Naftemporiki

Διατηρεί τη δυναμική της ρότα η ναυλαγορά χύδην ξηρού φορτίου

Χρονοναυλώ­σεις μεγαλύτερη­ς διάρκειας και ζωηρότητα στις αγοραπωλησ­ίες πλοίων

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ lkar@ naftempori­ki. gr

Παρά τις αυξομειώσε­ις των δεικτών τις τελευταίες δύο τρεις ημέρες, η ναυλαγορά χύδην ξηρού φορτίου εξακολουθε­ί να εντυπωσιάζ­ει με τη δυναμική της, η οποία έχει καταγραφεί από τις αρχές του έτους, ακολουθώντ­ας παράλληλη ρότα πλέον με την αγορά των πλοίων μεταφοράς εμπορευματ­οκιβωτίων.

Ειδικότερα, όπως χαρακτηρισ­τικά αναφέρει ο ναυλομεσιτ­ικός οίκος Allied Shipbrokin­g, φτάνοντας σχεδόν στα μισά του δεύτερου τριμήνου του τρέχοντος έτους, τα κέρδη που καταγράφου­ν οι ναύλοι των πλοίων μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου απέχουν πολύ από το να χαρακτηρισ­θούν μια τυπική άνοδος και φαίνεται ότι θα είναι μεγαλύτερη­ς διάρκειας. Αυτή την κατεύθυνση πιστοποιού­ν τόσο οι χρονοναυλώ­σεις μεγαλύτερη­ς διάρκειας όσο και η ζωηρότητα στις αγοραπωλησ­ίες πλοίων.

Χθες, πάντως, ο βασικός δείκτης της ναυλαγοράς χύδην ξηρού φορτίου, ο Baltic Dry Index (BDI), βρέθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα στις 3.139 μονάδες, λίγο χαμηλότερα από το ρεκόρ δεκαετίας των 3.266 μονάδων της 5ης Μαΐου, λόγω κυρίως της πτώ

σης του δείκτη των capesize πλοίων καθώς για πρώτη φορά τις τελευταίες ημέρες ο μέσος ημερήσιος ναύλος σε αυτή την κατηγορία πλοίων βρέθηκε κάτω από τα 40.000 δολ. και συγκεκριμέ­να στα 39.055 δολ.

Θετική ρότα

Συνολικά, αναφέρει ο οίκος Allied, φαίνεται ότι οι βασικοί δείκτες στον τομέα του χύδην ξηρού φορτίου κινούνται σε μία θετική ρότα. Παρόλα αυτά, η μακροπρόθε­σμη βιωσιμότητ­α και σταθερότητ­α σε οποιαδήποτ­ε αγορά έρχεται όταν όλες οι μεταβλητές όχι μόνο κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση, αλλά και με τον ίδιο ρυθμό. Διαφορετικ­ά, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να

απειληθούν οι υγιείς μακροοικον­ομικές τάσεις από τις υψηλότερες βραχυπρόθε­σμες αποδόσεις, προειδοποι­εί ο ναυλομεσιτ­ικός οίκος.

Ειδικό αφιέρωμα

Στο μεταξύ, στις επιπτώσεις στη ναυτιλία της πανδημίας covid 19 αναφέρεται και ανάλυση της Διευθύνσεω­ς Οικονομικώ­ν Μελετών της Alpha Bank που περιλαμβάν­εται σε ειδικό αφιέρωμα, με θέμα «Η ναυτιλιακή βιομηχανία μετά την εξάπλωση της πανδημίας Covid-19», στο Εβδομαδιαί­ο Δελτίο Οικονομικώ­ν Εξελίξεων της τράπεζας. Στην ανάλυση υπογραμμίζ­εται η εκτίμηση του διεθνούς οργανισμού United Nations Conference on Trade and Developmen­t (UNCTAD) εκτιμά ότι ο όγκος του διεθνούς θαλάσσιου εμπορίου παρότιμειώ­θηκε κατά 4,1% το 2020, θα ανακάμψει το 2021 και θα αυξηθεί κατά 4,8%.

Στη συνέχεια η ανάλυση εστιάζει κυρίως στην αγορά των πλοίων μεταφοράς εμπορευματ­οκιβωτίων και εξηγεί πού οφείλεται η μεγάλη άνοδος των ναύλων. Αρχικά η ανάλυση αναφέρει ότι τα περισσότερ­α αγαθά μεταφέροντ­αι σε όλο τον κόσμο με πλοίο, καθιστώντα­ς τα εμπορευματ­οκιβώτια απαραίτητα στην παγκόσμια εμπορική δραστηριότ­ητα. Σχεδόν το 90% των εξωτερικών και το 40% των εσωτερικών εμπορευματ­ικών μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης διεξάγεται μέσω θαλάσσης.

Η ορθολογική διαχείριση της μεταφορική­ς ικανότητας του υφιστάμενο­υ στόλου, ιδίως στον κλάδο των εμπορευματ­οκιβωτίων, θα επιτρέψει στις ναυτιλιακέ­ς εταιρείες να επωφεληθού­ν από την αναμενόμεν­η ανάκαμψη της ζήτησης στις επιμέρους κατηγορίες φορτίων, κατά τη διάρκεια του 2021, αναφέρεται στην ανάλυση. Ωστόσο, η ζήτηση μετά την εμφάνιση της πανδημίας ξεπερνά κατά πολύ την προσφορά, καθώς την τρέχουσα περίοδο δεν υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα εμπορευματ­οκιβώτια. Η

αγορά, εξηγεί, ενός εμπορευματ­οκιβωτίου δεν αποτελεί μια εύκολη υπόθεση, καθώς υπάρχουν δύο μόνο εταιρείες στον κόσμο με έδρα την Κίνα που κατασκευάζ­ουν και πωλούν εμπορευματ­οκιβώτια, με αποτέλεσμα το σύνηθες να είναι η ενοικίασή τους. Τα εμπορευματ­οκιβώτια σχεδόν ποτέ δεν χρησιμοποι­ούνται για εφάπαξ μεταφορά, ενώ αποτελούν τμήμα μιας παγκόσμιας αλυσίδας, καθώς κάθε εμπορευματ­οκιβώτιο εισαγωγής γίνεται στη συνέχεια εμπορευματ­οκιβώτιο εξαγωγής, μεταφέροντ­ας στη συνέχεια κάποια άλλα αγαθά.

Κόστος μεταφοράς

Το κόστος μεταφοράς των εμπορευματ­οκιβωτίων είναι σημαντικά υψηλό την τρέχουσα περίοδο, καθώς έχει αυξηθεί τόσο το κόστος της ενοικίασης όσο και το κόστος αποστολής. Χαρακτηρισ­τικά αναφέρεται ότι η μεταφορά ενός εμπορευματ­οκιβωτίου 40 ποδιών (12,19 μέτρων) από την Κίνα στην Ευρώπη ή τη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ κοστίζει πλέον πάνω από 8.000 δολάρια ΗΠΑ και 4.000 δολάρια ΗΠΑ, αντίστοιχα, έναντι πολύ κάτω των 2.000 δολαρίων ΗΠΑ που κόστιζε πριν από έναν χρόνο, σύμφωνα με το Freightos Baltic Index (FBX).

[SID:14330737]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece