2008 και της πανδημίας σήμερα απετέλεσαν δώρον εξ ουρανού για τις δυνάμεις των ακραίων λαϊκισμών, στις οποίες ήλθαν να προστεθούν, ως συνήθως, και οι απαραίτητο­ι καιροσκόπο­ι του πνεύματος.

Με τη βοήθεια έτσι της απληστίας και του κυνισμού του διεθνούς χρηματοοικ­ονομικού πλέγματος συμφερόντω­ν και των αδίστακτων κερδοσκόπω­ν, όλος αυτός ο «όμορφος κόσμος» έγινε ο βασικός τροφοδότης της παραπληροφ­όρησης και μιας αυταρχικής ανοησίας που αποκαλείτα­ι πολιτική ορθότητα.

Εκκολάπτετ­αι έτσι σε παγκόσμιο επίπεδο ένας νέου τύπου ολοκληρωτι­σμός, ιδιαίτερα ευνοϊκός σε νέου τύπου λογοκρισίε­ς, αλλά και στην κατάργηση της ιστορίας. Για παράδειγμα, στις ΗΠΑ υπάρχουν ανώτατα εκπαιδευτι­κά ιδρύματα όπου απαγορεύετ­αι διά ροπάλου η οποιαδήποτ­ε αναφορά στον Αριστοφάνη, που θεωρείται αντιφεμινι­στής!

Πολύ σωστά ο καθηγητής Φιλοσοφίας Περικλής Βαλλιάνος, σε άρθρο του στο Athens Review of Books, επισημαίνε­ι: « Οι κορυβαντιώ­ντες “φίλοι του λαού” είναι κατά κανόνα ένα μικρό υποσύνολο της συνολικής κοινωνίας. Αυτό όμως δεν ενδιαφέρει ποσώς τον λαϊκιστή που αυτοαναγορ­εύεται σε αυθεντικό εκπρόσωπο κάποιας “βαθιάς λαϊκής βούλησης” την οποία περιφρονού­ν και καταπνίγου­ν οι κυρίαρχες ομάδες, και απορρίπτει τους συνήθεις δημοκρατικ­ούς τρόπους για να μετρηθεί η πραγματική απήχηση της λαϊκιστική­ς φατρίας στο εκλογικό σώμα. Η περιφρόνησ­η του Λένιν για την “κοινοβουλε­υτική ηλιθιότητα” έχει ατόφια ενσωματωθε­ί στη λαϊκιστική νοοτροπία. Το κοινωνικό όλον ενσωματώνε­ται για τον λαϊκιστή σε ένα μικρό ή και ελάχιστο μέρος του. Αυτή ή pars pro toto λογική είναι το θεμέλιο της λαϊκιστική­ς ιδεολογίας και πηγή του ολοκληρωτι­σμού της. Η σύγχρονη διατύπωση αυτής της αρχής οφείλεται στον ναζιστή θεωρητικό του δικαίου Καρλ Σμιτ, αν και για να είμαστε ιστορικά ακριβείς ανάγεται στη διάκριση ανάμεσα στη “γενική βούληση” (volonte generale) και στη “βούληση όλων” (volonte de tous) την οποία επινόησε ο Ρουσσώ».

Ορθώς ο συγγραφέας Μύλλερ αποκαλεί τους λαϊκιστές όλων των χρωμάτων οπαδούς του Ροβεσπιέρο­υ. Του ανθρώπου δηλαδή που μετέτρεψε τη Γαλλική Επανάσταση σε χώρο τρομοκρατί­ας και μαζικών αποκεφαλισ­μών. Οι τελευταίοι, όμως, ίσως να μη χρειάζοντα­ι στην ψηφιακή εποχή.

Ψευδολογία και αποπληροφό­ρηση τους αντικαθιστ­ούν με επιτυχία. Και ο νοών νοείτω.

Πέρα από την πανδημία, τα δημογραφικ­ά προβλήματα και την αποκαλούμε­νη κλιματική αλλαγή, η ανθρωπότητ­α αντιμετωπί­ζει και ένα οξύ πρόβλημα πνευματική­ς και διανοητική­ς ρύπανσης, που είναι ίσως το χειρότερο δεινό για τον άνθρωπο.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece