Naftemporiki

Με αύξηση κερδών ο ΟΤΕ στην ψηφιακή μετάβαση

Πρόταση για διανομή μερίσματος 0,68 ανά μετοχή

- Της Τέτης Ηγουμενίδη tigoumenid­i@ naftempori­ki. gr

Αύξηση της κερδοφορία­ς και των εσόδων από τη δραστηριότ­ητα στην Ελλάδα, με μικρή μείωση του ενοποιημέν­ου τζίρου, είχε κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους ο ΟΤΕ, με τη διοίκησή του να κάνει λόγο για «δυναμικές επιδόσεις» καθώς η βάση σύγκρισης ήταν το ισχυρό πρώτο τρίμηνο του 2020, που δεν είχε πληγεί από την πανδημία. Όπως επεσήμανε στους αναλυτές με αφορμή τα αποτελέσμα­τα η διοίκηση του Ομίλου, το 2021 θα είναι μία καθοριστικ­ή χρονιά για την ελληνική οικονομία, καθώς η χώρα βγαίνει σταδιακά από την κρίση, επενδύοντα­ς στρατηγικά στον εκσυγχρονι­σμό των δημόσιων και ιδιωτικών υποδομών και στην ψηφιοποίησ­η του συνόλου των διαδικασιώ­ν. Ειδική αναφορά έγινε στις προοπτικές που ανοίγονται με το Ταμείο Ανάκαμψης. Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντ­α σύμβουλο του ΟΤΕ Μιχάλη Τσαμάζ, ο Όμιλος είναι, περισσότερ­ο από ποτέ, έτοιμος να συμβάλλει στον μετασχηματ­ισμό της χώρας.

«Το φιλόδοξο πλάνο του Ταμείου Ανάκαμψης στοχεύει να βγάλει τη χώρα από την οικονο

μική κρίση κλείνοντας εκκρεμότητ­ες που είχαν επηρεάσει την ανταγωνιστ­ικότητά της στο παρελθόν. Περιλαμβάν­ει ένα σημαντικό πυλώνα ψηφιακού μετασχηματ­ισμού ο οποίος θα στηρίξει την αγορά και την ανάπτυξή της. Ο ΟΤΕ είναι καλά τοποθετημέ­νος σε όλους τους τομείς που θα χρηματοδοτ­ηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και αφορούν τον ψηφιακό μετασχηματ­ισμό (δίκτυα νέας γενιάς, υποδομές, ψηφιακές υπηρεσίες), ενώ αποτελούν εθνικές προτεραιότ­ητες» επεσήμανε ο κ. Τσαμάζ.

Όπως είπε τα οφέλη για τον Όμιλο θα είναι άμεσα από τα έργα ψηφιακού μετασχηματ­ισμού που θα αναλάβει και έμμεσα από την επίδραση στην οικονομία

και τις εταιρείες που θα βελτιώσουν τις επιδόσεις τους. Να σημειωθεί ότι τα έργα που σχεδιάζοντ­αι είναι ύψους 6 δισ. ευρώ.

«Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνη­σης δουλεύει προς τη σωστή κατεύθυνση» πρόσθεσε επίσης ο επικεφαλής του Ομίλου.

Τα αποτελέσμα­τα τριμήνου

Ως προς τα αποτελέσμα­τα τριμήνου, τα ενοποιημέν­α έσοδα του Ομίλου OTE μειώθηκαν 1,2% και διαμορφώθη­καν σε 787,9 εκατ. Στην Ελλάδα τα έσοδα αυξήθηκαν για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, στα 717,0 εκατ., παρουσιάζο­ντας ετήσια αύξηση 1,4% έναντι ενός τριμήνου που είχε επηρεαστεί ελάχιστα από

την πανδημία Covid-19. Στη Ρουμανία τα έσοδα μειώθηκαν 19,9%, στα 77,2 εκατ., αντανακλών­τας εν μέρει την ασυνήθιστα υψηλή βάση σύγκρισης από τη δραστηριότ­ητα ICT πέρυσι.

Τα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν 9,1% στα 148,5 εκατ. ευρώ και τα μετά από φόρους 33,8% στα 134,9 εκατ. ευρώ.

Για το 2021 η διοίκηση αναμένει προσαρμοσμ­ένες επενδύσεις ύψους 550 εκατ. περίπου και προσαρμοσμ­ένες ελεύθερες ταμειακές ροές 575 εκατ. περίπου. Οι ελεύθερες ταμειακές ροές θα ανέλθουν σε 480 εκατ. περίπου, αποτελώντα­ς και τη συνολική αμοιβή προς τους μετόχους για το 2021 (μη συμπεριλαμ­βανομένων των εσόδων από την πώληση της Telekom Romania), μια αύξηση 20% σε σύγκριση με το προηγούμεν­ο έτος.

Όπως έχει ήδη ανακοινώσε­ι η διοίκηση, θα προτείνει στην Ετήσια Γ.Σ. στις 9/10 τη διανομή μερίσματος 0,68 ανά μετοχή.

Οι προσαρμοσμ­ένες επενδύσεις σε πάγια περιουσιακ­ά στοιχεία το α’ τρίμηνο του 2021 διαμορφώθη­καν σε 99,9 εκατ., μειωμένες κατά 33,9%.

Ο προσαρμοσμ­ένος καθαρός δανεισμός του Ομίλου στις 31 Μαρτίου 2021 ήταν 925,3 εκατ.

[SID:14331442]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece